Δεν χωράει πια καμιά ιστορική αμφιβολία ότι στον 20ο αιώνα, παρά την επέκταση του Κομμουνισμού σε χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και μέρος της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης ,το δυτικό κοινωνικό και οικονομικό πρότυπο παραγωγής πλούτου κυριάρχησε διεθνώς και η αμερικανική επιρροή στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπήρξε σημαντική
Και η κυριαρχία αυτή πήρε διαστάσεις μοναδικότητας όταν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 το κομμουνιστικό σύστημα από οικονομικής και κοινωνικής πλευράς κατέρρευσε. Για λόγους που δυστυχώς δεν έγιναν μάθημα, σε όσους πιστεύουν σε αυτό. Για μια δεκαετία έτσι η Δύση είχε κυρίαρχο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Την ώρα που οι ΗΠΑ παρέμενε ισχυρή παγκοσμίως στρατιωτική δύναμη. Συγκεκριμένα όπως επισημαίνεται από την επιθεώρηση «Φόρεϊν Αφφαίρς», οι ΗΠΑ είναι σήμερα ο μόνος δρων με τεχνολογική πρωτοπορία, αυτάρκεις στρατιωτικές δυνάμεις μη εξαρτώμενες από εξωτερικές αλυσίδες τροφοδοσίας, και την δυνατότητα προβολής ισχύος σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ΗΠΑ είναι το τεχνολογικώς πλέον προηγμένο κράτος με αποφασιστική υπεροχή έναντι όλων των άλλων και η συνθήκη αυτή δεν θα μεταβληθεί στο εγγύς μέλλον. Η στρατιωτική και τεχνολογική υπεροχή των ΗΠΑ και η θέση τους στην απρόσβλητη Βόρειο Αμερική με μέτωπο σε δύο ωκεανούς και διασύνδεση με τα δύο σημαντικότερα οικονομικά κέντρα του πλανήτη, την Ευρώπη και την Ανατολική Ασία, αποτελεί το θεμέλιο της ηγεμονικής ισχύος τους.
Υπό αυτές τις συνθήκες, κανένα άλλο κράτος πλην των ΗΠΑ δεν διαθέτει την δυνατότητα αποφασιστικής εμπλοκής σε εκτός συνόρων υπερπόντιες ή μη στρατιωτικές επιχειρήσεις. Οι ΗΠΑ ελέγχουν τους ωκεανούς και τις θαλάσσιες οικονομικές οδούς, οι οποίες από κοινού με τα δυναμικά παράκτια κράτη της Ευρασίας αποτελούν το πραγματικό κέντρο της παγκοσμίου οικονομίας. Ο Βόρειος Ατλαντικός Ωκεανός, ο οποίος ενώνει δύο από τα σημαντικότερα οικονομικά και γεωπολιτικά κέντρα του πλανήτη, την Βόρειο Αμερική και την Ευρώπη, ελέγχεται πλήρως από το ευρω-ατλαντικό πλέγμα ασφαλείας του NATO. Το 75% των εμπορικών ροών προς την EE διέρχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό, όχι από την ηπειρωτική Ευρασία. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους ελέγχουν πλήρως τον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό έως και τις ακτές της Ιαπωνίας και της Κορέας περιορίζοντας την Ρωσία και ιδίως την Κίνα στην ηπειρωτική τους έκταση και τον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό μαζί με τα αγγλοσαξονικά κράτη της Ωκεανίας. Η κυριαρχία των Δυτικών και φιλοδυτικών δυνάμεων συνεχίζεται στον Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό μέσω της συμμαχίας πληροφοριών Five Eyes (Αυστραλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία) και της αμυντικής συμμαχίας AUKUS των αγγλοσαξονικών κρατών ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, και Αυστραλίας. Το NATO είναι η ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία στον πλανήτη, ενώ δεν υπάρχουν αντίστοιχες στρατιωτικές συμμαχίες στον μετασοβιετικό χώρο ή την Ανατολική Ασία. Απέναντι σε αυτό το πλέγμα στρατιωτικής, οικονομικής, και τεχνολογικής υπεροχής της Δύσεως σε όλους τους ωκεανούς, οι δύο αντιδυτικές χερσαίες δυνάμεις, Ρωσία και Κίνα, υστερούν για την ώρα.
Και φοβούνται, ότι αυτή η υστέρηση τους θα έχει αργά ή γρήγορα και μη ευχάριστες πολιτικές επιπτώσεις για τις αυταρχικές εξουσίες τους.
Επιδιώκουν έτσι, με διάφορα μέσα, τη δημιουργία σε παγκόσμιο επίπεδο ενός κλίματος νέου Ψυχρού Πολέμου, στο πλαίσιο του οποίου αντίπαλοι θα είναι η ευρύτερη Δύση και όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι του πλανήτη.
Ορισμένες πρόσφατες γεωπολιτικές κινήσεις τείνουν να επιβεβαιώνουν αυτή την τάση,αλλά με λυκοφιλίες, η δημιουργία φερέγγυων συμμαχιών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.Παρά το γεγονός αυτό ωστόσο προσπάθειες για ενίσχυση ενός ευρασιατικού αντιδυτικού άξονα γίνονται,με αρκετή κινητικότητα εσχάτως.
Για παράδειγμα έτσι, σύννεφα υπάρχουν στις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με τις ΗΠΑ. Η προσβολή που έκανε στην Ουάσιγκτον η Σαουδική Αραβία πριν από μερικές εβδομάδες (η απόφαση της τελευταίας να μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου είναι ευνοϊκή για τη Ρωσία), θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μια άλλη ένδειξη αυτής της εξέλιξης. Επιλέγοντας τη Ρωσία, το Ριάντ φαίνεται να έχει υιοθετήσει ανοιχτά μια φιλο-ασιατική προσέγγιση και μια σχεδόν ρητή αμφισβήτηση της μακροχρόνιας συμμαχίας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία θεωρείται ολοένα και πιο απογοητευτική.
Στο πλαίσιο αυτό πολλά ερωτήματα δημιουργεί και η προοπτική της στάσης της Τουρκίας, στη νέα γεωπολιτική συγκυρία.
Όπως επισημαίνει το «Εκόνομιστ», σύμμαχος της Δύσης μέσω της συμμετοχής της στο NATO, η Τουρκία προσπαθεί να διατηρήσει μια θέση ισορροπίας μεταξύ της Ρωσίας και των Ευρωπαίων. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός του Προέδρου Ερντογάν για την πρόταση του ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν, που στοχεύει να καταστήσει την Τουρκία ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καταδεικνύει επίσης έναν ισχυρό πειρασμό για την Ασία, παρά την κριτική της τουρκικής αντιπολίτευσης και τους φόβους για κυρώσεις από τη Δύση.
Οι δυνατότητες του μελλοντικού TurkStream που θα υποστηρίζεται από τη Μόσχα θα επιτρέψει στην Άγκυρα όχι μόνο να ελέγχει τη ροή των ρωσικών υδρογονανθράκων, αλλά και να είναι πραγματικά ενεργειακός κόμβος, αφενός με την Κεντρική Ασία μέσω Ιράν και Αζερμπαϊτζάν, αλλά και τη Βόρεια Αφρική με την εκμετάλλευση των πόρων της Λιβύης. Παρά τις δυσκολίες του έργου και τη χωρητικότητα που δεν θα είναι ίση με αυτή του NordStream, Ρώσοι και Τούρκοι εταίροι βλέπουν το ενδιαφέρον τους για αυτό: αποφυγή ολοκληρωτικού αποκλεισμού από το ευρωπαϊκό παιχνίδι για τη Ρωσία, άνοιγμα των οικονομικών και γεωπολιτικών της οριζόντων στην Τουρκία.
Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Ιράν: αυτή η τριάδα έχει από κοινού την επιθυμία να ενταχθεί στους BRICS ή στη Συμφωνία της Σαγκάης (SCO), ή ακόμα και στα δύο. Το Ιράν λέγεται ότι έχει ήδη λάβει μέτρα μέσω του Ιράκ, ενώ η Τουρκία βιάζεται ιδιαίτερα να ενταχθεί επίσημα στην ομάδα, όπως και η SCO όπου έχει ήδη μια πολύ επιμελή θέση παρατηρητή. Αυτές οι συμμετοχές, θα συμβάλουν στην εμφάνιση αυτού που οι αναλυτές αποκαλούν «BRICS +», μιας «επαυξημένης» μορφής της τρέχουσας ομάδας που στοχεύει να συγκεντρώσει βασικές οικονομίες της G20 (όπως η Αργεντινή ή η Ινδονησία) και άλλες κορυφαίες περιφερειακές οικονομίες σε όλες τις ηπείρους, όπως το Καζακστάν, τη Σενεγάλη, τη Νιγηρία ή την Αίγυπτο.
Ήδη τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν πριν λίγες ημέρες στη συνάντηση των BRICS + στη Νότια Αφρική, όπου στα χαρτιά κηρύχθηκε και οικονομικός πόλεμος κατά της Δύσης. Με την Ινδία όμως να απέχει από αυτόν.
Σε κάθε περίπτωση όμως, το Εκόνομιστ επισημαίνει ότι στη σημερινή φάση, αυτές οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις κινδυνεύουν επομένως να χτυπήσουν τους Δυτικούς στην καρδιά αυτού που τους καθιστά σταθερούς: το βάρος των οικονομιών τους στην παγκόσμια αγορά. Ομολογουμένως, οι διαδικασίες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Αλλά ο αυξημένος διπλωματικός ακτιβισμός από την άποψη αυτή αφήνει ελάχιστες αμφιβολίες για τη βούληση των χωρών που συμμετέχουν στον ελιγμό, της Ρωσίας και της Κίνας, να προκαλέσουν γεωπολιτικές ανακατάξεις.
Για την ιστορία επισημαίνουμε ότι στη βάση των όσων προηγούνται, οι πυρκαγιές στην Αλεξανδρούπολη και τη Ροδόπη, ίσως να μην οφείλονται σε … καλώδια της ΔΕΗ.
Latest News
Οι 7 εβδομάδες των χειμερινών εκπτώσεων θα περιορίσουν την ακρίβεια
Όλα δείχνουν πως οι χειμερινές εκπτώσεις, παρά την οικονομική κόπωση των εορτών, θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες εμπόρων και καταναλωτών
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (Θ’ Μέρος)
Τι δείχνουν ότι τα στοιχεία των Τύπων Παραστατικών
Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: Το έντυπο απόδοσης και οι διαδικασίες της επιστροφής του
Η απόδοση και οι διαδικασίες επιστροφής του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής
Τo πιο κρίσιμο ρίσκο
Σε ναυτική γλώσσα, πηγαίνουμε να συναντήσουμε το μέλλον μας μέσα από μια «τυφλή πορεία»
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο μεταβλητότητας το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στο μεταίχμιο μετάβασης και πάλι σε μια περίοδο ομαλότητας
Νουριέλ Ρουμπινί: Το καλό, το κακό και η αβεβαιότητα της οικονομίας Τραμπ
Συνολικά, οι καλές ιδέες πρέπει να αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις των κακών
Οι προσδοκίες για το Bitcoin παραμένουν υψηλές και για το 2025
Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα πρωταγωνίστησε το 2024. Και αναμένεται να συνεχίσει έτσι.
Στεγαστική κρίση και γενεές Υ και Ζ στην Ελλάδα
Για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης απαιτείται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και νέα εργαλεία παρέμβασης στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής
Πώς θα διαμορφωθεί το νέο επίδομα ανεργίας [πίνακες]
Το θεσμικό πλαίσιο για το τακτικό επίδομα ανεργίας όπως ισχύει σήμερα διαμορφώθηκε τις δεκαετίες του 1950 και 1980, δεν ανταποκρίνεται πλέον επαρκώς σε βασικούς στόχους κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής
Ποιες είναι σήμερα οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες στον πλανήτη [γράφημα]
Η σχετική οικονομική δύναμη των κρατών στον πλανήτη έχει αλλάξει δραματικά