
Συγκρατημένη αισιοδοξία αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού εκφράζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, ο άνθρωπος που περιγράφει τα δεδομένα και εισηγείται τις προτάσεις για την νομισματική πολιτική, μαζί με την Ιζαμπέλ Σνάμπελ στην αρχή των συνεδριάσεων της ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης αυξήθηκαν σε κάθε μία από τις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις της ΕΚΤ και πλέον ζητούμενο είναι τι κάνει η ευρωπαϊκή τράπεζα στις 14 Σεπτεμβρίου: θα αυξήσει -ίσως για τελευταία φορά σε αυτόν τον κύκλο σύσφιγξης για να διασφαλίσει τον στόχο της για πληθωρισμό 2% ή θα σταματήσει προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η ανάπτυξη.
Μιλώντας στο ιρλανδικό The Currency, ο κ. Λέιν ανέφερε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τον πληθωρισμό, δείχνουν μια χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές, κάνοντας λόγο για μία «πολύ ευπρόσδεκτη» είδηση.
Ο Λέιν συνέστησε υπομονή και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρόβλεψη της τράπεζας τον Ιούνιο, ότι μεγάλο μέρος της έκρηξης του πληθωρισμού το 2022 θα μειωθεί το 2023, με περαιτέρω πρόοδο το 2024 και το 2025 σε μια «πολυετή διαδικασία».
«Ένα πληθωρισμός 10% δεν καταρρέει στο 2% πολύ γρήγορα, αλλά… έχει ήδη μειωθεί στο μισό από 10% σε 5%, με περαιτέρω πτώση να αναμένεται φέτος», τόνισε.
Αβεβαιότητα
Σύμφωνα με τον ίδιον, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου παραμένουν μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας, ενώ ένας δεύτερος γύρος πληθωρισμού που προκαλείται από τις αυξήσεις των μισθών επηρεάζει επίσης σημαντικά. Ανέφερε επίσης ότι οι φόβοι ότι ο ισχυρός ευρωπαϊκός τουρισμός θα οδηγούσε σε αρκετά ισχυρό πληθωρισμό υπηρεσιών έχουν αμβλυνθεί από τα πρόσφατα στοιχεία.
«Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει σημαντικός, αλλά το γεγονός ότι υπήρξε κάποια χαλάρωση, νομίζω, βοηθά στον περιορισμό αυτού του αφηγήματος», πρόσθεσε.
«Όμως, όπως είπα, ένας μήνας δεδομένων είναι μόνο μία πληροφορία: Πρέπει να το δούμε να συνεχίζεται», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Τα αναλυτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν βγαίνουν μέχρι τα μέσα του μήνα. Άρα θα πρέπει να δούμε».


Latest News

Nike,Ugg ή Lululemon; Ποια μάρκα προτιμούν να αγοράζουν οι νέοι
Ανακατατάξεις και εκπλήξεις έκρυβε η έρευνα της Piper Sandler για τις καταναλωτικές συνήθειες των εφήβων - Η θέση Nike, Ugg, Lululemon

Ο Τραμπ βάζει φραγμούς στο μεγάλο ταξίδι των διαμαντιών
Οι έμποροι προειδοποιούν για «στασιμότητα» καθώς τα διαμάντια που αποστέλλονται μέσω του βασικού κόμβου της Αμβέρσας μειώνονται κατά 85%

Σενάρια διαδοχής μετά την πτώση πωλήσεων - Ακόμη ένα πλήγμα για την LVMH
Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της LVMH, είναι αυτή που έχει αρχίσει να επιβαρύνει την εικόνα του ομίλου

Η αντίσταση του Χάρβαρντ στα νέα ήθη Τραμπ θα του κοστίσει 9 δισ. δολάρια
Μετά από εβδομάδες που δήλωνε πρόθυμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ για την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού», ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, διάδοχος της Κλοντίν Γκέι που παραιτήθηκε έχοντας δεχθεί αφόρητες πιέσεις λόγω τω αντισημιτικών σχολίων της, φαίνεται ότι έφτασε… στα όριά του με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια. Ο Γκάρμπερ υποστήριξε […]

Γιατί ο Ντίμον πουλά μετοχές της JPMorgan
Ο CEO της JPMorgan ξεκίνησε από το περασμένο έτος να εκφορτώνει μετοχές της τράπεζας

Η Nissan μειώνει την παραγωγή των μοντέλων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω δασμών
Η Nissan είναι πιο εκτεθειμένη από ορισμένους άλλους ανταγωνιστές της

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά