![Ρωσία: Νέοι περιορισμοί για έξοδο των ξένων τραπεζών από τη χώρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/w05-151514RussianCentralBank.jpg)
Νέους ακόμα πιο αυστηρούς περιορισμούς επιβάλλει η Μόσχα στις ξένες τράπεζες προκειμένου να τους επιτρέψει να εγκαταλείψουν τη χώρα: μετά το αυξημένο κόστος για τη διάλυση των εταιρειών, αλλά και την αναγκαία υπογραφή του ίδιου του Πούτιν, πλέον απαιτεί από αυτές να αποδεσμεύσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία εάν θέλουν να βγουν από την αγορά.
«Δηλώσαμε τη θέση μας και αυτή παραμένει – θα είμαστε σκληροί στο να αφήσουμε ξένες τράπεζες να φύγουν, θα εξαρτηθεί από την απόφαση να ξεπαγώσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Αλεξέι Μοϊσέεφ, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας.
Τα δυτικά έθνη και οι σύμμαχοί τους έχουν παγώσει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στο εξωτερικό ως μέρος των κυρώσεων τους στη Ρωσία , μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Δεν είναι σαφές πόσα από αυτά τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία δεσμεύτηκαν από δυτικές τράπεζες .
Γεμίζουν με γιουάν τα ρωσικά ταμεία – Πώς η Κίνα βοηθά τη Ρωσία
Τιμωρητικά μέτρα
Τα σχόλια του Μοϊσέεφ έρχονται καθώς το Κρεμλίνο συνεχίζει να επιβάλλει αυξανόμενα τιμωρητικά μέτρα σε εταιρείες που προσπαθούν να βγουν από τη ρωσική αγορά.
Παρά το γεγονός ότι 1.000 εταιρείες ανακοίνωσαν ότι περικόπτουν οικειοθελώς τις δραστηριότητές τους μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, μόλις 535 ξένες εταιρείες το έχουν καταφέρει η καταγραφή στοιχείων από το Πανεπιστήμιο Yale που ενημερώθηκε τελευταία φορά στις 3 Σεπτεμβρίου.
Αλλά δεν είναι λόγω έλλειψης προσπάθειας: Πάνω από 2.000 εταιρείες ζητούσαν έγκριση για έξοδο από τη ρωσική αγορά, αλλά η πρόοδος είναι αργή λόγω των εμποδίων αλλά και υλικοτεχνικών καθυστερήσεων.
Η Μόσχα χρεώνει επίσης τις εταιρείες με ένα τέλος εξόδου τουλάχιστον 10% της αξίας πώλησης της τοπικής επιχείρησης. Επιπλέον, η ρωσική κυβέρνηση άρχισε να απαιτεί από πωλητές από «μη φιλικές χώρες» να δωρίσουν τουλάχιστον το 10% των εσόδων από την πώληση στον ρωσικό προϋπολογισμό από τον Μάρτιο του 2023 .
Η αυστριακή Raiffeisen Bank — η μεγαλύτερη δυτική τράπεζα που εξακολουθεί να λειτουργεί στη Ρωσία και εργάζεται για την πώληση ή την απόσχιση της τοπικής της επιχείρησης — ανέφερε σε στην εξαμηνιαία έκθεσή της που κυκλοφόρησε την 1η Αυγούστου, ότι «οι τοπικοί και διεθνείς νόμοι και κανονισμοί που διέπουν την πώληση επιχειρήσεων στη Ρωσία υπόκεινται σε συνεχείς αλλαγές».
Ο Μοϊσέεφ είπε στο φόρουμ ότι μια ξένη τράπεζα έκανε αίτηση να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στη Ρωσία, ανέφερε το Reuters. Δεν κατονόμασε την τράπεζα, αλλά πρόσθεσε ότι η Raiffeisen δεν είχε υποβάλει τέτοια αίτηση.
Η κινεζική επέλαση
Ενώ οι δυτικές τράπεζες έχουν μειώσει ή εργάζονται για να μειώσουν την έκθεσή τους στη ρωσική αγορά, οι κινεζικές τράπεζες προσπαθούν να γεμίσουν το κενό.
Η Σχολή Οικονομικών του Κιέβου διαπίστωσε ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Κίνας – η Τράπεζα της Κίνας, η Industrial & Commercial Bank of China, η China Construction Bank και η Agricultural Bank of China – είχαν υπερτετραπλασιάσει τον δανεισμό τους στη Ρωσία μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Μαρτίου 2023, όπως έγραψαν τη Δευτέρα οι Financial Times.
Οι τέσσερις μεγάλες κινεζικές τράπεζες είχαν συνολική έκθεση 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας στις αρχές Φεβρουαρίου 2022. Αυτό εκτινάχθηκε σε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Μαρτίου 2023, ανέφεραν οι FT.
Οι κινήσεις των κινεζικών τραπεζών αποτελούν μέρος της στροφής της Ρωσίας να υιοθετήσει το ρενμίνμπι και όχι το δολάριο ΗΠΑ ή το ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα.
Ακόμα πιο κοντά Ρωσία-Κίνα – Νέες συμφωνίες συνεργασίας
«Τα δάνεια των κινεζικών τραπεζών σε ρωσικές τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία αφορούν ως επί το πλείστον περιπτώσεις που το γιουάν αντικαθιστά τα δολάρια και τα ευρώ, δείχνουν ότι οι κυρώσεις κάνουν τη δουλειά τους», σχολίασε ο Andrii Onopriienko, αναπληρωτής διευθυντής ανάπτυξης στο Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου, ο οποίος συγκέντρωσε τα δεδομένα.
Σύμφωνα με τους FT, η ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών renminbi υπογραμμίζει την οικονομική στροφή της Ρωσίας προς την Κίνα, καθώς το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε το ρεκόρ των 185 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ρωσία: Οι αμυντικές της δαπάνες ξεπερνούν αυτές όλης της Ευρώπης – Τι δείχνει νέα έρευνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/russia-1-600x450.jpg)
Οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας ξεπερνούν αυτές όλης της Ευρώπης - Τι δείχνει νέα έρευνα
Φέτος οι συνολικές αμυντικές δαπάνες στη Ρωσία αναμένεται να φτάσουν τα 15,6 τρισ. ρούβλια, που ισοδυναμούν με το 7,5% του ΑΕΠ
![Ελ Εριάν: Η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια περισσότερο απ ότι αναμένουν οι αγορές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/El-Erian.jpeg-600x348.jpg)
Ελ Εριάν: Η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια περισσότερο απ ότι αναμένουν οι αγορές
Η Fed αντιδρά υπερβολικά στα οικονομικά δεδομένα εκτιμά ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν
![Καναδάς: Διορίζει «τσάρο φαιντανύλης» καθώς πλησιάζει η απειλή των δασμών του Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsaros-faintanyl-600x450.jpg)
Ο Καναδάς απέκτησε... τσάρο - Το στοίχημα της φαιντανύλης και η αντίστροφη μέτρηση με τους δασμούς
Ο νέος τσάρος αποτελεί την απάντηση που δίνει ο Καναδάς για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια των συνόρων με τις ΗΠΑ
![Ιαπωνία: Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο θυγατρική της Eneos με δραστηριότητα στα μέταλλα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/about-jxtg-slide-rafinery-ENEOS-600x338.jpg)
Η Eneos στοχεύει στη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, τα τελευταία 7 χρόνια
Η Eneos, η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου στην Ιαπωνία, ελπίζει ότι θα αντλήσει 2,61 δισ.δολ. απο την εισαγωγή θυγατρικής της
![Δασμοί Τραμπ: Αλυσίδες σούπερ μάρκετ και εταιρείες ενέργειες προειδοποιούν για αύξηση τιμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/exports-600x400.jpg)
Σούπερ μάρκετ και εταιρείες ενέργειες προειδοποιούν για αύξηση τιμών λόγω δασμών Τραμπ
Τα κορυφαία εταιρικά στελέχη σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αντισταθμίσουν το κόστος που θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ
![Aker BP: Διεκδικεί μεγαλύτερο ποσοστό στο γιγαντιαίο κοίτασμα Equinor](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/EQUINOR-FIELD-600x224.jpg)
Μεγαλύτερα ποσοστά σε κοίτασμα πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας, διεκδικούν Total και Aker BP
Η Aker BP συμμετέχει ήδη με ποσοστό 31,57% και η γαλλική Total με 8,44% στο κοίτασμα της Βορειας Θάλασσας
![Πληθωρισμός ΗΠΑ: Αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/ot_inflation_WORLD-600x352.png)
Δυσάρεστη έκπληξη από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κινήθηκε με ρυθμό 3% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο έναντι εκτιμήσεων για 2,9%
![Γραφίτης: Στα σκαριά deal Ζελένσκι και Τραμπ για τους ορυκτούς πόρους της Ουκρανίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/grafitis-600x316.jpg)
Ο Τραμπ εποφθαλμιά τον γραφίτη της Ουκρανίας - Οι πολύτιμες χρήσεις του μαύρου ορυκτού
Ο τεράστιος υπόγειος ορυκτός πλούτος και ο γραφίτης της Ουκρανίας στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του Τραμπ
![Ρούβλι: Εκτινάχθηκε μετά την αποφυλάκιση αμερικανού δασκάλου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/rouvli-600x395.jpg)
Γιατί εκτινάχθηκε απότομα το ρούβλι - Η αντίδραση της κεντρικής τράπεζας
Το ρούβλι εκτινάσσεται σχεδόν κατά 3% έναντι του δολαρίου λόγω των αυξανόμενων ελπίδων για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία
![Tesla: Γιατί ο αδελφός του Ίλον Μασκ πούλησε μετοχές της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_kimbal_musk-600x352.png)
Γιατί ο αδελφός του Ίλον Μασκ πούλησε μετοχές της Tesla
Αμηχανία προκαλεί η πώληση μετοχών της Tesla από τον Κίμπαλ Μασκ, ο οποίος είναι και στο ΔΣ της εταιρείας