Νέους ακόμα πιο αυστηρούς περιορισμούς επιβάλλει η Μόσχα στις ξένες τράπεζες προκειμένου να τους επιτρέψει να εγκαταλείψουν τη χώρα: μετά το αυξημένο κόστος για τη διάλυση των εταιρειών, αλλά και την αναγκαία υπογραφή του ίδιου του Πούτιν, πλέον απαιτεί από αυτές να αποδεσμεύσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία εάν θέλουν να βγουν από την αγορά.
«Δηλώσαμε τη θέση μας και αυτή παραμένει – θα είμαστε σκληροί στο να αφήσουμε ξένες τράπεζες να φύγουν, θα εξαρτηθεί από την απόφαση να ξεπαγώσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Αλεξέι Μοϊσέεφ, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας.
Τα δυτικά έθνη και οι σύμμαχοί τους έχουν παγώσει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στο εξωτερικό ως μέρος των κυρώσεων τους στη Ρωσία , μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Δεν είναι σαφές πόσα από αυτά τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία δεσμεύτηκαν από δυτικές τράπεζες .
Γεμίζουν με γιουάν τα ρωσικά ταμεία – Πώς η Κίνα βοηθά τη Ρωσία
Τιμωρητικά μέτρα
Τα σχόλια του Μοϊσέεφ έρχονται καθώς το Κρεμλίνο συνεχίζει να επιβάλλει αυξανόμενα τιμωρητικά μέτρα σε εταιρείες που προσπαθούν να βγουν από τη ρωσική αγορά.
Παρά το γεγονός ότι 1.000 εταιρείες ανακοίνωσαν ότι περικόπτουν οικειοθελώς τις δραστηριότητές τους μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, μόλις 535 ξένες εταιρείες το έχουν καταφέρει η καταγραφή στοιχείων από το Πανεπιστήμιο Yale που ενημερώθηκε τελευταία φορά στις 3 Σεπτεμβρίου.
Αλλά δεν είναι λόγω έλλειψης προσπάθειας: Πάνω από 2.000 εταιρείες ζητούσαν έγκριση για έξοδο από τη ρωσική αγορά, αλλά η πρόοδος είναι αργή λόγω των εμποδίων αλλά και υλικοτεχνικών καθυστερήσεων.
Η Μόσχα χρεώνει επίσης τις εταιρείες με ένα τέλος εξόδου τουλάχιστον 10% της αξίας πώλησης της τοπικής επιχείρησης. Επιπλέον, η ρωσική κυβέρνηση άρχισε να απαιτεί από πωλητές από «μη φιλικές χώρες» να δωρίσουν τουλάχιστον το 10% των εσόδων από την πώληση στον ρωσικό προϋπολογισμό από τον Μάρτιο του 2023 .
Η αυστριακή Raiffeisen Bank — η μεγαλύτερη δυτική τράπεζα που εξακολουθεί να λειτουργεί στη Ρωσία και εργάζεται για την πώληση ή την απόσχιση της τοπικής της επιχείρησης — ανέφερε σε στην εξαμηνιαία έκθεσή της που κυκλοφόρησε την 1η Αυγούστου, ότι «οι τοπικοί και διεθνείς νόμοι και κανονισμοί που διέπουν την πώληση επιχειρήσεων στη Ρωσία υπόκεινται σε συνεχείς αλλαγές».
Ο Μοϊσέεφ είπε στο φόρουμ ότι μια ξένη τράπεζα έκανε αίτηση να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στη Ρωσία, ανέφερε το Reuters. Δεν κατονόμασε την τράπεζα, αλλά πρόσθεσε ότι η Raiffeisen δεν είχε υποβάλει τέτοια αίτηση.
Η κινεζική επέλαση
Ενώ οι δυτικές τράπεζες έχουν μειώσει ή εργάζονται για να μειώσουν την έκθεσή τους στη ρωσική αγορά, οι κινεζικές τράπεζες προσπαθούν να γεμίσουν το κενό.
Η Σχολή Οικονομικών του Κιέβου διαπίστωσε ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Κίνας – η Τράπεζα της Κίνας, η Industrial & Commercial Bank of China, η China Construction Bank και η Agricultural Bank of China – είχαν υπερτετραπλασιάσει τον δανεισμό τους στη Ρωσία μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Μαρτίου 2023, όπως έγραψαν τη Δευτέρα οι Financial Times.
Οι τέσσερις μεγάλες κινεζικές τράπεζες είχαν συνολική έκθεση 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας στις αρχές Φεβρουαρίου 2022. Αυτό εκτινάχθηκε σε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Μαρτίου 2023, ανέφεραν οι FT.
Οι κινήσεις των κινεζικών τραπεζών αποτελούν μέρος της στροφής της Ρωσίας να υιοθετήσει το ρενμίνμπι και όχι το δολάριο ΗΠΑ ή το ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα.
Ακόμα πιο κοντά Ρωσία-Κίνα – Νέες συμφωνίες συνεργασίας
«Τα δάνεια των κινεζικών τραπεζών σε ρωσικές τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία αφορούν ως επί το πλείστον περιπτώσεις που το γιουάν αντικαθιστά τα δολάρια και τα ευρώ, δείχνουν ότι οι κυρώσεις κάνουν τη δουλειά τους», σχολίασε ο Andrii Onopriienko, αναπληρωτής διευθυντής ανάπτυξης στο Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου, ο οποίος συγκέντρωσε τα δεδομένα.
Σύμφωνα με τους FT, η ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών renminbi υπογραμμίζει την οικονομική στροφή της Ρωσίας προς την Κίνα, καθώς το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε το ρεκόρ των 185 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.
Latest News
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα
Ποιες πόλεις διεκδικούν τους πλούσιους μετανάστες του Λονδίνου
Οι πλούσιοι κάτοικοι του Λονδίνου φεύγουν για να αποφύγουν τη φορολόγηση - Η Κύπρος, μεταξύ των κρατών που τους διεκδικούν
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών