Νέους ακόμα πιο αυστηρούς περιορισμούς επιβάλλει η Μόσχα στις ξένες τράπεζες προκειμένου να τους επιτρέψει να εγκαταλείψουν τη χώρα: μετά το αυξημένο κόστος για τη διάλυση των εταιρειών, αλλά και την αναγκαία υπογραφή του ίδιου του Πούτιν, πλέον απαιτεί από αυτές να αποδεσμεύσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία εάν θέλουν να βγουν από την αγορά.
«Δηλώσαμε τη θέση μας και αυτή παραμένει – θα είμαστε σκληροί στο να αφήσουμε ξένες τράπεζες να φύγουν, θα εξαρτηθεί από την απόφαση να ξεπαγώσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Αλεξέι Μοϊσέεφ, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας.
Τα δυτικά έθνη και οι σύμμαχοί τους έχουν παγώσει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στο εξωτερικό ως μέρος των κυρώσεων τους στη Ρωσία , μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Δεν είναι σαφές πόσα από αυτά τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία δεσμεύτηκαν από δυτικές τράπεζες .
Γεμίζουν με γιουάν τα ρωσικά ταμεία – Πώς η Κίνα βοηθά τη Ρωσία
Τιμωρητικά μέτρα
Τα σχόλια του Μοϊσέεφ έρχονται καθώς το Κρεμλίνο συνεχίζει να επιβάλλει αυξανόμενα τιμωρητικά μέτρα σε εταιρείες που προσπαθούν να βγουν από τη ρωσική αγορά.
Παρά το γεγονός ότι 1.000 εταιρείες ανακοίνωσαν ότι περικόπτουν οικειοθελώς τις δραστηριότητές τους μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, μόλις 535 ξένες εταιρείες το έχουν καταφέρει η καταγραφή στοιχείων από το Πανεπιστήμιο Yale που ενημερώθηκε τελευταία φορά στις 3 Σεπτεμβρίου.
Αλλά δεν είναι λόγω έλλειψης προσπάθειας: Πάνω από 2.000 εταιρείες ζητούσαν έγκριση για έξοδο από τη ρωσική αγορά, αλλά η πρόοδος είναι αργή λόγω των εμποδίων αλλά και υλικοτεχνικών καθυστερήσεων.
Η Μόσχα χρεώνει επίσης τις εταιρείες με ένα τέλος εξόδου τουλάχιστον 10% της αξίας πώλησης της τοπικής επιχείρησης. Επιπλέον, η ρωσική κυβέρνηση άρχισε να απαιτεί από πωλητές από «μη φιλικές χώρες» να δωρίσουν τουλάχιστον το 10% των εσόδων από την πώληση στον ρωσικό προϋπολογισμό από τον Μάρτιο του 2023 .
Η αυστριακή Raiffeisen Bank — η μεγαλύτερη δυτική τράπεζα που εξακολουθεί να λειτουργεί στη Ρωσία και εργάζεται για την πώληση ή την απόσχιση της τοπικής της επιχείρησης — ανέφερε σε στην εξαμηνιαία έκθεσή της που κυκλοφόρησε την 1η Αυγούστου, ότι «οι τοπικοί και διεθνείς νόμοι και κανονισμοί που διέπουν την πώληση επιχειρήσεων στη Ρωσία υπόκεινται σε συνεχείς αλλαγές».
Ο Μοϊσέεφ είπε στο φόρουμ ότι μια ξένη τράπεζα έκανε αίτηση να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στη Ρωσία, ανέφερε το Reuters. Δεν κατονόμασε την τράπεζα, αλλά πρόσθεσε ότι η Raiffeisen δεν είχε υποβάλει τέτοια αίτηση.
Η κινεζική επέλαση
Ενώ οι δυτικές τράπεζες έχουν μειώσει ή εργάζονται για να μειώσουν την έκθεσή τους στη ρωσική αγορά, οι κινεζικές τράπεζες προσπαθούν να γεμίσουν το κενό.
Η Σχολή Οικονομικών του Κιέβου διαπίστωσε ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Κίνας – η Τράπεζα της Κίνας, η Industrial & Commercial Bank of China, η China Construction Bank και η Agricultural Bank of China – είχαν υπερτετραπλασιάσει τον δανεισμό τους στη Ρωσία μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Μαρτίου 2023, όπως έγραψαν τη Δευτέρα οι Financial Times.
Οι τέσσερις μεγάλες κινεζικές τράπεζες είχαν συνολική έκθεση 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας στις αρχές Φεβρουαρίου 2022. Αυτό εκτινάχθηκε σε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Μαρτίου 2023, ανέφεραν οι FT.
Οι κινήσεις των κινεζικών τραπεζών αποτελούν μέρος της στροφής της Ρωσίας να υιοθετήσει το ρενμίνμπι και όχι το δολάριο ΗΠΑ ή το ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα.
Ακόμα πιο κοντά Ρωσία-Κίνα – Νέες συμφωνίες συνεργασίας
«Τα δάνεια των κινεζικών τραπεζών σε ρωσικές τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία αφορούν ως επί το πλείστον περιπτώσεις που το γιουάν αντικαθιστά τα δολάρια και τα ευρώ, δείχνουν ότι οι κυρώσεις κάνουν τη δουλειά τους», σχολίασε ο Andrii Onopriienko, αναπληρωτής διευθυντής ανάπτυξης στο Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου, ο οποίος συγκέντρωσε τα δεδομένα.
Σύμφωνα με τους FT, η ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών renminbi υπογραμμίζει την οικονομική στροφή της Ρωσίας προς την Κίνα, καθώς το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε το ρεκόρ των 185 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.
Latest News
Οι Τζεφ Μπέζος και OpenAI επενδύουν στην startup Physical Intelligence
Η αποτίμηση της startup Physical Intelligence που δραστηριοποιείται στο χώρο της ρομποτικής και στηρίχθηκε από τον Τζεφ Μπέζος φτάνει στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια
Ανάσα στην Boeing - Τέλος στην απεργία μετά από επτά εβδομάδες
Οι εργαζόμενοι στην Boeing συμφώνησαν σε μισθολογικές αυξήσεις που θα φτάσουν το 38% σε ορίζοντα τεσσάρων ετών
Σε αναζήτηση «σωτήρα» η TGI Friday's - Οι συνομιλίες με πιθανούς αγοραστές
Η TGI Friday's είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση casual εστιατορίων που αναζητά δικαστική προστασία από τους πιστωτές
Γιατί οι νέοι εγκαταλείπουν Nike και Lululemon
Οι νέοι είναι ευμετάβλητοι καταναλωτές, αλλά η μεταστροφή προτιμήσεων μπορεί να είναι καταστροφική για τους λιανοπωλητές
Η «ντροπή της πολυτέλειας» στην Κίνα και το άδειο megastore της Louis Vuitton στο Πεκίνο
Εταιρείες όπως η Louis Vuitton και η Kering διοχέτευσαν δισ. δολ. στην Κίνα για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση
Το διάστημα είναι το νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Οι συμμαχίες
Οι ΗΠΑ νικούν την Κίνα στον αγώνα για να κερδίσουν συμμάχους στην κούρσα για το διάστημα
Η Κίνα βάζει στο στόχαστρο πλούσιους και εταιρείες για να αυξήσει τα έσοδα
Οι αρχές στην Κίνα τους ζητούν να κάνουν «αυτοελέγχους» και να πληρώσουν τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις που αμέλησαν
Τα υπερκέρδη της βιομηχανίας όπλων και οι θιασώτες της στήριξής τους
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες βγάζουν πολλά χρήματα — και αυτό είναι πρόβλημα, γράφει το Politico
Πώς ξόδεψαν οι καταναλωτές στο κινεζικό Black Friday
Το Singles Day είναι το αντίστοιχο Black Friday στην Κίνα και διαρκεί για βδομάδες
Η Gen Z είναι τελικά η γενιά που τα βρήκε πιο δύσκολα από τις προηγούμενες;
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο από ποτέ για τους νέους να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, σε ένα τοπίο αυξανόμενης οικονομικής ανασφάλειας