![Κύπρος: Σοκάρει το πογκρόμ κατά των μεταναστών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Capture-8-1.jpg)
Κάτι συμβαίνει στην Κύπρο. Και συμβαίνει εδώ και καιρό. Τα επεισόδια εναντίον προσφύγων από τη Συρία κυρίως στη Χλώρακα της Πάφου, που άνοιξαν τον δρόμο και για τα επεισόδια που ακολούθησαν στη Λεμεσό, με αποτέλεσμα πλέον να μιλάμε για ένα ρατσιστικό και αντιμεταναστευτικό πογκρόμ στην Κύπρο δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν κεραυνός εν αιθρία. Το αντίθετο. Τα σημάδια υπήρχαν.
Το Μεταναστευτικό κυριάρχησε ως θέμα και στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, ενώ η ξενοφοβική και ρατσιστική ρητορική τείνει να «κανονικοποιηθεί» στο νησί, όπως και το ακροδεξιό ΕΛΑΜ, το οποίο κατά την ίδρυσή του είχε συνδεθεί άμεσα με τη Χρυσή Αυγή. Ακόμα και αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει θεωρίες συνωμοσίας που χαρακτηρίζουν τις μεταναστευτικές ροές σχέδιο του Ερντογάν και τους πρόσφυγες και μετανάστες «τρίτο Αττίλα».
Κύπρος: Σύλληψη Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου – Εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
Στα επεισόδια στη Χλώρακα, στο τέλος Αυγούστου, κάποιοι έφτασαν – εφόσον ευσταθούν οι μαρτυρίες – να σημαδεύουν ακόμα και σπίτια σύρων προσφύγων με μπλε μπογιά, ενώ στη συνέχεια την 1η Σεπτεμβρίου ο τρόμος μετακόμισε στη Λεμεσό, όπου διαμαρτυρία εναντίον των μεταναστών εξελίχθηκε σε επιθέσεις και βανδαλισμούς από τους συμμετέχοντες κουκουλοφόρους που προκάλεσαν τρόμο στους πολίτες που βρέθηκαν μπροστά τους. Τα κυπριακά ΜΜΕ κατέγραφαν στα ρεπορτάζ τους τραυματίες μετανάστες, ζημιές σε επιχειρήσεις, δρόμους που θύμιζαν πεδίο μάχης και 13 συλλήψεις.
Με σοβαρά ερωτήματα και για τους χειρισμούς της Αστυνομίας και ένα επιχειρησιακό πλάνο που απέτυχε παταγωδώς από την πρώτη στιγμή της έναρξης της πορείας. Οι Αρχές καλούνται να διερευνήσουν ακόμα και αναφορές ότι αστυνομικοί δεν επενέβησαν σε περιστατικά ξυλοδαρμού, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη Λεμεσό. Τον γύρο του κόσμου έκανε το κατεστραμμένο περίπτερο γυναίκας από το Βιετνάμ, μητέρας τεσσάρων παιδιών που ζει και εργάζεται στην Κύπρο. Μαρτυρίες αναφέρονται ακόμα σε καταδίωξη και ξύλο σε μετανάστες με ρόπαλα. Ενώ και ακόμα και Κύπριοι σε κατάσταση πανικού προσπαθούσαν να προστατευθούν λέγοντας «είμαστε Κύπριοι μη μας χτυπάτε».
Θύματα και τουρίστες
Να σημειωθεί ότι από τα χέρια των κουκουλοφόρων δεν γλίτωσαν ούτε τουρίστες, λόγω… χρώματος. Ενας τουρίστας από το Κουβέιτ όπως έγινε γνωστό στα κυπριακά ΜΜΕ αναγκάστηκε να νοσηλευθεί μετά από επίθεση.
Πρέσβης αραβικής χώρας πραγματοποίησε διάβημα στον γενικό διευθυντή του κυπριακού ΥΠΕΞ, Κυριάκο Κούρο, καθώς αριθμός πολιτών του κράτους που εκπροσωπεί και βρίσκονταν στην Κύπρο για τουρισμό ήταν μεταξύ των θυμάτων των επεισοδίων και αναγκάστηκαν να διακόψουν τις διακοπές τους και να αναχωρήσουν. «Πρώτη φορά ένιωσα τόσο αμήχανα για τέτοιας φύσης περιστατικό στη χώρα μας» ανέφερε ο Κούρος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Κάλεσμα και από οπαδικούς συνδέσμους
Τα γεγονότα της 1ης Σεπτεμβρίου, στις 2/9 ακολούθησε αντιρατσιστική εκδήλωση από αριστερές οργανώσεις, ενώ και χθες συγκέντρωση κατά της Ακροδεξιάς στη Λεμεσό οργάνωσε το ΑΚΕΛ. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην Κύπρο το κάλεσμα σε διαδήλωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία κατά των μεταναστών που απευθύνουν για την Τετάρτη οπαδικοί σύνδεσμοι των ομάδων ΑΠΟΕΛ και Απόλλων, που συνδέονται με κόμματα της Δεξιάς.
Το πογκρόμ συνδέεται άμεσα με σειρά προβλημάτων, όπως η κακή διαχείριση του Μεταναστευτικού, η ολιγωρία των Αρχών που δεν παρενέβησαν κατά των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης των μεταναστών, αλλά και τη μετατόπιση προς τα δεξιά τόσο της παρούσας όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης με στόχο ένα ακροατήριο που έλκεται από την ξενοφοβική και ρατσιστική ρητορική. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση κατά των μεταναστών που πυροδότησε τα επεισόδια στη Χλώρακα δεν συμμετείχε μόνο το ΕΛΑΜ, αλλά και η ΕΔΕΚ.
Πηγή: in.gr
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/paris-600x394.jpg)
Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο
Οργιάζουν οι κλοπές και οι απάτες στο διάσημο πύργο της γαλλικής πρωτεύουσας και τις γύρω περιοχές
![Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ot_israel_palestine_netaniahou-768x450-1-600x352.png)
Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο
Η κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
![Άκης Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tselentis-1024x682-1-600x400.jpg)
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
![Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συγκαλείται την Τρίτη – Ποιο είναι το κεντρικό θέμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/T2212-600x400.jpg)
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
![Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santor-600x400.jpeg)
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.