Τις δέκα προτεραιότητες μέτρων – για το επόμενο έτος – στους τομείς εργασίας και ασφάλισης απέστειλε ο υπουργός Εργασίας στο πρωθυπουργικό γραφείο ενόψει των ανακοινώσεων που θα γίνουν στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Συντάξεις

Στις προτεραιότητες που αφορούν το τομέα της κοινωνικής ασφάλισης ξεχωρίζουν η θέσπιση αναλογικότερης περικοπής της σύνταξης στους συνταξιούχους που εργάζονται. Οι νέες «σταθερές αυξήσεις» στις συντάξεις και στο επόμενο έτος 2024. Η καταβολή έκτακτου βοηθήματος στους συνταξιούχους που διαθέτουν «προσωπική διαφορά», έως ότου αυτή μηδενίσει. Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που ισχύει για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Και η κατάργηση της συμμετοχής στο κόστος των φαρμάκων για όσους παλαιότερα ελάμβαναν το ΕΚΑΣ, είναι ορισμένα από τα μέτρα που αναμένονται να ληφθούν εντός του επομένου έτους.

Η φθινοπωρινή «βαλίτσα» του πρωθυπουργού και οι αποφάσεις σε δύο ημίχρονα

Αναλυτική αναφορά στην Θεσσαλονίκη  αναμένεται να γίνει στα θέμα των συντάξεων όπως και στις αυξήσεις που θα δοθούν το επόμενο έτος λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό του 2023. Η αύξηση εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 4%, καθώς στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι θα υπάρχει υψηλότερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη. Στο τελικό ποσοστό θα πρέπει άλλωστε να προστεθεί και ένα 0,4% που έχει απομείνει από το 2023.

Εργασία

Στο τομέα της εργασίας, ξεχωρίζουν οι αυξήσεις των μισθών του ιδιωτικού τομέα, που αποτελούν κεντρική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας. Ο στόχος των αυξήσεων περιλαμβάνει τόσο τις κατώτατες όσο και τις μέσες αμοιβές.

Αναφορά θα υπάρξει και στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, εντός της τετραετίας.

«Σπίτι μου»

Ταυτοχρόνως, σχεδιάζονται και νέα προγράμματα φθηνών στεγαστικών δανείων για νέους. Μάλιστα ενδέχεται να προωθηθεί – άμεσα – διάταξη για επιπλέον χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ στο στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση.

Υπό διαμόρφωση είναι και νέα προγράμματα κατάρτισης – απασχόλησης.

Ο κ. Γεωργιάδης έχει ξεκαθαρίσει ότι σε ένα έτος από σήμερα  θα υλοποιηθεί η πλήρης εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και στο σύνολο της οικονομίας. Άμεσα, θα πρέπει να επεκταθεί η εφαρμογή της σε όλες τις ΔΕΚΟ και τη βιομηχανία, με όλες τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν ανά επιχείρηση και κλάδο, προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της εισφοροδιαφυγής αλλά και της καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας. Ακολούθως θα πρέπει να επεκτείνει τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax