
Απογοητευμένοι από το έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την προστασία του κλίματος δηλώνουν τουλάχιστον οι μισοί Γερμανοί, με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να γίνεται ο κύριος αποδέκτης της δυσαρέσκειας.
«Ανεπαρκή» όμως θεωρούν την κλιματική πολιτική της Γερμανίας και διεθνείς ειδικοί.
Η έρευνα
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών RTL/ntv, μόνο το 23% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος. Το 51% δηλώνει αντιθέτως ότι κάνει «πολύ λίγα», ενώ ταυτόχρονα το 76% εκτιμά ότι η κυβέρνηση, στα σχέδιά της για την κλιματική πολιτική, δίνει πολύ μικρή σημασία στις οικονομικές δυνατότητες των πολιτών.
Κλιματική αλλαγή: Ο Ιούλιος ξεπέρασε τον κρίσιμο στόχο του Παρισιού
Το 60% των ερωτηθέντων πιστεύει επίσης ότι ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και γενικότερα οι Πράσινοι θέτουν με τις πολιτικές τους σε κίνδυνο τη Γερμανία ως επιχειρηματικό κέντρο.
Το 59% δηλώνει μάλιστα ότι οι Πράσινοι ευθύνονται εν μέρει και για την αύξηση των ποσοστών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στις δημοσκοπήσεις. Ειδικά στις ανατολικές περιοχές της χώρας, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 75%. Συγκεκριμένα ο κ. Χάμπεκ φαίνεται ότι έχει απογοητεύσει τους πολίτες με τις επιδόσεις του στο υπουργείο Οικονομίας. Μόνο το 11% εκτιμά ότι τα πηγαίνει καλύτερα του αναμενόμενου και το 48% εκφράζει την ακριβώς αντίθετη άποψη.
Παρόμοια είναι όμως και η εκτίμηση των ειδικών για τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε σχέση με το κλίμα. Στην τελευταία έκθεσή του, το διεθνές Ινστιτούτο «NewClimate» δίνει στη Γερμανία τον βαθμό «ανεπαρκής», ενώ επαινεί μόνο το εθνικό ενιαίο εισιτήριο των 49 ευρώ/μήνα. Στην έκθεση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η Γερμανία φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τον δικό της στόχο προστασίας του κλίματος για το 2030», ο οποίος προβλέπει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 60% σε σχέση με το 1990. «Η πολιτική της κυβέρνησης δεν επαρκεί για την επίτευξη του στόχου.
Ενόψει της κλιματικής καταστροφής που πλησιάζει, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα πρέπει να συσπειρωθεί, να ακολουθήσει τα επιστημονικά ευρήματα και να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αντί να εμπλέκεται μόνο σε κομματικές πολιτικές», δηλώνει ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Νίκλας Χένε και τονίζει ότι «είναι απαράδεκτο για τη Γερμανία, ως μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, να μη συμμορφώνεται με τους ίδιους τους κανόνες της και να μην εφαρμόζει ακόμη και απλά μέτρα, όπως η εισαγωγή γενικού ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους».
Στα θετικά της γερμανικής πολιτικής, ο κ. Χένε σημειώνει ότι, σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Γερμανία αίρει συστηματικά τα εμπόδια για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ αναδεικνύει το ενιαίο εισιτήριο ως παράδειγμα διευκόλυνσης της πρόσβασης στα ΜΜΜ, το οποίο, όπως λέει, θα μπορούσε να υιοθετηθεί και από άλλες χώρες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων

Ομάδα Task Force από την Messaritis Ανανεώσιμες για έργα της Ομάδας Β
Tην Κυριακή 6 Απριλίου, η Messaritis Ανανεώσιμες κλήθηκε να αποκόψει περί τους 80 σταθμούς και το κατάφερε με επιτυχία

Η Μελόνι ζητά αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το περιβάλλον
Η ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, προτίθεται να ζητήσει αναθεώρηση των ιδεολογικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

Συνεργασία Schneider Electric-Dimand για πιο βιώσιμα και ενεργειακά αποδοτικά κτίρια
Μέχρι σήμερα, οι δύο εταιρείες έχουν συνεργαστεί, τόσο σε νέα κτίρια, όσο και σε ανακαινισμένες εμβληματικές δομές που αναβαθμίζουν το αστικό τοπίο της Αθήνας και του Πειραιά

Αυξημένη επιφυλακή για μπλακ άουτ στο ρεύμα – Ζητά περικοπές σε φωτοβολταϊκά ο ΑΔΜΗΕ
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ – Γιατί ζητά να βγουν από την «πρίζα» φωτοβολταϊκά

Οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν - Έρχονται μέτρα για την Καθαρή Ενέργεια στη βιομηχανία
Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της ΕΕ - Tα μέτρα για την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

Η Ιταλία τα γυρίζει στην... πράσινη συμφωνία - Ζητά αναστολή στη σκιά των δασμών Τραμπ
Τι είπε ο υπουργός Βιομηχανίας στην Ιταλία για την αναστολή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας - Τι προβλέπει για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα

Κλιματική κρίση VS καπιταλισμός - Απειλούνται επενδύσεις, δάνεια, ασφαλιστικές εταιρείες
Οι ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα για τη δεκαετία έως το 2023 έφθασαν τα 2 δισ. δολάρια - Συνολικά 400 δισ. δολάρια για το 2024