
Εν αναμονή της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα, με πιθανές ημερομηνίες στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS, στις 20 Οκτωβρίου από την S&P και στη 1 Δεκεμβρίου από τη Fitch, η NBG Securities, εξηγεί στην τελευταία ανάλυσή της τι θα σημάνει για την οικονομία και τις επιχειρήσεις αυτή η τόσο σημαντική εξέλιξη.
Ελληνική οικονομία: Τα «αγκάθια», η ανάπτυξη και η επενδυτική βαθμίδα
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής, το όφελος θα διαχυθεί σε τρία πεδία, καθώς θα σημάνει τη μείωση του κόστους δανεισμού, τη βελτίωση της ρευστότητας και την εισροή νέων κεφαλαίων. Βέβαια, αφού αναλύει τα οφέλη, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι η επενδυτική βαθμίδα μπορεί να είναι ένα σημαντικό ορόσημο, εντούτοις η διατήρηση και οι περαιτέρω αναβαθμίσεις θα απαιτήσουν συνέχιση των προσπαθειών, ειδικά στο μέτωπο των αξιόπιστων οικονομικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία της Ελλάδας.

Ομόλογα
Ίσως το πιο προφανές όφελος από την ανάκτηση της IG από την Ελλάδα θα είναι η περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού και βελτιώνοντας τις συνθήκες ρευστότητας για το κράτος, τις τράπεζες και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Προφανώς, μέρος αυτού του οφέλους έχει ήδη τιμολογηθεί (οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων είναι κάτω από το 4%, δηλαδή κάτω από την απόδοση των ιταλικών ομολόγων 4,2%), αλλά η NBG Sec πιστεύει ότι θα συνεχιστεί η μείωση.

Για τις τράπεζες ειδικότερα, η αναβάθμιση μεταφραστεί σε βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης, εξοικονόμηση κόστους τόκων για τις μελλοντικές εκδόσεις MREL ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ (δηλαδή 80 εκατ. ευρώ συνδυαστικά ετησίως για μείωση του κόστους χρηματοδότησης κατά 100 μονάδες βάσης) και βελτίωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων τίτλων τους, που αποτελούνται κυρίως από ομόλογα (δηλαδή επιλεξιμότητα από την ΕΚΤ, χαμηλότερα haircuts αποτίμησης κ.λπ.). Επιπλέον, το IG θα πρέπει να προκαλέσει αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων που θα παράσχει πρόσθετη ώθηση του ΑΕΠ (έως 0,5 μονάδες το 2024).
Αγορές κεφαλαίου: Σφραγίδα αξιοπιστίας
Όσον αφορά τις κεφαλαιαγορές, η επενδυτική βαθμίδα θα οδηγήσει σε μεγάλη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης για τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές, ενώ θα προσελκύσει νέους επενδυτές υψηλής ποιότητας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι οποίοι προηγουμένως δεν ήταν σε θέση να επενδύσουν στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι εν αναμονή μιας τέτοιας αναβάθμισης, σύμφωνα με το Bloomberg, οι ξένοι επενδυτές έχουν διοχετεύσει 3,4 δισ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα το 4μηνο του 2023, εκτοξεύοντας τις δύο αγορές στις κορυφαίες επιδόσεις παγκοσμίως.
Έτσι, κατά την NBG η επιστροφή στο κλαμπ των IG και η συνεχής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια περαιτέρω πτώση του κινδύνου χώρας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επαναξιολόγηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων. Αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη διάθεση για νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, νέες δημόσιες εγγραφές και τη σχεδιαζόμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά τους όγκους συναλλαγών και να προσελκύσει νέες ροές.
Αναβάθμιση του ΧΑ
Μόλις η Ελλάδα ανακτήσει την IG, θα απομακρυνθεί το τελευταίο βασικό εμπόδιο για τους παρόχους δεικτών μετοχών (MSCI, FTSE Russell κ.λπ.) προκειμένου να αναβαθμιστεί η ελληνική κεφαλαιαγορά από το καθεστώς της αναδυόμενης στην αναπτυγμένη αγορά, κάτι που, αν και αναμφίβολα αποτελεί θετικό καταλύτη για την απόδοση.
Θα χρειαστεί ωστόσο μερικά χρόνια για να υλοποιηθεί επίσημα.


Latest News

Αναγκαία η καμπάνια e-katanalotis για την ενημέρωση των πολιτών - Η ανακοίνωση του Υπ. Ανάπτυξης
Στην πλατφόρμα, οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές και να αποφασίζουν καλύτερα για το συμφέρον τους ως προς τις αγορές τους

Συνάντηση Πιερρακάκη - Θεοδωρόπουλου - Τι συζήτησαν
Οι επενδύσεις και η τόνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων Πιερρακάκη με τον Θεοδωρόπουλο

Στουρνάρας: «Η πολιτική των ΗΠΑ δημιουργεί ευκαιρίες» - Τι λέει για κοινό ευρωπαϊκό χρέος
Ο Γιάννης Στουρνάρας σημειώνει πως «με αίμα, ιδρώτα, δάκρυα και με βοήθεια από την ευρωζώνη, η Ελλάδα τα κατάφερε»

Μειώσεις σε φόρους και εισφορές επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο Θεοδωρικάκος
Πλαφόν 3% στην ετήσια αύξηση των εμπορικών μισθώσεων, ανακοίνωσε ο Θεοδωρικάκος στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου στην ΕΣΕΕ

Παραμένει θετική για την Ελλάδα η JP Morgan... με έναν αστερίσκο
Η JP Morgan δηλώνει Overweight για την ελληνική αγορά και την εντάσσει στην «10άδα» των προτιμήσεών της
![Σπίτι μου 2: Οι περιοχές με τα περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/akinita1-e1727899707686-600x401.jpg)
Σπίτι μου 2: Οι περιοχές με τα περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα [πίνακες]
Τι αποκαλύπτει έκθεση της Resolut Cepal Greece για το Σπίτι μου 2 - Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους

Ανοίγει τις πύλες του στις 9 Απριλίου το 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Από τις 9 έως τις 12 Απριλίου 2025, η ιστορική πόλη των Δελφών θα υποδεχτεί προσωπικότητες υψηλού επιπέδου από όλον τον κόσμο

Πώς διαμορφώθηκαν τα επιτόκια δανείων και καταθέσεων τον Φεβρουάριο
Το περιθώριο επιτοκίου των νέων καταθέσεων και δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,64%

Γιατί προκαλεί ανησυχία το «3άρι» του πληθωρισμού στην Ελλάδα
Η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση αναφορικά με την ακρίβεια, την ώρα που βρισκόμαστε στη σφαίρα των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ
![Golden Visa: Πόσοι αγοράζουν ακίνητα προς… ενοικίαση [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ot_golden_visa_akinhta-600x352.jpg)
Καταφύγιο για επενδυτές η Golden Visa - Πόσοι αγοράζουν ακίνητα προς ενοικίαση [πίνακας]
Ριζικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων φέρνει η Golden Visa - Πού στρέφονται τώρα οι επενδυτές