
Τον κίνδυνο να μείνει εκτός οικολογικών σχημάτων και να δει «πετσοκομμένες» τις ενισχύσεις της τον ερχόμενο χειμώνα διατρέχει μεγάλη μερίδα αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς η ένταξη σε αυτά αποτελεί κομμάτι ενός πολύπλοκου παζλ και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς η προθεσμία για την υποβολή των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης) εκπνέει στις 11 Σεπτεμβρίου. Και, σαν να μην έφτανε ο διαδικαστικός λαβύρινθος, ήρθε η χαριστική βολή για τους αγρότες που επλήγησαν από τις πρωτοφανείς καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο και αλλού.
Κοινή Γεωργική Πολιτική: Πώς κατανέμονται οι ενισχύσεις στα κράτη μέλη [Γράφημα]
Οι εφαρμοστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, καθόρισαν το θεσμικό πλαίσιο για το πώς θα εφαρμοστούν οι νέες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2023 -2027, που αφορούν το δύσκολο κομμάτι των οικολογικών σχημάτων. Αυτά για πρώτη φορά θα εφαρμοστούν φέτος και ήρθαν να αντικαταστήσουν το γνωστό «πρασίνισμα».
Στα οικολογικά σχήματα θα κατευθυνθεί μέχρι και το 25% του προϋπολογισμού για άμεσες ενισχύσεις, που φτάνει σχεδόν τα 425 εκατ. ευρώ, για να πληρωθούν δράσεις με τις οποίες ενισχύεται περισσότερο η προστασία του περιβάλλοντος.
Ωστόσο, οι προϋποθέσεις για να λάβουν τις ενισχύσεις τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας τη νέα προγραμματική περίοδο 2023-27 είναι σαφώς περισσότερες, ενώ οι υποχρεώσεις που δημιουργούν τα οικολογικά σχήματα περιπλέκουν την κατάσταση, καθώς η ελληνική γεωργία οδηγείται σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, περισσότερο οικολογικό.
Η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων είναι μεν προαιρετική τυπικά, όμως εάν ένας αγρότης ή κτηνοτρόφος δεν τα εφαρμόζει τότε δεν θα εισπράξει την αντίστοιχη επιδότηση.
Ζητούν παράταση του «πρασινίσματος»
Πέρα από τις δυσκολίες που άπτονται του τεχνικού μέρους και της πολυπλοκότητας των όρων και της διαδικασίας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πρωτόγνωρες σε ένταση, έκταση και διάρκεια πυρκαγιές που κατέστρεψαν χιλιάδες καλλιεργούμενα στρέμματα και ζωικό κεφάλαιο σε περιοχές της χώρας που έζησαν τον πύρινο εφιάλτη, όπως στον Εβρο, κάνουν την ένταξη στα οικολογικά σχήματα ακόμα πιο δύσκολη έως αδύνατη με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν το 25% των ενισχύσεων.
Υπό αυτό το πρίσμα, φορείς και εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων θέτουν επιτακτικά το τελευταίο διάστημα ζήτημα εξαίρεσης των πληγέντων από την ένταξη στα οικολογικά σχήματα και παράτασης για τρία χρόνια του «πρασινίσματος», μέχρι να ορθοποδήσουν από την καταστροφή.
Πώς θα καταβληθεί η ενίσχυση
Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ των «οικολογικών σχημάτων» αυτό που ταιριάζει στην καλλιέργεια και στην περιοχή τους, αλλά και να αξιολογήσουν τι τους συμφέρει οικονομικά.
Γι’ αυτό με την υποβολή των νέων δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 οι αγρότες θα πρέπει να δηλώσουν επιπρόσθετα και μια δράση των οικολογικών σχημάτων προκειμένου να τους καταβληθεί η σχετική ενίσχυση.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι υποχρεωτική για κάθε κράτος-μέλος αλλά προαιρετική για τον παραγωγό. Από το 2023 έως το 2025 όποιο ποσό από τα 425 εκατ. ευρώ των eco-schemes δεν απορροφηθεί θα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για τη Βασική Ενίσχυση. Ωστόσο από το 2025 το ποσό που θα μείνει αδιάθετο θα χάνεται για τη χώρα μας και θα επιστρέφει στον προϋπολογισμό των Βρυξελλών.
Τα σχήματα στις 3 αγρονομικές περιφέρειες
Τα οικολογικά σχήματα που θα εφαρμοσθούν στις τρεις αγρονομικές περιφέρειες (αροτραίες, δενδρώδεις, βοσκότοποι) της χώρας είναι:
- Χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων ειδών και ποικιλιών στην κλιματική αλλαγή,
- Επέκταση της εφαρμογής περιοχών οικολογικής εστίασης, σε μικρές αροτραίες εκμεταλλεύσεις,
- Εφαρμογή ζωνών οικολογικής εστίασης στις δενδρώδεις,
- Διατήρηση αγροδασικών οικοσυστημάτων πλούσιων σε στοιχεία του τοπίου,
- Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρμογή μεθόδων γεωργίας ακριβείας με τη χρήση του εργαλείου/εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων,
- Περιβαλλοντική διαχείριση-βελτίωση μόνιμων βοσκοτόπων,
- Διατήρηση και προστασία καλλιεργειών σε εκτάσεις με αναβαθμίδες,
- Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.


Latest News

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιας από την επιβολή δασμών Τραμπ
Στην αποτίμηση των επιπτώσεων των νέων μέτρων που θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος προχώρησε η ΠΕΜΕΤΕ

Ελαιόλαδο όπως ράβδοι... χρυσού - Έλεγχος ταυτότητας με δακτυλικά αποτυπώματα
Η γνώση της χώρας προέλευσης προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, επηρεάζει σημαντικά τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών και τις τιμές

Οι ευκαιρίες για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ- MERCOSUR
Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δυο πλευρών ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 σε 110 δισ. ευρώ

Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί πάνε... ΗΠΑ για να αποφύγουν τους δασμούς Τραμπ
Η Ισπανία έχει μερίδιο παραγωγής 40% στο παγκόσμιο ελαιόλαδοκαι εξάγει ετησίως περίπου 180.000 μετρικούς τόνους στις ΗΠΑ

Κέλλας: Κλιμακώνονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου προϊόντων
«Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες», είπε από τον Προμαχώνα στις Σέρρες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας

Η νέα ελληνική ποικιλία ρίγανης «Αρέθουσα» διαθέσιμη για τους παραγωγούς
Σε ειδική ημερίδα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη συμμετοχή της ΕΘΕΑΣ, παρουσιάστηκε η νέα ποικιλία ρίγανης «Αρέθουσα»

Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις συγκομιδής ελαιοκάρπου – Τα πρόστιμα και η διαδικασία
Όλοι οι νόμιμοι κάτοχοι ελαιοτεμαχίων είναι υπόχρεοι δήλωσης συγκομιδής για την ελιά - Πώς λειτουργεί το Ελαιοκομικό Μητρώο

Πώς θα εφαρμοστεί η παρέμβαση για την προστασία των μελισσοσμηνών
Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και το ύψος της ενίσχυσης για την μελισσοκομική παρέμβαση στο πλαίσιο του ΣΣ ΚΑΠ

Τσιάρας: Εθνική υπόθεση ο πρωτογενής τομέας – Αναγκαιότητα η ανθεκτικότητά του
«Να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους τους παραγωγούς να δουν το μέλλον με αισιοδοξία», είπε από τη Freskon ο Κώστα Τσιάρας

Στη Βουλή το «χαράτσι» των ΚΥΔ για τα οικολογικά σχήματα
Την επιστροφή των χρεώσεων στους θιγόμενους αγρότες, ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με την Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή