
Στις 24 Αυγούστου 2023, η ομάδα των BRICS ανακοίνωσε ότι θα δεχόταν επίσημα έξι νέα μέλη από τις αρχές του 2024, συγκεκριμένα την Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο, την Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στο παρακάτω ιδιαίτερα εντυπωσιακό γραφικό, το οποίο δημιούργησε η Visual Capitalist χρησιμοποιώντας δεδομένα και προβλέψεις κορυφαίων διεθνών οργανισμών για το 2023, παρέχεται μια επισκόπηση των τρόπων με τους οποίους η διεύρυνση των BRICS θα αυξήσει την επιρροή και την απήχηση της ομάδας στην παγκόσμια Οικονομία. Παράλληλα, οι τρόποι αυτοί παρουσιάζονται επιγραμματικά και μέσω των παρακάτω 4 αναλύσεων.
Το μερίδιο της ομάδας των BRICS στο παγκόσμιο ΑΕΠ
Καθώς τα περισσότερα από τα νέα μέλη των BRICS θεωρούνται αναπτυσσόμενες Οικονομίες, η προσθήκη τους στην ομάδα δεν θα έχει βραχυπρόθεσμα σημαντικό αντίκτυπο στο συνολικό μερίδιό της στο παγκόσμιο ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το έτος 2023, τα πέντε αρχικά μέλη των BRICS αναμένεται να έχουν συνδυασμένο ΑΕΠ 27,6 τρισ. δολαρίων σε τρέχουσες τιμές, το οποίο αντιπροσωπεύει το 26,3% του παγκόσμιου συνόλου. Με την ενσωμάτωση των νέων μελών, το αναμενόμενο ΑΕΠ αυξάνεται στα 30,8 τρισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 29,3% του παγκόσμιου συνόλου.
Το μερίδιο της ομάδας των BRICS στον παγκόσμιο πληθυσμό
Οι χώρες των BRICS αντιπροσώπευαν πάντοτε ένα σημαντικό κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού χάρις στην Κίνα και στην Ινδία, που μαζί ο πληθυσμός τους προσεγγίζει τα 3 δις κατοίκους.
Παράλληλα, μεταξύ των χωρών που αναμένεται να προστεθούν στην ομάδα των BRICS, υπάρχουν δύο χώρες με εντυπωσιακό πληθυσμό , η Αιθιοπία με 126,5 εκατ. κατοίκους και η Αίγυπτος με 112,7 εκατ. κατοίκους.
Βάσει λοιπόν των στοιχείων για το 2023 από το World Population Review, το μερίδιο της ομάδας των BRICS στον παγκόσμιο πληθυσμό πρόκειται να ανέλθει από 40,8% σε 46%.
Επιπρόσθετα, είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό οι BRICS να ξεπεράσουν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού στο άμεσο μέλλον, καθώς πολλές ακόμα χώρες έχουν εκφράσει την επιθυμία να ενταχθούν στην ομάδα.
Το μερίδιο της ομάδας των BRICS στην παραγωγή πετρελαίου
Αν και η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά μεγάλη — και οι BRICS αναμένεται να διαδραματίσουν έναν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο σε αυτήν. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εισδοχή της Σαουδικής Αραβίας, η οποία από μόνη της αντιπροσωπεύει το 12,9% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
Βάσει στοιχείων για το 2022 από την έκδοση Statistical Review of World Energy του Energy Institute, το μερίδιο της ομάδας των BRICS στην παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί από 20,4% σε 43,1%.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί πως η Κίνα ασκεί πιέσεις ώστε το εμπόριο πετρελαίου να εκφράζεται σε γιουάν -το εθνικό της νόμισμα- και ότι η εισδοχή της Σαουδικής Αραβίας στις BRICS θα μπορούσε να ενισχύσει αυτή τη φιλοδοξία, αλλάζοντας ενδεχομένως τη δυναμική του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου.
Το μερίδιο της ομάδας των BRICS στις παγκόσμιες εξαγωγές
Η τελευταία σχετική ανάλυση αφορά στις παγκόσμιες εξαγωγές, βάσει στοιχείων για το 2022 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η διεύρυνση των BRICS πρόκειται να αυξήσει το μερίδιο της ομάδας στις παγκόσμιες εξαγωγές (εμπόριο εμπορευμάτων) από το 20,2% στο 25,1% .
Ποιες άλλες χώρες επιθυμούν να γίνουν μέλη της ομάδας των BRICS;
Σύμφωνα με το Reuters, υπάρχουν περισσότερες από 40 χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στις BRICS. Ωστόσο, μια μικρότερη ομάδα 16 χωρών έχει ήδη υποβάλει αίτηση για ένταξη και η λίστα αυτή περιλαμβάνει την Αλγερία, την Κούβα, την Ινδονησία, την Παλαιστίνη και το Βιετνάμ.
Καθώς η ομάδα μεγαλώνει σε μέγεθος, είναι προφανές ότι θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στην παγκόσμια Οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο και οι G7 σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν …
Ένα πράγμα είναι όμως σίγουρο∙ ότι πολύ σύντομα θα χρειαστεί νέο αρκτικόλεξο για την ομάδα.
Νίκος Φίλιππας
Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου του Πειραιά
Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας