![Υβριδική εργασία: Πλήγμα ύψους 1,3 τρισ. δολάρια στην αγορά ακινήτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/office-space-1744803_1280.jpg)
Περισσότερα από τρία χρόνια αφότου εκατομμύρια εργαζόμενοι γραφείων αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να εργαστούν από εκεί μέσω τηλεργασίας, κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω της Covid-19, οι εταιρείες εξακολουθούν να προσπαθούν να προσαρμοστούν σε μόνιμες αλλαγές που αφορούν το εργασιακό καθεστώς στους χώρους εργασίας.
Οι πρακτικές υβριδικής εργασίας διαφέρουν σημαντικά σε όλο τον κόσμο, με τους Ασιάτες και τους Ευρωπαίους εργαζόμενους να επιστρέφουν σε μεγάλο βαθμό στα γραφεία με ταχύτερους ρυθμούς από αυτούς στην Αμερική.
ΗΠΑ: Η υβριδική εργασία πρώτη προτίμηση των εργαζομένων
Η Ασία έλεγξε την πανδημία καλύτερα από τους περισσότερους, έτσι οι εργαζόμενοι εκεί δεν συνήθισαν να εργάζονται από το σπίτι στον ίδιο βαθμό με εκείνους σε άλλες ηπείρους – και αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολύ πιο εύκολα να πειστούν να επιστρέψουν στη ζωή γραφείου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εξ αποστάσεως εργασίας, ενώ η Γαλλία έχει ένα από τα χαμηλότερα, με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες να θεσπίζουν στη νομοθεσία νέα ευέλικτα προγράμματα εργασίας.
Το πώς θα εξελιχθούν αυτές οι σεισμικές αλλαγές στις εργασιακές συνήθειες θα έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Ινστιτούτου McKinsey.
Για παράδειγμα, τα ποσοστά πληρότητας των χώρων γραφείων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξηθεί στα μισά περίπου επίπεδα σε σύγκριση με την προ Covid εποχή, με λόμπι να χτίζουν εικονικές πόλεις-φαντάσματα τις Παρασκευές.
Υπό μια μέτρια προοπτική, η McKinsey εκτιμά ότι περίπου 800 δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να εξαλειφθούν από την αξία των κτιρίων γραφείων σε εννέα μεγάλες πόλεις, ενώ σύμφωνα με ένα χειρότερο σενάριο αυτή η αξία θα μπορούσε να ανέλθει σε 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Φαίνεται ότι η εργασία δεν ταυτίζεται πλέον με ένα μέρος στο οποίο πηγαίνουν οι άνθρωποι, αλλά μάλλον με κάτι που κάνουν – όπου κι αν αυτό συμβαίνει.
Με βάση τα στοιχεία της McKinsey η μείωση της επιφάνειας των χώρων γραφείων σε % έως το 2030 για 9 πόλεις του κόσμου εκτιμάται ως ακολούθως:
Στην κορυφή βρίσκεται το Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ με μείωση κατά 22,4%, ενώ έπονται η Νέα Υόρκη με -17,6% και το Λονδίνο με -14,9%.
Οι άλλες πόλεις που συμπληρώνουν την εννιάδα είναι οι εξής:
– Μόναχο (Γερμανία) – 10,5%
– Χιούστον (ΗΠΑ) -9,5%
– Παρίσι (Γαλλία) -8,2%
– Πεκίνο (Κίνα) -7,8%
– Τόκιο (Ιαπωνία) – 7,4%
– Σαγκάη (Κίνα) -5,9%
Βασικά συμπεράσματα έρευνας McKinsey
- Η υβριδική εργασία ήρθε για να μείνει, αποφαίνεται η έρευνα της ΜcKinsey που εκτιμά ότι η παρουσία στο γραφείο έχει σταθεροποιηθεί στο 30%, κάτω από τα προπανδημικά επίπεδα
- Τα αποτελέσματα της υβριδικής εργασίας είναι σημαντικά.
Kαθώς δεν υπάρχει πια η δέσμευση της παρουσίας στα γραφεία τους, πολλοί εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει τους αστικούς πυρήνες και έχουν μεταφέρει τον τόπο κατοικίας τους αλλού. Για παράδειγμα, ο αστικός πυρήνας της Νέας Υόρκης έχασε το 5% του πληθυσμού της από τα μέσα του 2020 έως τα μέσα του 2022 και το Σαν Φρανσίσκο έχασε το 7% αντίστοιχα. Τα ποσοστά κενών θέσεων στα αστικά κέντρα έχουν εκτοξευθεί. Η κίνηση με τα πόδια κοντά σε καταστήματα σε μητροπολιτικές περιοχές παραμένει 10 με 20 % κάτω από τα προπανδημικά επίπεδα. - Η ζήτηση για χώρους γραφείων και λιανικής στις πόλεις που πρωταγωνιστούν στην εν λόγω αγορά θα παραμείνει κάτω από τα προπανδημικά επίπεδα. Σε ένα μέτριο σενάριο που διαμόρφωσαν οι συντάκτες της έρευνας, η ζήτηση για χώρους γραφείων θα είναι 13% χαμηλότερη το 2030 σε σύγκριση με το 2019 για τη μέση πόλη. Σε ένα σοβαρότερο σενάριο, η ζήτηση μειώνεται κατά 38% στην πόλη που έχει πληγεί περισσότερο.
- Επίσης εκτιμάται ότι η ζήτηση θα ποικίλλει σημαντικά ανά γειτονιά και πόλη. Η ζήτηση μπορεί να είναι χαμηλότερη σε γειτονιές και πόλεις που χαρακτηρίζονται από πυκνούς χώρους γραφείων, ακριβές κατοικίες και μεγάλους εργοδότες στην οικονομία της γνώσης.
- Οι πόλεις και τα κτίρια μπορούν να προσαρμοστούν υιοθετώντας μόνες τους υβριδικές προσεγγίσεις. Οι προτεραιότητες μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάπτυξη γειτονιών μικτής χρήσης, την κατασκευή πιο προσαρμόσιμων κτιρίων και τον σχεδιασμό πολυχώρων γραφείων και εμπορικών χώρων.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Εργαζόμενοι: Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον φέρνει αποχωρήσεις – Πόσοι έφυγαν από τη δουλειά τους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον φέρνει αποχωρήσεις - Πόσοι έφυγαν από τη δουλειά τους
Τα ευρήματα της έρευνας Workmonitor της Randstad για τις προσδοκίες των εργαζομένων
![Salesforce: Το 93% των στελεχών πληροφορικής σχεδιάζει να εφαρμόσει AI Agents](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/GYB_Photo2-600x400.jpg)
Το 93% των στελεχών πληροφορικής σχεδιάζει να εφαρμόσει AI Agents
Τα βασικά ευρήματα της έρευνας της Salesforce δείχνουν ότι η αυξανόμενη ζήτηση στον τομέα της πληροφορικής δημιουργεί νέες ευκαιρίες για βελτίωση της αποδοτικότητας με χαμηλότερο κόστος, μέσω των ΑΙ Agents
![Εργασία: Τι προτιμούν οι εταιρείες, ΑΙ ή Gen Z;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/genz-600x400.jpg)
Οι εταιρείες έχουν νέο... δίλημμα - ΑΙ ή Gen Z για θέσεις εργασίες;
Tο 40% των μάνατζερ θα προτιμούσε να προσλάβει ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης αντί για πτυχιούχους της Gen Z
![Millenials: Τετραπλασίασαν την περιουσία τους στις ΗΠΑ – Γιατί ορισμένοι μιλούν για «φανταστικό πλούτο»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/pexels-shvetsa-3987034-600x400.jpg)
Τετραπλασίασαν την περιουσία τους οι Millenials - Γιατί κάποιοι μιλούν για «φανταστικό πλούτο»
Αθροιστικά, οι millennials έχουν περιουσία τώρα περίπου 15,95 τρισεκατομμύρια δολάρια, από 3,94 τρισεκατομμύρια δολάρια πέντε χρόνια νωρίτερα
![Fluid Work: Πώς η τεχνολογία επαναπροσδιορίζει πού, πότε και πώς δουλεύουμε](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ergasia-ergazomenos-600x300.jpg)
Πώς η τεχνολογία επαναπροσδιορίζει πού, πότε και πώς δουλεύουμε
Το Found.ation, σε συνεργασία με το TEDxAthens, παρουσίασαν μια ολοκληρωμένη ανάλυση του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία μεταμορφώνει τον τρόπο που εργαζόμαστε και καινοτομούμε