
Αύξηση κατά 23,5% παρουσίασαν αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του 2023 της Autohellas σε επίπεδο Ενοποιημένου Κύκλου Εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε €255,2εκ. έναντι €206,6εκ. το 2022.
Τα Λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) του δεύτερου τριμήνου διαμορφώθηκαν σε €38,9εκ. έναντι €31,5εκ. το 2022, καταγράφοντας αύξηση 23,5%. Τα Κέρδη προ φόρων (ΕBT) του Ομίλου για το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ανήλθαν σε €29,8εκ. έναντι €27εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση 10,4%, ενώ αντίστοιχα τα Κέρδη μετά Φόρων διαμορφώθηκαν σε €23,8εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 11,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Σε επίπεδο εξαμήνου η Autohellas, παρουσιάζει αύξηση 35,7% στον Ενοποιημένου Κύκλου Εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε €476,8εκ. έναντι €351,4εκ. το 2022. Τα Λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) του πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκαν σε €56,5εκ. έναντι €45εκ. το 2022, καταγράφοντας αύξηση 25,6%. Τα Κέρδη προ φόρων (ΕBT) του Ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2023, ανήλθαν σε €40,1εκ. έναντι €37,1εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση 8,2% και τα Κέρδη μετά Φόρων διαμορφώθηκαν σε €31,2εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 6,1% σε σχέση με την αντίστοιχο εξάμηνο του 2022.
Σημειώνεται ότι η νέα δραστηριότητα του Franchise της Hertz στην Πορτογαλία, που εξαγοράστηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2022, συνεισέφερε μεν τα €41.1 εκ. από τα συνολικά €125,5 εκ. της αύξησης του Κύκλου Εργασιών, χωρίς όμως σημαντική επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα Κερδών προ Φόρων (EBT), αφού ο χαρακτήρας της συγκεκριμένης δραστηριότητας αφορά αποκλειστικά σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις και συνεπώς παρουσιάζει όλη την κερδοφορία του στους καλοκαιρινούς μήνες (στο 3ο τρίμηνο και μέρος του 4ου τριμήνου).
Επίσης επισημαίνεται ότι, η δραστηριότητα της FCA Greece, Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Fiat Professional και Jeep, που εξαγοράστηκε μόλις την 01/05/2023 σε συνεργασία με την Samelet, δεν είχε συμμετοχή στον Ενοποιημένο Κύκλο Εργασιών λόγω του μικρού διαστήματος, αλλά και γιατί ενοποιείται με την μέθοδο της καθαρής θέσης και δεν επηρεάζει τον Κύκλο Εργασιών, άλλο μόνο το τελικό αποτέλεσμα. Να σημειωθεί ότι και αυτή η δραστηριότητα αναμένεται να επηρεάσει θετικά τα αποτελέσματα του Ομίλου κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ο στόλος του Ομίλου για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις ανέρχεται πλέον σε περίπου 55.000 αυτοκίνητα, με 7.700 συνολικές αγορές νέων αυτοκίνητων εντός του τρέχοντος έτους.
Οι επιδόσεις του πρώτου εξάμηνου αποτελούν νέο υψηλό για τον Όμιλο τόσο σε κύκλο εργασιών, όσο και σε λειτουργική και τελική κερδοφορία, μετά από ένα εξαιρετικά ισχυρό 2022. Σημειώνεται ότι διαχρονικά λόγω της εποχικότητας του τουρισμού, το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους έχει σημαντικά μεγαλύτερη συμμετοχή στην συνολική ετήσια κερδοφορία του Ομίλου.

Αναλυτικότερα:
Ο Κύκλος Εργασιών από τη δραστηριότητα στις μισθώσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2023 κατά 11,7%, αγγίζοντας τα €114,6εκ. από €102,6εκ. το 2022. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν επηρεαστεί θετικά από την αρχή της τουριστικής περιόδου, όπου οι αφίξεις ξεπέρασαν τα μεγέθη του 2022, αλλά και του 2019. Παράλληλα όμως η αύξηση στη διαθεσιμότητα των συνολικών ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων στην ελληνική αγορά περιορίζει τις τιμές ανά ημέρα σε σχέση με το 2022, οι οποίες ωστόσο παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από το 2019. Αύξηση παρουσιάζεται και στις μακροχρόνιες μισθώσεις μετά την αποκατάσταση των καθυστερήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα νέων αυτοκινήτων, με σημαντική όμως εδώ αρνητική επίπτωση από το αυξημένο ύψος των επιτοκίων του ευρώ, αλλά και παράλληλα υψηλή κερδοφορία από τη διάθεση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων του στόλου.
Ο Κύκλος Εργασιών της δραστηριότητας των θυγατρικών εξωτερικού που σχετίζεται με τον τομέα των μισθώσεων αυτοκίνητων έφθασε συνολικά τα €76,6εκ. από €29,8εκ. το 2022. Να σημειωθεί ότι η προσθήκη της Πορτογαλίας συνέβαλε στον υπερδιπλασιασμό του κύκλου εργασιών της δραστηριότητας του Ομίλου εκτός Ελλάδος. Αν εξαιρεθεί η πρόσφατη αυτή επένδυση, τότε οι θυγατρικές εταιρείες στα Βαλκάνια και την Κύπρο παρουσίασαν οργανική ανάπτυξη 16,1%.
Η δραστηριότητα της εμπορίας αυτοκινήτων στην Ελλάδα, παρουσίασε σημαντική αύξηση κυρίως στο σκέλος της Εισαγωγής/Διανομής (Hyundai, KIA, SEAT), συνεισφέροντας συνολικά €285,6εκ. στον Κύκλο Εργασιών, παρουσιάζοντας αύξηση 30,4%, αυξάνοντας σημαντικά τη συμβολή στο συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι το αθροιστικό μερίδιο αγοράς του Ομίλου σε πωλήσεις ιδιωτών διατηρήθηκε στα ίδια υψηλά επίπεδα όπως και στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι από 01/09/2023, έχει προστεθεί στο στελεχικό δυναμικό της Autohellas o κος Κωνσταντίνος Δελήγιαννης στη θέση του Deputy CEO. O κος Δελήγιαννης έχει καταγράψει στα προηγούμενα στάδια τριών δεκαετιών της καριέρας του εξαιρετικά σημαντική εμπειρία τόσο σε σημαντικές θέσεις στην ελληνική αγορά, όσο και στη διεθνή, όπου τα τελευταία 11 έτη ήταν στέλεχος της Amazon με βάση το Λουξεμβούργο. Όπως είναι προφανές προσβλέπουμε στην ουσιαστική συνεισφορά του στην περαιτέρω ενδυνάμωση των δεξιοτήτων και της αποτελεσματικότητας της ομάδας της Autohellas.


Latest News

Μετά το Πάσχα η είσοδος της Qualco στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Η Qualco, που μετρά πάνω από 25 χρόνια από την ίδρυσή της, δραστηριοποιείται στον κλάδο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η Fitch - Γιατί προηγούνται Εθνική και Eurobank
Οι ναβαθμίσεις για τις ελληνικές τράπεζες αντικατοπτρίζουν επίσης τη βελτιωμένη αξιολόγηση της Fitch για το λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας σε «bbb-»

BriQ Properties: Αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA κατά 89% – Διανομή μερίσματος 0,135 ευρώ/μετοχή
Η BriQ Properties εκτιμά πως θα πετύχει υψηλότερα έσοδα και καλύτερα περιθώρια κέρδους για τη χρήση του 2025

Ανάδειξη καινοτόμων ιδεών με το Beyond Tomorrow Competition
Ο διαγωνισμός Beyond Tomorrow Competition υλοποιείται με την στήριξη των HDB, KPMG και ΕΚΚΟΜΕΔ Creative Greece

Ο πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης και η αποζημίωση - μαμούθ για το 2024
Ελαβε συνολική αποζημίωση 15,6 εκατ. ευρώ για το 2024 - Πάνω από το μέσο εισόδημα των CEOs στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης

Λαζαράκου: Οι επενδυτές πρέπει να νιώθουν ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται
Για το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης και τις δυνητικές βελτιώσεις μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου

Στα 51 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για την Metlen η Eurobank Equities
Η Eurobank Equities αναφέρεται στο επερχόμενο Capital Markets Day της Metlen (28 Απριλίου), αναμένοντας σημαντικό περαιτέρω upside όσων αφορά στις μελλοντικές προβλέψεις για την κερδοφορία της εταιρείας

Η Fais Group εξαγοράζει το 100% θυγατρικής - Η πρώτη επένδυση μετά την είσοδο στο XA
Η εξαγορά από την Fais Group έγινε με τη χρήση των εσόδων που άντλησε από τη δημόσια προσφορά για την εισαγωγής το Χρηματιστήριο

ΤΜΕΔΕ: Νέα δεδομένα για τις εξειδικευμένες ανταποδοτικές ασφαλιστικές καλύψεις
«Ενισχύουμε τις ανταποδοτικές καλύψεις των μελών, με ένα και μόνο στόχο, να είμαστε δίπλα τους οποτεδήποτε το χρειαστούν», τονίζει ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η UBS - Βλέπει περιθώριο ανόδου έως 30%
Παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες η UBS, με αξιολογήσεις αγοράς και στις τέσσερις συστημικές - Πού «συνωστίστηκαν» οι επενδυτές