
Η αποψίλωση του βραζιλιάνικου τμήματος του τροπικού δάσους του Αμαζονίου μειώθηκε κατά 66% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εκτιμώντας πως το στοιχείο αυτό, που επιβεβαιώνει την τάση των προηγούμενων μηνών, αποτελεί ένδειξη της αποτελεσματικότητας της πολιτικής της για το περιβάλλον.
Αμαζόνιος: Μειώθηκε η αποψίλωση στο βραζιλιάνικο τμήμα του – Αυξήθηκε ανησυχητικά στη Σεχάντου
Τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα δεδομένα από τους δορυφόρους του βραζιλιάνικου Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE), είχε καταγραφεί μείωση της αποψίλωσης του δάσους επίσης κατά 66%.
Η μείωση αυτή χαρακτηρίζεται ακόμη σημαντικότερη από προηγούμενες, καθώς ο Ιούλιος και ο Αύγουστος αποτελούν μέρος της ξηρής περιόδου (ως τον Σεπτέμβριο), συγκαταλέγονται στους χειρότερους κάθε χρονιάς ως προς την καταστροφή του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη.
Κατά τα στοιχεία του συστήματος Deter του INPE, από την 1η ως την 25η Αυγούστου αποψιλώθηκαν 473,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, έναντι 1.661 τετραγωνικών χιλιομέτρων όλο τον μήνα της περασμένης χρονιάς, όταν πρόεδρος ήταν ακόμη ο Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Επί των ημερών του προηγούμενου, ακροδεξιού προέδρου, η αποψίλωση του Αμαζονίου αυξήθηκε αλματωδώς (+75%) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας.
Ο κεντροαριστερός διάδοχός του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος είχε ήδη κυβερνήσει τη χώρα από το 2003 ως το 2010, άρχισε τον Ιανουάριο την τρίτη του θητεία υποσχόμενος ότι η προστασία του Αμαζονίου θα αποτελέσει προτεραιότητά του και ότι θα ληφθούν μέτρα για να εξαλειφθεί η παράνομη αποψίλωση του δάσους ως το 2030.
«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Λούλα να σπάσει τον κύκλο της εγκατάλειψης και της οπισθοδρόμησης που παρατηρούνταν επί προηγούμενης κυβέρνησης», τόνισε μετά τη δημοσιοποίησε των στοιχείων η υπουργός Περιβάλλοντος Μαρίνα Σίλβα.
«Αν δεν προστατεύσουμε το δάσος και τους κατοίκους του θα καταδικάσουμε τον κόσμο σε απότομη αύξηση των εκπομπών CO2 και, κατά συνέπεια, σε επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια τελετής για την ημέρα του Αμαζονίου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων