Η αποψίλωση του βραζιλιάνικου τμήματος του τροπικού δάσους του Αμαζονίου μειώθηκε κατά 66% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εκτιμώντας πως το στοιχείο αυτό, που επιβεβαιώνει την τάση των προηγούμενων μηνών, αποτελεί ένδειξη της αποτελεσματικότητας της πολιτικής της για το περιβάλλον.
Αμαζόνιος: Μειώθηκε η αποψίλωση στο βραζιλιάνικο τμήμα του – Αυξήθηκε ανησυχητικά στη Σεχάντου
Τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα δεδομένα από τους δορυφόρους του βραζιλιάνικου Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE), είχε καταγραφεί μείωση της αποψίλωσης του δάσους επίσης κατά 66%.
Η μείωση αυτή χαρακτηρίζεται ακόμη σημαντικότερη από προηγούμενες, καθώς ο Ιούλιος και ο Αύγουστος αποτελούν μέρος της ξηρής περιόδου (ως τον Σεπτέμβριο), συγκαταλέγονται στους χειρότερους κάθε χρονιάς ως προς την καταστροφή του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη.
Κατά τα στοιχεία του συστήματος Deter του INPE, από την 1η ως την 25η Αυγούστου αποψιλώθηκαν 473,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, έναντι 1.661 τετραγωνικών χιλιομέτρων όλο τον μήνα της περασμένης χρονιάς, όταν πρόεδρος ήταν ακόμη ο Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Επί των ημερών του προηγούμενου, ακροδεξιού προέδρου, η αποψίλωση του Αμαζονίου αυξήθηκε αλματωδώς (+75%) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας.
Ο κεντροαριστερός διάδοχός του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος είχε ήδη κυβερνήσει τη χώρα από το 2003 ως το 2010, άρχισε τον Ιανουάριο την τρίτη του θητεία υποσχόμενος ότι η προστασία του Αμαζονίου θα αποτελέσει προτεραιότητά του και ότι θα ληφθούν μέτρα για να εξαλειφθεί η παράνομη αποψίλωση του δάσους ως το 2030.
«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Λούλα να σπάσει τον κύκλο της εγκατάλειψης και της οπισθοδρόμησης που παρατηρούνταν επί προηγούμενης κυβέρνησης», τόνισε μετά τη δημοσιοποίησε των στοιχείων η υπουργός Περιβάλλοντος Μαρίνα Σίλβα.
«Αν δεν προστατεύσουμε το δάσος και τους κατοίκους του θα καταδικάσουμε τον κόσμο σε απότομη αύξηση των εκπομπών CO2 και, κατά συνέπεια, σε επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια τελετής για την ημέρα του Αμαζονίου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Πώς η Νορβηγία πρωτοστατεί στην ηλεκτροκίνηση
Μέχρι το τέλος του 2025 θα πωλούνται στη Νορβηγία μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τι διδάγματα μπορεί να πάρει η Ευρώπη από το success-story της χώρας στην ηλεκτροκίνηση;
Αλλαγές σε ΚΤΕΟ, ηλεκτροφόρτιση και μεταχειρισμένα - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου