Ο κόσμος βίωσε τους τρεις πιο ζεστούς μήνες που έχουν ποτέ καταγραφεί, με σημαντική διαφορά, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ, ωθώντας τον επικεφαλής του ΟΗΕ να ζητήσει από τους παγκόσμιους ηγέτες να αναλάβουν επείγουσα δράση για το κλίμα.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) του ΟΗΕ και η ευρωπαϊκή υπηρεσία για το κλίμα Copernicus ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι η περίοδος από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2023 ήταν το θερμότερο καλοκαιρινό τρίμηνο που έχει ποτέ καταγραφεί από το 1940 που ξεκίνησαν να τηρούνται σχετικά δεδομένα.
Η μέση θερμοκρασία για αυτούς τους τρεις μήνες ήταν 16,77 βαθμοί Κελσίου, που ήταν κατά 0,66 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο για το εν λόγω τρίμηνο.
Αμαζόνιος: Συνεχίστηκε η μείωση της αποψίλωσης και τον Αύγουστο στο βραζιλιάνικο τμήμα
Ο θερμότερος Αύγουστος
Ο Αύγουστος αναδείχθηκε ως ο θερμότερος που έχει καταγραφεί με μεγάλη διαφορά και ο δεύτερος θερμότερος μήνας μετά τον Ιούλιο του 2023.
Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα των 16,82 βαθμών Κελσίου για τον Αύγουστο ήταν κατά 0,71 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο του μήνα για την περίοδο 1991-2020 και κατά 0,31 βαθμούς Κελσίου θερμότερη από τον προηγούμενο θερμότερο Αύγουστο, που καταγράφηκε το 2016.
Όλα αυτά τα στοιχεία έρχονται ως συνέχεια μιας σειράς ακραίων καιρικών φαινομένων που καταγράφηκαν σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, με επαναλαμβανόμενους καύσωνες να πυροδοτούν καταστροφικές πυρκαγιές.
«Η κλιματική κατάρρευση έχει αρχίσει», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
«Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό τι θα απελευθερώσει η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα», είπε ο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι «οι αυξανόμενες θερμοκρασίες απαιτούν αύξηση και της δράσης μας».
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι αυτό το τελευταίο παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασιών πρέπει να αφυπνίσει τους ηγέτες του κόσμου που επιδιώκουν επειγόντως λύσεις για το κλίμα. «Μπορούμε ακόμα να αποφύγουμε το χειρότερο κλιματικό χάος – και δεν έχουμε στιγμή να χάσουμε», είπε ο Γκουτέρες.
Η καύση ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, είναι ο κύριος μοχλός της κλιματικής κρίσης.
Τι γίνεται με το Ελ Νίνιο;
Ο WMO κατέστησε σαφές ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν σε όλο τον κόσμο αυτό το καλοκαίρι έλαβαν χώρα πριν από την πλήρη αύξηση της θερμοκρασίας του Ελ Νίνιο, ενός μείζονος κλιματικού φαινομένου που συνήθως εμφανίζεται το δεύτερο έτος μετά την ανάπτυξή του.
Το Ελ Νίνιο — «μικρό αγόρι» στα ισπανικά — αναγνωρίζεται ευρέως ως η αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας, ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που συμβαίνει κατά μέσο όρο κάθε δύο έως επτά χρόνια.
Οι επιπτώσεις του Ελ Νίνιο τείνουν να κορυφώνονται τον Δεκέμβριο, αλλά ο αντίκτυπος του φαινομένου συνήθως απαιτεί χρόνο για να εξαπλωθεί σε όλη την υδρόγειο. Αυτή η καθυστερημένη επίδραση είναι ο λόγος που οι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι το 2024 θα μπορούσε να είναι η πρώτη χρονιά που η ανθρωπότητα θα ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου είναι το φιλόδοξο όριο της παγκόσμιας θερμοκρασίας που ορίζεται στη συμφωνία ορόσημο του Παρισιού του 2015. Πέρα από αυτό το επίπεδο, είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν τα λεγόμενα σημεία ανατροπής – κατώφλια στα οποία μικρές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε δραματικές αλλαγές σε ολόκληρο το σύστημα υποστήριξης της ζωής της Γης.
«Οκτώ μήνες μετά το 2023, μέχρι στιγμής βιώνουμε τη δεύτερη θερμότερη χρονιά μέχρι σήμερα, μόνο κλασματικά πιο δροσερή από το 2016, και ο Αύγουστος εκτιμήθηκε ότι ήταν περίπου κατά 1,5°C θερμότερος από τα προβιομηχανικά επίπεδα», δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής του Copernicus – Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής (ECMWF).
«Αυτό που παρατηρούμε, όχι μόνο τα νέα ακραία σημεία, αλλά η επιμονή αυτών των συνθηκών ρεκόρ, και οι επιπτώσεις που έχουν τόσο στους ανθρώπους όσο και στον πλανήτη, είναι μια σαφής συνέπεια της θέρμανσης του κλιματικού συστήματος», πρόσθεσε ο Buontempo.
Η κλιματική κρίση κάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιο συχνά και πιο έντονα.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων