Αντιβιοτικά και αντιδιαβητικά φάρμακα νεότερης γενιάς παραμένουν σε έλλειψη, λόγω προβλημάτων στην παραγωγή των προϊόντων, όμως οι φαρμακοποιοί εκφράζουν τους φόβους τους για μεγαλύτερη ένταση των ελλείψεων ενόψει Φθινοπώρου και αύξησης των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Σε συνέχεια των μέτρων απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών και της δημιουργίας πλατφόρμας που θα αναδείξει την αιτία του προβλήματος, το υπουργείο Υγείας προχώρησε στη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για την παρακολούθηση των ελλείψεων φαρμάκων, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, Άρη Αγγέλη.

Νόσος Αλτσχάιμερ: Επαναστατικό φάρμακο που σταματά τα συμπτώματα

Στην ενδεκαμελή επιτροπή, μετέχουν η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου, η προϊσταμένη του Τμήματος παρακολούθησης, κατανάλωσης και επάρκειας προϊόντων της Διεύθυνσης ελέγχου παραγωγής και κυκλοφορίας προϊόντων του ΕΟΦ Ελευθερία Θωμαΐδου, η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ – νοσοκομειακός φαρμακοποιός, διευθύντρια ΕΣΥ στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο Δέσποινα Μακριδάκη, ο διευθύνων σύμβουλος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτα Λίτσα και η προϊσταμένη του Τμήματος σχεδιασμού και παρακολούθησης χορήγησης φαρμάκων της διεύθυνσης φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ Χαρίκλεια Κανή, η σύμβουλος του υπουργού Υγείας, δικηγόρος Ελένη Φωτιάδου και ο δρ Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Κουτσιούρης, ο οποίος θα είναι και ο γραμματέας της επιτροπής.

Με τη λειτουργία της σε συνδυασμό με την πλατφόρμα του ΕΟΦ, ελπίζεται ότι θα εντοπίζεται κάθε φορά η έλλειψη κάθε φαρμάκου και μάλιστα σε ποιο σημείο της αλυσίδας φαρμάκου υπάρχει το πρόβλημα, από την παραγωγή μέχρι την τελική διάθεση στους ασθενείς.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, οι ελλείψεις έχουν μετριαστεί σημαντικά με την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, ενώ σύμφωνα με τις φαρμακαποθήκες, η χώρα μας αντιμετωπίζει τις λιγότερες δυνατές ελλείψεις, επειδή υπάρχει εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.

Πλέον οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να παρουσιάσει έλλειψη, και δεν ξέρω πώς λύνεται αυτό

Απρόβλεπτες πλέον οι ελλείψεις φαρμάκων σε κάθε θεραπευτική κατηγορία

Οι φαρμακαποθήκες

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε στο in.gr ότι οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν περιοριστεί σημαντικά – αφορούν κυρίως αντιβιοτικά και τα νεότερης γενιάς ενέσιμα αντιδιαβητικά φάρμακα – και βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με την λοιπή Ευρώπη, επειδή έχουμε εγχώρια παραγωγή. Παρόλα αυτά όμως, υπάρχουν ελλείψεις, οι οποίες οφείλονται στις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Κι αυτό γιατί ακόμη κι αν υπάρχουν προβλήματα ελλείψεων πρώτων υλών, μια καλύτερη τιμολογιακή πολιτική θα βοηθούσε στην εισαγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων στη χώρα. Τώρα με τα στοιχεία πωλήσεων από τις φαρμακαποθήκες και τη φαρμακοβιομηχανία, θα φανεί πού εντοπίζεται το πρόβλημα. Έτσι θα φανούν και οι παράνομες παράλληλες εξαγωγές που γίνονται μέσω προμήθειας φαρμάκων από τα φαρμακεία, οι οποίες δεν δηλώνονται. Για το λόγο αυτό, ο ΠΣΦ έχει ζητήσει τη δήλωση του ΑΜΚΑ του ασθενή, όταν γίνεται προμήθεια φαρμάκων με χειρόγραφη συνταγή, εκτός ΗΔΙΚΑ.

Οι φαρμακοποιοί

Από την πλευρά των φαρμακοποιών, ο αντιπρόεδρος του ΦΣΑ και μέλος Δ.Σ. ΠΦΣ Γιάννης Δαγρές επεσήμανε ότι σε έλλειψη βρίσκονται περίπου 300-350 φάρμακα καθημερινής χρήσης, όμως το πρόβλημα δεν θα λυθεί εύκολα, καθώς η πλατφόρμα των αποθεμάτων δεν πρόκειται να λειτουργήσει άμεσα.

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου Τάσος Τερζής επεσήμανε ότι οι παρούσες ελλείψεις οφείλονται σε προβλήματα παραγωγής σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να λείπουν βασικά αντιβιοτικά, όπως αμοξυκιλλίνη, κλαριθρομυκίνη, αζιθρομυκίνη, κεφπροζίλη, αλλά και κορτιζόνες όπως η πρεδνιζολόνη, όλα τους φάρμακα πρώτης γραμμής.

Στα προβλήματα παραγωγής προστίθενται και τα ζητήματα χαμηλών τιμών, με αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές να αδυνατούν να συνεχίζουν την κυκλοφορία τους, οπότε δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες να καλύψουν τη ζήτηση από τους ασθενείς.

«Οι ελλείψεις αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα με τις αναπνευστικές λοιμώξεις», είπε ο κ. Τερζής, σημειώνοντας πως «πλέον οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να παρουσιάσει έλλειψη, και δεν ξέρω πώς λύνεται αυτό. Δεν υπάρχει κατηγορία φαρμάκων που να έχει μείνει αλώβητη. Από όλες τις κατηγορίες καταγράφεται κάθε φορά και μια έλλειψη που διαφέρει ως προς την ένταση, αν είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη».

Αναφερόμενος όμως στη συγκρότηση της Επιτροπής, εξέφρασε τόσο την απορία του πώς είναι δυνατόν να λείπουν εκπρόσωποι της αγοράς από αυτήν, όσο και την ελπίδα να είναι πιο ευέλικτη η επιτροπή για να υπάρχει αμεσότερη λύση.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Βαρουφάκης: Σοβαρές καταγγελίες για το αόρατο νήμα που συνδέει τα «ληστρικά ασφάλιστρα υγείας» με το fund CVC
Plus |

«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC

«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ

Ασφάλιστρα υγείας: Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές – Βάζουν θέμα ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία
Plus |

Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές για τα ασφάλιστρα υγείας – Ζητούν τιμοκατάλογο και είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία

Μετά τις αποκαλύψεις του ΟΤ για τα ασφάλιστρα υγείας, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ζητά μέτρα για το άνοιγμα του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά νοσοκομεία