Κοινή δήλωση εξέδωσαν σήμερα Πέμπτη Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, στην οποία δεσμεύονται να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, των προβλημάτων χρέους και της ψηφιακής μετάβασης των χωρών.

Η δήλωση, που κυκλοφόρησε πριν από τη σύνοδο των ηγετών της G20 στην Ινδία αυτή την εβδομάδα, αναφέρει ότι τα δύο θεσμικά όργανα μπορούν να βοηθήσουν «συνεργαζόμενοι» στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία – από την αύξηση των κλιματικών καταστροφών έως την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τον γεωπολιτικό κατακερματισμό.

«Τα ιδρύματα του Μπρέτον Γουντς, με τα μέλη τους και την εξειδικευμένη τεχνογνωσία τους, είναι σε θέση να συνεισφέρουν καθοριστικά για να βοηθήσουν τις χώρες να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις», ανέφεραν στην κοινή τους δήλωση η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζάι Μπάνγκα.

Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα ιδρύθηκαν το 1944 σε μια συνάντηση στο Μπρέτον Γουντς του Νιού Χάμσαϊρ.

Συμμετοχή στη G20

Όπως γράφει το Reuters, ο Μπάνγκα αναμένεται να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής της G20, με την εντολή να επεκτείνει τους πόρους του δανειστή για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, των πανδημιών, της ευθραυστότητας και άλλων παγκόσμιων κρίσεων παράλληλα με την παραδοσιακή αποστολή κατά της φτώχειας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής της G20 σκοπεύει να επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στη μεταρρύθμιση της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων πολυμερών αναπτυξιακών δανειστών για να κλιμακώσουν τα δάνειά τους για το κλίμα και τις υποδομές. Οι ΗΠΑ βλέπουν το ίδρυμα ως σημαντικό αντίβαρο στον δανεισμό της Κίνας στο εξωτερικό.

Η κοινή δήλωση ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφερε ότι τα δύο ιδρύματα θα συνεργαστούν για την αλλαγή του κλίματος σε μια «πιο δομημένη και θεσμοθετημένη βάση».

Αυτή περιλαμβάνει την επισημοποίηση των τακτικών συνεδριάσεων της νέας Συμβουλευτικής Ομάδας για το κλίμα Bank-Fund κάθε δύο μήνες για να εξετάζονται οι σχετικές με το κλίμα εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων δανείων μέσω του νέου καταπιστεύματος ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας του ΔΝΤ, το οποίο παρέχει στις χώρες μεσαίου εισοδήματος χρηματοδότηση για έργα ανθεκτικότητας στο κλίμα και μετάβασης.

Προβλήματα χρέους

Τα δύο θεσμικά όργανα δήλωσαν επίσης ότι θα ενσωματώσουν το κλίμα στο έργο τους για τη βιωσιμότητα του χρέους για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν συνεργαστεί στενά σε θέματα βιωσιμότητας του χρέους, πιέζοντας αμφότεροι για βελτιωμένα πλαίσια αναδιάρθρωσης. Ξεκίνησαν πέρυσι μια στρογγυλή τράπεζα για το δημόσιο χρέος προκειμένου να τυποποιήσουν τις ιδέες αναδιάρθρωσης και να επιταχύνουν τη διαχείριση του χρέους.

«Θα ενισχύσουμε την κοινή μας εργασία για να βοηθήσουμε στην αποτροπή περαιτέρω συσσώρευσης τρωτών σημείων χρέους, βοηθώντας τις χώρες να ενισχύσουν τη διαχείριση του χρέους, τη διαφάνεια και τα δημόσια οικονομικά», υπογράμμισαν Γκεοργκίεβα κα Μπάνγκα, προσθέτοντας ότι παράλληλα θα εμβαθύνουν την υποστήριξη στους πιστωτές και τους οφειλέτες που εμπλέκονται σε αναδιαρθρώσεις χρέους.

Ψηφιακή μετάβαση

Όσον αφορά την ψηφιακή μετάβαση, τα δύο ιδρύματα δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν για να βοηθήσουν τις χώρες να συνδέσουν τους πολίτες τους με διαδικτυακές υπηρεσίες και να μειώσουν τα εμπόδια στην ψηφιακή ένταξη.

«Θα εντείνουμε το κοινό μας έργο για να βοηθήσουμε τις χώρες να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των συστημάτων συλλογής εσόδων και δαπανών και να αποκομίσουν τα οφέλη των νέων ψηφιακών τεχνολογιών μετριάζοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους», δήλωσαν Γκεοργκίεβα και Μπάνγκα. Και πρόσθεσαν ότι το σχέδιο περιλαμβάνει τη βελτίωση των συστημάτων διασυνοριακών πληρωμών, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τέτοιες καινοτομίες θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα συμβάλλουν στη μείωση της φτώχειας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις