Οι Βρετανοί είναι πιθανό να βιώσουν τη χειρότερη πτώση του βιοτικού επιπέδου από «τουλάχιστον τη δεκαετία του 1950», εκτιμά μελέτη της δεξαμενής σκέψης Resolution Foundation που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Από τους επόμενους μήνες κιόλας οι οικογένειες χαμηλού εισοδήματος θα δουν τον προϋπολογισμό και την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται λόγω των επικείμων αυξήσεων στους φόρους, λόγω του προαναγγελθέντος από την κυβέρνηση τερματισμού της έκτακτης κρατικής αρωγής για την αντιστάθμιση της ανόδου του κόστους ζωής και επίσης εξαιτίας της διαρκής αύξησης του κόστους στέγασης.

«Οι αυξήσεις των επιτοκίων στις οποίες προχωρεί η Τράπεζα της Αγγλίας για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό δεν έχουν τελειώσει και οι επιπτώσεις για τα νοικοκυριά καθίστανται όλο και πιο αλγεινές», σημειώνει η δεξαμενή σκέψης. Και ορίζει ως τη σοβαρότερη επίπτωση από την αύξηση των επιτοκίων το γεγονός ότι ακριβαίνουν διαρκώς οι μηνιαίες πληρωμές των στεγαστικών δανείων των νοικοκυριών.

Σοκ στην Βρετανία: Xρεοκοπία για τον μεγαλύτερο δήμο της Ευρώπης

Σε ό,τι αφορά το κόστος ζωής το Resolution Foundation εκτιμά ότι τα χειρότερα φαίνεται πως έχουν περάσει, «με τον πληθωρισμό να μειώνεται και τα μέσα εισοδήματα να αυξάνονται πλέον ταχύτερα από τις τιμές». Ωστόσο «αυτό δεν αρκεί για να αντιστρέψει την τάση συρρίκνωσης του βιοτικού επιπέδου των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων».

Σημειωτέον ότι στη Βρετανία η κινητικότητα των κοινωνικών τάξεων είναι μηδαμινή και η έκπτωση του επιπέδου ζωής και των εισοδημάτων της εργατικής τάξης έχει αρχίσει να κλιμακώνεται δραματικά μετά την τριπλή λαίλαπα της πανδημίας, του πολέμου και του συνεπαγόμενου πληθωρισμού και βέβαια της υλοποίησης του Brexit.

Οι ευθύνες των πολιτικών

«Το σημερινό νομοθετικό Σώμα τείνει να καταγραφεί ως μακράν το χειρότερο τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1950 όσον αφορά τις αλλαγές στο βιοτικό επίπεδο», υπογραμμίζουν οι συντάκτες της μελέτης. Και αναφέρονται βέβαια σε «νομοθετικό Σώμα» διότι από αυτό προέκυψαν οι κυβερνήσεις του Μπόρις Τζόνσον και του Ρίσι Σούνακ, που φέρουν ασφαλώς την πολιτική ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί – παρότι κληρονόμησαν τη διαχείριση του δυστοπικού Brexit από τον επίσης Συντηρητικό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Διότι ο Κάμερον είχε τη «φαεινή» ιδέα να εξαγγείλει δημοψήφισμα ώστε να κατευνάσει τον αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό του ακροδεξιού Νάιτζελ Φάρατζ αλλά και βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Κάμερον δεν φανταζόταν την απήχηση που είχε η αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα στη βρετανική εργατική τάξη. Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ και είναι η έξοδός της είναι η πρωταρχική αιτία για την οποία το εισόδημα ενός «τυπικού νοικοκυριού» αναμένεται να είναι κατά 4% χαμηλότερο την περίοδο 2024-2025 συγκριτικά με το μέσον όρο της προηγούμενης πενταετίας, σύμφωνα με το Ίδρυμα.

Οι ραντιέρηδες δεν βγάζουν κυβέρνηση

Όλα δείχνουν – και οι δημοσκοπήσεις – ότι οι Συντηρητικοί θα πληρώσουν το τίμημα των ολέθριων χειρισμών των κυβερνήσεών τους τα τελευταία χρόνια στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν το αργότερο στις αρχές του 2025. «Από τη δεκαετία του 1960 δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα κυβέρνησης να διατηρεί την πλειοψηφία της με τόσο χαμηλά εισοδήματα», σημειώνει το Resolution Foundation.

«Ωστόσο, οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν βαραίνουν αρνητικά όλους ανεξαιρέτως. Τα νοικοκυριά που διαθέτουν καταθέσεις στις τράπεζες, ειδικά οι παλαιές οικογένειες της ανώτερης τάξης, θα επωφεληθούν από τις ελκυστικές αποδόσεις των αποταμιεύσεών τους», σημειώνεται στη μελέτη της βρετανικής δεξαμενής σκέψης. Οι ραντιέρηδες της upper class, όμως, αν και συμμετέχουν περισσότερο από τη μεσαία και την εργατική τάξη στην εκλογική διαδικασία, δεν αρκούν για να διαμορφώσουν κυβερνητικές πλειοψηφίες.

Σημειωτέον ότι η έκπτωση του βιοτικού επιπέδου της μεγάλης πλειονότητας των Βρετανών δεν ανακόπτεται από την πιθανότατη αποφυγή διολίσθησης της βρετανικής οικονομίας σε τεχνική ύφεση (δύο συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης του ΑΕΠ, κάτι που συνέβη στη Γερμανία).

Ανάπτυξη μόνο στα χαρτιά

Την Τετάρτη τα Βρετανικά Εμπορικά Επιμελητήρια (BCC) δημοσιοποίησαν έκθεση, σύμφωνα με την οποία «η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει σε τροχιά αποφυγής της ύφεσης». Αίσθηση προκαλεί η επισήμανση των συντακτών της έκθεσης ότι η πιθανή αποφυγή της ύφεσης δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά την πλειονότητα των Βρετανών πολιτών.

«Με την ανάπτυξη να βρίσκεται πολύ κοντά στο μηδέν για τα επόμενα τρία χρόνια, ακόμα κι αν τυπικά δεν υπάρξει ύφεση, το οικονομικό πλαίσιο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθεί να μοιάζει με ύφεση για τα περισσότερα άτομα και τις επιχειρήσεις», σημειώνει σε δελτίο τύπου η Βίκι Πράις, οικονομική σύμβουλος του Επιμελητηρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ουίσκι: Υποχωρεί η κατανάλωση – Η εταιρεία που παράγει το Jack Daniel’s, σχεδιάζει να απολύσει 5.400 εργαζόμενους
Διεθνή |

Υποχωρεί η κατανάλωση ουίσκι - Η εταιρεία που παράγει το Jack Daniel's, σχεδιάζει απολύσεις

Τα σχέδια για απολύσεις του παραγωγού ουίσκι έρχονται λίγες ημέρες μετα την «σύσταση» του Γενικού Χειρουργού των ΗΠΑ ότι τα αλκοολούχα θα πρέπει να φέρουν προειδοποίηση για τους κινδύνους καρκίνου