
Στην «εμπλοκή» του Ίλον Μασκ στον πόλεμο της Ουκρανίας, με αιχμή τους δορυφόρους της Starlink, αναφέρεται μεταξύ άλλων μία νέα βιογραφία για τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχου, αποσπάσματα της οποίας αποκαλύπτει το CNN.
Σύμφωνα με την βιογραφία που υπογράφει ο Walter Isaacson, ο Ίλον Μασκ διέταξε κρυφά τους μηχανικούς του να απενεργοποιήσουν το δίκτυο δορυφορικών επικοινωνιών Starlink της εταιρείας του κοντά στην ακτή της Κριμαίας πέρυσι για να εμποδίσουν μια κρυφή επίθεση της Ουκρανίας στον ρωσικό ναυτικό στόλο.
Σύμφωνα με τον Isaacson, την ώρα που ουκρανικά υποβρύχια drones με εκρηκτικά πλησίαζαν τον ρωσικό στόλο, «έχασαν τη συνδεσιμότητα και ξεβράστηκαν στην ξηρά ακίνδυνα».
Οι φόβοι για νέο Περλ Χάρμπορ
Το βιβλίο που πρόκεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Simon & Schuster στις 12 Σεπτεμβρίου, γράφει ότι απόφαση του Μασκ, που άφησε τους Ουκρανούς αξιωματούχους να τον εκλιπαρούν να ενεργοποιήσει ξανά τους δορυφόρους, οφειλόταν στον έντονο φόβο ότι η Ρωσία θα απαντούσε σε μια ουκρανική επίθεση στην Κριμαία με πυρηνικά όπλα. Προσθέτει δε ότι ο φόβος αυτός προκλήθηκε από τις συνομιλίες του Μασκ με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους.

Οι ανησυχίες του Μασκ για ένα «μίνι-Περλ Χάρμπορ», όπως το έθεσε, δεν επβεβαιώθηκαν στην Κριμαία. Αλλά το επεισόδιο αποκαλύπτει τη μοναδική θέση στην οποία βρέθηκε ο Μασκ καθώς ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Είτε σκόπευε είτε όχι, είχε γίνει ένας ισχυρός παίκτης που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπορούσαν να αγνοήσουν, υπογραμμίζει το CNN.
Το νέο βιβλίο του Isaacson, του συγγραφέα των διάσημων βιογραφιών του Steve Jobs και του Albert Einstein, παρέχει νέες πληροφορίες για τον Μασκ και πώς ο υπαρξιακός του φόβος να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο τον ώθησε να απορρίψει τα ουκρανικά αιτήματα για συστήματα Starlink που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να επιτεθούν στους Ρώσους.
Τα εκατομμύρια δολάρια και το Πεντάγωνο
Αφού η Ρωσία διέκοψε τα συστήματα επικοινωνιών της Ουκρανίας λίγο πριν από την πλήρη εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022, ο Μασκ συμφώνησε να παράσχει στην Ουκρανία εκατομμύρια δολάρια δορυφορικών τερματικών Starlink κατασκευασμένα από τη SpaceX, τα οποία έγιναν κρίσιμα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας. Ακόμη και όταν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και Διαδικτύου είχαν καταστραφεί, τα τερματικά του Starlink επέτρεψαν στην Ουκρανία να πολεμήσει και να παραμείνει συνδεδεμένη.
Αλλά μόλις η Ουκρανία άρχισε να χρησιμοποιεί τερματικά Starlink για επιθέσεις κατά της Ρωσίας, ο Μασκ άρχισε να αναθεωρεί αυτή την απόφαση.
«Πώς έχω εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο;» ρωτάει ο Μασκ τον Isaacson.
«Για να βλέπουν Netflix»
«Το Starlink δεν προοριζόταν να εμπλακεί σε πολέμους. Ήταν έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να παρακολουθούν το Netflix και να χαλαρώνουν και να συνδέονται στο διαδίκτυο για το σχολείο και να κάνουν καλά ειρηνικά πράγματα, όχι επιθέσεις με drone».
Εν τω μεταξύ, ο Mykhailo Fedorov, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας, σε γραπτό μήνυμά του παρακαλούσε τον Μασκ να αποκαταστήσει τη συνδεσιμότητα για τα υποβρύχια drones : «Θέλω μόνο εσύ—το άτομο που αλλάζει τον κόσμο μέσω της τεχνολογίας—να το ξέρεις», έγραψε ο Fedorov στον Μασκ.
Η αχαρτογράφητη περιοχή στην οποία βρίσκονταν Ουκρανοί και αμερικανοί αξιωματούχοι – στηριζόμενοι στη φιλανθρωπία ενός δισεκατομμυριούχου για τις επικοινωνίες στο πεδίο της μάχης – οδήγησε επίσης σε αδιέξοδο για το ποιος θα πλήρωνε για τα τερματικά Starlink το περασμένο φθινόπωρο.
Σύμφωνα με τον Μασκ, η SpaceX είχε ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια δικά της χρήματα στέλνοντας τον δορυφορικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Και η εταιρεία είπε στο Πεντάγωνο ότι δεν θα συνεχίσουν να πληρώνουν τον λογαριασμό για τον δορυφορικό εξοπλισμό, όπως ανέφερε για πρώτη φορά το CNN τον περασμένο Οκτώβριο.
Μετά το ρεπορτάζ του CNN, ο Μασκ αντέστρεψε την πορεία του, γράφοντας στο Twitter «στο διάολο… απλώς θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε την κυβέρνηση της Ουκρανίας δωρεάν».


Latest News

Τα... καμάρια της Silicon Valley δεν πλήρωσαν φόρους εκατοντάδων δισ. δολαρίων
Οι κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, γνωστές ως Silicon Six, δημιουργούν κέρδη δισεκατομμυρίων, αλλά «κλέβουν» το δημόσιο ταμείο

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες

Πώς θα προστατευτείτε από ηλεκτρονικές απάτες σε καιρούς οικονομικής αβεβαιότητας
Επιτήδειοι με κακούς σκοπούς μπορεί να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και οι χρήστες να πέσουν θύματα σε ηλεκτρονικές απάτες

Οι start-ups που δημιουργούν εργαλεία παραγωγικότητας είναι το νέο μεγάλο στοίχημα της ΑΙ - Ποιες είναι
Οι επενδυτές ποντάρουν σε AI startups που αναπτύσσουν πρακτικές εφαρμογές της ΑΙ αναζητώντας μεγάλα κέρδη χωρίς τεράστιες δαπάνες

Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε ποτέ με την τεχνητή νοημοσύνη
To ChatGPT, όπως και άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, εξελίσσονται χρησιμοποιούνται από όλο και περισσότερους ανθρώπους για μια ευρεία γκάμα αναζητήσεων

Ποιες είναι οι 10 χώρες με τα περισσότερα ταλέντα στην AI
Έρευνα της Microsoft, με τη συμμετοχή 31.000 ατόμων σε 31 χώρες, έδειξε ότι το 66% των επιχειρήσεων δεν θα προσλάμβανε κάποιον χωρίς δεξιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη

Η συμβολή της ΑΙ στην κατανόηση της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη
Τα πρώτα αποτελέσματα της χρήση υψηλής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης στην παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη

Alphabet και Nvidia επενδύουν στην εταιρεία του Σάτσκεβερ, συνιδρυτή της OpenAI
Σύμφωνα με το Reuters, Alphabet και Nvidia επενδύουν στην SSI του Ίλια Σάτσκεβερ που είχε αποχωρήσει πέρυσι από την OpenAI δημιουργό του ChatGTP

Πισσαρίδης (LSE): Η μάχη για την AI κερδίζεται με επενδύσεις και αλλαγές
Για την ανάγκη επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να μη χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος από τις ΗΠΑ, μίλησε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor, London School of Economics and Political Science

Παπαστεργίου: Ειδική γραμματεία για την AI στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
«Η Ελλάδα είναι ένα τρένο που ξεκινάει σιγά σιγά και θα τρέξει γρήγορα. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα προβλήματα για να μην χάσουμε χρόνο», σημείωσε ο κ. Ππαστεργίου