![Κυβερνοασφάλεια: Οι ψηφιακές απειλές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/10/epixeiriseis.jpg)
Η Kaspersky παρουσίασε μία ολοκληρωμένη έκθεση η οποία υπογραμμίζει τον αυξανόμενο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (SMBs) στο σημερινό τοπίο ψηφιακών απειλών. Καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν ένα αξιοσημείωτο 90% του συνόλου των επιχειρήσεων παγκοσμίως και συμβάλλουν στο 50% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη για ισχυρότερα μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για την προστασία τους.
Η τελευταία έκθεση της Kaspersky Threats to SMB αποκάλυψε μία συνεχιζόμενη και ανησυχητική πραγματικότητα, με τους ψηφιακούς εγκληματίες να συνεχίζουν να στοχεύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μια σειρά εξελιγμένων τακτικών. Η έκθεση έδειξε ότι ο αριθμός των εργαζομένων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν κακόβουλο λογισμικό ή ανεπιθύμητο λογισμικό που παριστάνει νόμιμες επιχειρηματικές εφαρμογές παρέμεινε σχετικά σταθερός από έτος σε έτος (2.478 το 2023 σε σύγκριση με 2.572 το 2022) με τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να επιμένουν στις προσπάθειές τους να διεισδύσουν σε αυτές τις επιχειρήσεις.
Ποιους βάζουν τώρα στο στόχαστρο οι e-απατεώνες – Πώς ξεγελούν τα θύματα
Οι απατεώνες χρησιμοποιούν πολλές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της εκμετάλλευσης τρωτών σημείων, της χρήσης μηνυμάτων phishing, παραπλανητικών μηνυμάτων και ακόμη και της χρήσης φαινομενικά αβλαβών συνδέσμων YouTube, όλα με στόχο την απόκτηση μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε ευαίσθητα δεδομένα. Αυτή η ανησυχητική τάση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τέτοιου είδους επίθεσεις. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι ο συνολικός αριθμός των ανιχνεύσεων αυτών των κακόβουλων αρχείων που απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2023 έφτασε τις 764.015.
Τα exploits ήταν η πιο διαδεδομένη απειλή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντιπροσωπεύοντας το 63% (483.980) όλων των ανιχνεύσεων κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2023. Αυτά τα κακόβουλα προγράμματα στοχεύουν ευπάθειες λογισμικού, επιτρέποντας στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να εκτελούν κακόβουλο λογισμικό, να αυξάνουν τα προνόμιά τους ή να διακόπτουν κρίσιμες εφαρμογές χωρίς καμία αλληλεπίδραση του χρήστη.
Οι απειλές phishing και απάτης αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να εξαπατούν επιδέξια τους εργαζόμενους ώστε να αποκαλύψουν εμπιστευτικές πληροφορίες ή να πέσουν θύματα οικονομικών απατών. Παραδείγματα τέτοιων παραπλανητικών τακτικών περιλαμβάνουν ψεύτικες τραπεζικές σελίδες, σελίδες παραδόσεων και πιστωτικών υπηρεσιών που έχουν σχεδιαστεί για να εξαπατήσουν ανυποψίαστα άτομα.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/phishing-g6ccc12135_1280-1024x732.png)
Το «smishing»
Επιπλέον, η έκθεση της Kaspersky εφιστά την προσοχή σε μια συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδο διείσδυσης στα smartphones των εργαζομένων, που αναφέρεται ως «smishing» – ένας έξυπνος συνδυασμός SMS και phishing. Με την τεχνική αυτή το θύμα λαμβάνει ένα μήνυμα κειμένου με έναν σύνδεσμο, που διανέμεται μέσω διαφόρων πλατφορμών όπως SMS, WhatsApp, Facebook Messenger, WeChat και άλλες. Εάν ο ανυποψίαστος χρήστης κάνει κλικ στο ενσωματωμένο link, η συσκευή του γίνεται ευάλωτη στη μεταφόρτωση κακόβουλου κώδικα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά του.
Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν την έκθεση συλλέχθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2023 μέσω του Kaspersky Security Network (KSN), ενός ασφαλούς συστήματος για την επεξεργασία ανώνυμων δεδομένων που σχετίζονται με ψηφιακές απειλές και μοιράζονται εθελοντικά οι χρήστες της Kaspersky. Οι ειδικοί της Kaspersky εξέτασαν εξονυχιστικά το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο λογισμικό που χρησιμοποιείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των MS Office, MS Teams, Skype και άλλων. Διασταυρώνοντας αυτό το λογισμικό με την τηλεμετρία KSN, οι ερευνητές προσδιόρισαν την έκταση του κακόβουλου λογισμικού και του ανεπιθύμητου λογισμικού που διανέμεται με το πρόσχημα αυτών των εφαρμογών.
Συμβουλές προστασίας
Για να προστατεύσετε την επιχείρησή σας από απειλές στον κυβερνοχώρο, λάβετε υπόψη τις ακόλουθες οδηγίες:
- Παρέχετε στο προσωπικό σας βασική εκπαίδευση υγιεινής στον κυβερνοχώρο. Πραγματοποιήστε μια προσομοίωση επίθεσης phishing για να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν πώς να διακρίνουν τέτοιου είδους κακόβουλα μηνύματα.
- Χρησιμοποιήστε μια λύση προστασίας για τερματικά σημεία και διακομιστές αλληλογραφίας με δυνατότητες anti-phishing, για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα μόλυνσης μέσω phishing email.
- Εάν χρησιμοποιείτε την υπηρεσία cloud Microsoft 365, μην ξεχάσετε να την προστατεύσετε επίσης.
- Ρυθμίστε μια πολιτική για την πρόσβαση σε εταιρικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων θυρίδων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κοινόχρηστων φακέλων και ηλεκτρονικών εγγράφων. Διατηρήστε το ενημερωμένο και καταργήστε την πρόσβαση εάν ένας εργαζόμενος δεν χρειάζεται πλέον τα στοιχεία για να κάνει τη δουλειά του ή έχει αποχωρήσει από την εταιρεία. Χρησιμοποιήστε λογισμικό μεσίτη ασφάλειας για πρόσβαση στο cloud που μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε και να παρακολουθήσετε τη δραστηριότητα των εργαζομένων στις υπηρεσίες cloud και να επιβάλετε πολιτικές ασφαλείας.
- Δημιουργήστε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των βασικών δεδομένων για να διασφαλίσετε ότι οι εταιρικές πληροφορίες παραμένουν ασφαλείς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
- Χρησιμοποιήστε επαγγελματικές υπηρεσίες που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο τους πόρους σας στον κυβερνοχώρο.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/macron-600x400.jpg)
Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν για AI
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά πριν από τη σύνοδο κορυφής AI στο Παρίσι για το 109 δισ. ευρώ όραμα του
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![ICEYE: Συνεργασία με την SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/PR_Satim-x-ICEYE-600x422.png)
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sdf-600x400.jpg)
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google
![Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2017-11-27T182719Z_121180323_RC111A62D430_RTRMADP_3_BLOCKCHAIN-REGULATION-TOKENS-600x400.jpg)
Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin
Σκληρός δίσκος με 8.000 bitcoin κατέληξε στα σκουπίδια πριν από 11 χρόνια. Η αναζήτηση ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.
![Εμανουέλ Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/MAKRO-600x400.jpeg)
Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη
Χρειάζεται «οικονομικός πατριωτισμός» κατά τον πρόεδρο της Γαλλίας, που θα επενδύσει 109 δισ. ευρώ στην ΑΙ
![Oumi: Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_oumi_greek_team-600x352.png)
Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek - Τι είναι το OumiAI
H Oumi αποσκοπεί στο να γίνει η πρώτη πραγματικά ανοιχτή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης - Τι λέει ο Έλληνας CEO στο Ot.gr