
Να σταματήσουν το πτωτικό σερί, που για τον Stoxx 600 μετρά ήδη επτά ημέρες, επιχειρούν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, αν και δεν λείπουν οι πιέσεις σε επιλεγμένους κλάδους, αλλά και οι ανησυχίες για την άνοδο του ενεργειακού κόστους.
Οι δείκτες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,3%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να κερδίζει 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,20% στις 7.456 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,26% στις 15.759 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,34% στις 7.220 μονάδες.
Στο επίκεντρο βρίσκεται σήμερα η απεργία των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Chevron στην Αυστραλία, καθώς δυνητικά μπορεί να διαταραχθεί η παραγωγή από εγκαταστάσεις που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 5% των παγκόσμιων προμηθειών. Η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, ενώ το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η κινητοποίηση των εργαζομένων δεν είναι ακόμη σαφές. Πάντως τα συμβόλαια φυσικού αερίου TTF παράδοσης Οκτωβρίου στο Άμστερνταμ κινούνται με κέρδη 6% στα 33 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Στηρίξεις όμως δίνουν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 6,1% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), επιβεβαιώνοντας έτσι την προσωρινή της εκτίμηση. Το ποσοστό αυτό σηματοδοτεί μείωση σε σχέση με τον Ιούλιο, όταν ο πληθωρισμός ήταν 6,2%.
Οι τιμές των τροφίμων ήταν ο μεγαλύτερος μοχλός του πληθωρισμού, καθώς αυξήθηκαν κατά 9% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 8,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, επιταχύνοντας την ετήσια αύξηση κατά 5,7% τον Ιούλιο. Χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 5,5%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 0,3%. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή για τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 6,4% από τον Αύγουστο του 2022 και ενισχύθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση.


Latest News

Τι είδαν οι ξένοι και «μπαίνουν» μαζικά στις τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών «πήρε λίγη δόξα» και από το συνολικό bull market των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων
![Χρυσός: Ο Τραμπ εκτοξεύει την τιμή – Ουρές στο θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/gold-scaled-1-600x420.jpg)
Ο Τραμπ εκτοξεύει το χρυσό - Ουρές στο θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου [γράφημα]
Τα ελβετικά διυλιστήρια εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για να αλλάξουν το μέγεθος των ράβδων χρυσού που κατευθύνονται από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη

«Μάζεψε» τις απώλειες της εβδομάδας η Wall Street
Η Wall Street βρήκε σήμερα στήριξη στους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης.

Ισχυρή γερμανική ώθηση έλαβαν οι ευρωαγορές
Ευφορία έφερε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η είδηση για τη συμφωνία Μερτς με το κόμμα των Πρασίνων για την άμυνα και τις υποδομές

Εβδομαδιαίο άλμα άνω του 4% για το ΧΑ - «Βλέπει» και τις 1.700 μονάδες
Η εγχώρια αγορά συνεχίζει να υπεραποδίδει έχοντας πληθωρική εικόνα σε πρωταγωνιστές από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση

«Καλπάζει» ο χρυσός με ώθηση Τραμπ - Έσπασε το φράγμα των 3.000 δολαρίων
Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο λόγω γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων

Αντιδρά η Wall Street μετά τη μεγάλη πίεση των δασμών
Η Wall Street βρίσκει σήμερα στήριξη από τους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης

Συντήρηση επιπέδων στο Χρηματιστήριο, με προσεκτικούς τους αγοραστές
Η σκυτάλη της ανόδου σήμερα βρίσκεται σε τίτλους που είτε έμειναν ελαφρώς πίσω στην άνοδο της εβδομάδας είτε έχουν σημαντικές αγοραστικές εντολές σε αναμονή

Νευρικότητα και μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές
Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW χάνει 2,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη μειώθηκαν κατά 37% το 2024, με την εταιρεία να προειδοποιεί για ασθενή ζήτηση από την Κίνα

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις αγορές της Ασίας
Οι επενδυτές διαχειρίζονται προς ώρας τις ανησυχίες για τα δασμολογικά σχέδια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ