Με πολύ κόπο τελικά κατάφεραν σήμερα να κρατήσουν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx 600 να σπάει το σερί των επτά συνεχόμενων ημερών πτώσης – το μεγαλύτερο σερί απωλειών από το 2018.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,22%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έχασε 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,49% στις 7.478 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,14% στις 15.750 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλοτερα κατά 0,62% στις 7.240 μονάδες.

Ο φόβος του στασιμοπληθωρισμού, με υψηλά επιτόκια, αλλά και επίμονα υψηλό δείκτη τιμών καταναλωτή, παραμένει όμως στις αγορές, καθώς έχει επαναφέρει μνήμες από την οικονομική εικόνα της Ευρώπης τη δεκαετία του 1970. Επιπλέον, τα τεχνικά στοιχεία είναι επίσης ανησυχητικά. Ο δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης Euro Stoxx 50 έκλεισε επίσης κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2022.

Ομόλογα ΗΠΑ: Υποχωρούν οι αποδόσεις

«Αρχίζει να μοιάζει με μια πραγματική ανατροπή», δήλωσε ο Alexandre Hezez, επικεφαλής επενδύσεων στο Group Richelieu. «Ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού επανέρχεται πολύ έντονα στην Ευρώπη. Η αγορά φοβάται την αρνητική επίδραση μεταξύ του σημαντικού πληθωρισμού και του κινδύνου ύφεσης».

Άλλωστε, αρνητικά λειτούργησε και η απεργία των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Chevron στην Αυστραλία, καθώς δυνητικά μπορεί να διαταραχθεί η παραγωγή από εγκαταστάσεις που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 5% των παγκόσμιων προμηθειών. Η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, ενώ το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η κινητοποίηση των εργαζομένων δεν είναι ακόμη σαφές. Πάντως τα συμβόλια φυσικού αερίου TTF παράδοσης Οκτωβρίου στο Άμστερνταμ κινούνται με κέρδη 6% στα 33 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας τώρα, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 6,1% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), επιβεβαιώνοντας έτσι την προσωρινή της εκτίμηση. Το ποσοστό αυτό σηματοδοτεί μείωση σε σχέση με τον Ιούλιο, όταν ο πληθωρισμός ήταν 6,2%.

Οι τιμές των τροφίμων ήταν ο μεγαλύτερος μοχλός του πληθωρισμού, καθώς αυξήθηκαν κατά 9% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 8,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, επιταχύνοντας την ετήσια αύξηση κατά 5,7% τον Ιούλιο. Χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 5,5%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 0,3%. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή για τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 6,4% από τον Αύγουστο του 2022 και ενισχύθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές