Μεγάλες… συγκινήσεις μοίρασε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, αφού έκανε μια κίνηση εύρους ακόμη και 18 μονάδων, παραμένοντας στις διαθέσεις των σεναρίων τόσο στο μέτωπο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο DBRS όσο και της αύξησης του πολιτικού ρίσκου λόγω των πρόσφατων καταστροφών. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,96% στις 1.259,50 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 93 εκατ. ευρώ, μειώνοντας όμως μόνο στο 3% τις εβδομαδιαίες απώλειες.
Η αγορά προσπάθησε αρχικά να κινηθεί υψηλότερα, αλλά δύο ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης δέχτηκε μια επίθεση πωλητών που έφεραν τον γενικό δείκτη στις 1.234 μονάδες. Χρειάστηκαν άλλες δύο ώρες για να μπορέσουν οι αγοραστές να αποκρούσουν τις πιέσεις και να επαναφέρουν την αγορά σε θετικά εδάφη, προκαλώντας σοβαρές όμως αναταράξεις σε πολλούς τίτλους.
Ομόλογα ΗΠΑ: Υποχωρούν οι αποδόσεις
Συνολικά αυτήν την εβδομάδα το ΧΑ πάλεψε με τις μεγάλες αδυναμίες του. Η πρώτη αδυναμία είναι οι πολιτικές προεκτάσεις που έχουν οι πρόσφατες καταστροφές των πυρκαγιών και των πλημμυρών στη χώρα για το έργο της κυβέρνησης και η δεύτερη η πιθανότητα τελικά να μην έρθει η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα σήμερα από τον οίκο DBRS. Για την οποία το Χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει όλους αυτούς τους μήνες ότι θα δοθεί, και έχει κάνει τρελή ανοδική κούρσα 11 μήνες.
Εάν σε αυτήν την εικόνα προσθέσει κανείς και την άνοδο του πολιτικού ρίσκου μετά και τις καταστροφές των προηγούμενων εβδομάδων, εύκολα μπαίνουν δεύτερες σκέψεις για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, καθώς ο πρόσφατος «αέρας» της μεγάλης εκλογικής νίκης φαίνεται να χάθηκε. Ωστόσο, η συνέχιση των φιλοεπενδυτικών πολιτικών αποτελεί ένα εκ των βασικών συστατικών της αξιολόγησης της Ελλάδας, με την αγορά να ανησυχεί σε αυτό το μέτωπο.
Βέβαια, ουδείς αποκλείει και το σενάριο της επίμονης κατοχύρωσης κερδών από front runners funds, τα οποία πήραν αυτό που ήθελαν, δηλαδή επωφελήθηκαν από το πολύμηνο ράλι και ήρθε η ώρα του “ταμείου”. Σε κάθε περίπτωση, η μεταβλητότητα είναι υπέρμετρη, καθώς όλα τα σενάρια τόσο για τον DBRS όσο και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς είναι ανοιχτά.
Σε επίπεδο τίτλων, ΕΛΧΑ, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Cenergy, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και Σαράντης ξεχώρισαν με τα κέρδη τους, ενώ θετικό ήταν και το πρόσημο σε Jumbo, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Titan, OTE, Eurobank, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα και ΔΕΗ. Δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν την αντίδραση και έκλεισαν πτωτικά οι Autohellas, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Quest.
Latest News
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί
Τριπλό χτύπημα στο ΧΑ με απώλειες 4 δισ. σε δύο ημέρες
Οι πολιτικές εξελίξεις, τα νέα γεγονότα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και το σενάριο για «πλαφόν» στο ρεύμα πλήττουν το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης - Eurobank και Jumbo έσωσαν τις 1.390 μονάδες
Οι επενδυτές αποτυπώνουν την επιφυλακτικότητα και την έντονη ανησυχία τους για τις προεκτάσεις των πολιτικών εξελίξεων του σαββατοκύριακου
Κυριαρχούν οι πωλητές, δοκιμάζονται τα χαμηλά Οκτωβρίου στο ΧΑ
Το χρηματιστήριο ζυγίζει τον παράγοντα του πολιτικού κινδύνου