Μεγάλες… συγκινήσεις μοίρασε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, αφού έκανε μια κίνηση εύρους ακόμη και 18 μονάδων, παραμένοντας στις διαθέσεις των σεναρίων τόσο στο μέτωπο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο DBRS όσο και της αύξησης του πολιτικού ρίσκου λόγω των πρόσφατων καταστροφών. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,96% στις 1.259,50 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 93 εκατ. ευρώ, μειώνοντας όμως μόνο στο 3% τις εβδομαδιαίες απώλειες.

Η αγορά προσπάθησε αρχικά να κινηθεί υψηλότερα, αλλά δύο ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης δέχτηκε μια επίθεση πωλητών που έφεραν τον γενικό δείκτη στις 1.234 μονάδες. Χρειάστηκαν άλλες δύο ώρες για να μπορέσουν οι αγοραστές να αποκρούσουν τις πιέσεις και να επαναφέρουν την αγορά σε θετικά εδάφη, προκαλώντας σοβαρές όμως αναταράξεις σε πολλούς τίτλους.

Ομόλογα ΗΠΑ: Υποχωρούν οι αποδόσεις

Συνολικά αυτήν την εβδομάδα το ΧΑ πάλεψε με τις μεγάλες αδυναμίες του. Η πρώτη αδυναμία είναι οι πολιτικές προεκτάσεις που έχουν οι πρόσφατες καταστροφές των πυρκαγιών και των πλημμυρών στη χώρα για το έργο της κυβέρνησης και η δεύτερη η πιθανότητα τελικά να μην έρθει η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα σήμερα από τον οίκο DBRS. Για την οποία το Χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει όλους αυτούς τους μήνες ότι θα δοθεί, και έχει κάνει τρελή ανοδική κούρσα 11 μήνες.

Εάν σε αυτήν την εικόνα προσθέσει κανείς και την άνοδο του πολιτικού ρίσκου μετά και τις καταστροφές των προηγούμενων εβδομάδων, εύκολα μπαίνουν δεύτερες σκέψεις για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, καθώς ο πρόσφατος «αέρας» της μεγάλης εκλογικής νίκης φαίνεται να χάθηκε. Ωστόσο, η συνέχιση των φιλοεπενδυτικών πολιτικών αποτελεί ένα εκ των βασικών συστατικών της αξιολόγησης της Ελλάδας, με την αγορά να ανησυχεί σε αυτό το μέτωπο.

Βέβαια, ουδείς αποκλείει και το σενάριο της επίμονης κατοχύρωσης κερδών από front runners funds, τα οποία πήραν αυτό που ήθελαν, δηλαδή επωφελήθηκαν από το πολύμηνο ράλι και ήρθε η ώρα του “ταμείου”. Σε κάθε περίπτωση, η μεταβλητότητα είναι υπέρμετρη, καθώς όλα τα σενάρια τόσο για τον DBRS όσο και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς είναι ανοιχτά.

Σε επίπεδο τίτλων, ΕΛΧΑ, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Cenergy, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και Σαράντης ξεχώρισαν με τα κέρδη τους, ενώ θετικό ήταν και το πρόσημο σε Jumbo, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Titan, OTE, Eurobank, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα και ΔΕΗ. Δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν την αντίδραση και έκλεισαν πτωτικά οι Autohellas, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Quest.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών