Σε 11.196 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του τουρκικού ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης Thodex, Faruk Fatih Özer, με την κατηγορία της «σύστασης και διαχείρισης οργάνωσης», «εγκεκριμένης απάτης» και «ξεπλύματος χρήματος».
Όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το 9ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Ανατολίας καταδίκασε τον Özer μαζί με τα δύο αδέρφια του στην ίδια ποινή φυλάκισης 11.196 ετών, 10 μηνών και 15 ημερών φυλάκισης μαζί με πρόστιμο 5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Διέφυγε στην Αλβανία
Το τουρκικό ανταλλακτήριο ήταν μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες συναλλαγών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στη χώρα προτού καταρρεύσει απότομα το 2021. Το ανταλλακτήριο διέκοψε τις υπηρεσίες στην πλατφόρμα χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση και ο ιδρυτής, Özer, εγκατέλειψε τη χώρα μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία των χρηστών συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα.
Ο φυγάς κρατήθηκε τελικά στην Αλβανία τον Αύγουστο του 2022 , προτού εκδοθεί στην Τουρκία τον Απρίλιο του 2023 με την κατηγορία της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Ο Özer βρισκόταν ήδη στη φυλακή για παράλειψη υποβολής φορολογικών εγγράφων από τον Ιούλιο, ενώ η πιο πρόσφατη καταδίκη αφορά σε εξαπάτηση πελατών.
Ο Özer υποστήριξε στο δικαστήριο ότι αυτός και η οικογένειά του αντιμετωπίζουν αδικία. Είπε ότι η Thodex ήταν απλώς μια εταιρεία κρυπτονομισμάτων που χρεοκόπησε και δεν είχε εγκληματικές προθέσεις. Μια μεταφρασμένη από την Google έκδοση της δικαστικής δήλωσης του Özer έγραφε:
«Είμαι αρκετά έξυπνος για να διαχειριστώ όλα τα ιδρύματα στον κόσμο. Αυτό φαίνεται από την εταιρεία που ίδρυσα στα 22 μου. Αν ίδρυα εγκληματική οργάνωση, δεν θα ενεργούσα τόσο ερασιτεχνικά. Αυτό που αμφισβητείται είναι ότι είναι ξεκάθαρο ότι οι ύποπτοι του φακέλου είναι θύματα για περισσότερα από 2 χρόνια».
Πάνω από πέντε εκατομμύρια ενεργοί χρήστες
Παρόλο που δεν είναι εύκολο να γνωρίζει κανείς τον πραγματικό αριθμό, εκτιμάται ότι σήμερα υπάρχουν στην Τουρκία περίπου 5 εκατομμύρια ενεργοί επενδυτές σε crypto.
Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο, περίπου το 16% των Τούρκων ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν ή κατείχαν κρυπτονομίσματα. Αυτό κατέταξε την Τουρκία τέταρτη στον κατάλογο των χωρών πίσω από τη Νιγηρία, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες.
Και οι δημοφιλείς πλατφόρμες BtcTurk και Paribu, δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι είχαν πάνω από 3 εκατομμύρια χρήστες η καθεμία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν αν είναι όλοι ενεργοί χρήστες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinGecko.com, η οποία καταγράφει τα δεδομένα της αγοράς, ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών στο ανταλλακτήριο Paribu έφτασε στο ρεκόρ των 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 17 Απριλίου, από μόλις 16,3 εκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Ο όγκος συναλλαγών της BtcTurk ανήλθε στα 1,37 δισεκατομμύρια δολάρια στις 14 Απριλίου, από μόλις 30 εκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο.