Ευρώπη και ΗΠΑ προσπαθούν να προλάβουν προθεσμία που λήγει στα τέλη Οκτωβρίου για να διευθετήσουν το θέμα των εκατέρωθεν δασμών στο χάλυβα που επιβλήθηκαν το 2018 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Ως δεύτερος στόχος είναι με μια τέτοια συμφωνία να υπάρξει πιθανή από κοινού επιβολή δασμών σε προϊόντα χάλυβα από την Κίνα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Η Κίνα είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός ατσαλιού στον κόσμο.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα από το 2018 και η ΕΕ απάντησε επιβάλλοντας το ίδιο ποσοστό δασμών προκειμένου να προστατέψει τους εγχώριους παραγωγούς. Από το 2021 ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Εκείνη τη χρονιά οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βάλουν φρένο στους δασμούς που επέβαλε η μια στην άλλη νε στόχο έως τα τέλη του Οκτωβρίου του 2023 να έχει βρεθεί οριστική λύση. Εάν δεν βρεθεί τέτοια λύση, τότε θα πρέπει να αρχίσουν να επιβάλλονται ξανά δασμοί στα προϊόντα αυτά, με τις συνολική αξία των αντίστοιχων εξαγωγών να υπολογίζεται στα 10 δις δολάρια περίπου.

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε «εντατικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων (…) για τη σύναψη αυτής της παγκόσμιας βιώσιμης συμφωνίας». Μια συμφωνία «είναι ακόμα εφικτή» μέχρι την προθεσμία που έχει οριστεί, πρόσθεσε.

Χάλυβας: Μάχη γιγάντων στη χαλυβουργία – Πληθαίνουν οι «μνηστήρες» για την US Steel

Δύση εναντίον Κίνας

Ως μέρος των συμφωνιών για τις εισαγωγές μετάλλων οι ΗΠΑ είχαν προτείνει κοινούς υψηλούς δασμούς με την ΕΕ για να πλήξουν το χάλυβα που παράγεται με υψηλές εκπομπές άνθρακα, όπως γίνεται στην Κίνα , επιτρέποντας παράλληλα προτιμησιακή πρόσβαση στους συμμετέχοντες στη συμφωνία όταν αυτοί πληρούν τα πρότυπά της.

Τυχόν νέοι δασμοί θα επέφεραν σημαντικό πλήγμα στις κινεζικές χαλυβουργίες, οι οποίες βασίζονται φέτος σε μεγάλες πωλήσεις στ εξωτερικό λόγω της χαμηλής ζήτησης στο εσωτερικό από την οικονομική κρίση. Η υποτίμηση που έχει σημειώσει το γιουάν έχει μέχρι τώρα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των κινεζικών εξαγωγών χάλυβα, οδηγώντας τις πωλήσεις στο εξωτερικό στα υψηλότερα επίπεδα από το 2016. Τυχόν πρόσθετοι δασμοί θα αύξαναν το κόστος αυτών των εξαγωγών και θα πλήξουν τις πωλήσεις των κινεζικών εταιρειών.

Η Κίνα είναι με μεγάλη διαφορά ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής ακατέργαστου χάλυβα, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που επικαλείται το Bloomberg.

Τέτοιοι νέοι δασμοί θα μπορούσαν να επιβάλλονται σε μόνιμη βάση σε εισαγωγές χάλυβα από την Κίνα, με το σκεπτικό ότι το Πεκίνο στηρίζει με αθέμιτους τρόπους τις κινεζικές εταιρείες οι οποίες επωφελούνται από «μη χρηστές πρακτικές αγοράς», όπως θεωρούνται από τη Δύση.

Τελειώνει ο χρόνος

Με το χρόνο να τρέχει, οι δύο πλευρές μπορεί να προχωρήσουν τώρα σε προσωρινή συμφωνία και να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις ώστε να πετύχουν ένα πιο συνολικό πακέτο μέτρων που να περιλαμβάνει δασμούς ή συμφωνία περί μη πληρωμής δασμών και για άλλα προϊόντα.

Οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την ένταση των εκπομπών στις βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου της χώρας. Από την πλευρά της η ΕΕ κινείται για να προσδιορίσει ποια συστήματα εκπομπών στην παραγωγή χάλυβα τρίτων χωρών θα μπορούσαν να θεωρηθούν ισοδύναμα με τα δικά της. Οι δύο διαδικασίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη εναρμόνιση των δύο εταίρων, εκτιμά το Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Eurostat: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ [γραφήματα]
Διεθνή |

Ανακάμπτει η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη - Πώς κινείται στην Ελλάδα [γραφήματα]

Σύμφωνα τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, το Νοέμβριο του 2024, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2024, η εποχικά διορθωμένη βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,1% στην ΕΕ