Η φρενίτιδα που καταγράφεται από το 2022 μεταξύ των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο, να συσσωρεύουν χρυσό, έχει επηρεάσει και τους επενδυτές, αναφέρει σε σημείωμά της JPMorgan.

Παρά το γεγονός ότι η αμερικανική τράπεζα εντοπίζει ότι παρατηρούνται μειωμένες τοποθετήσεις σε εμπορεύματα εκτός χρυσού, η έκθεσή τους στο πολύτιμο μέταλλο έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.

«Με άλλα λόγια, η έκθεση των επενδυτών σε χρυσό φαίνεται μάλλον υψηλή με ιστορικά πρότυπα αυτή τη στιγμή και πρέπει να υποθέσει κανείς μια διαρθρωτική αύξηση της ζήτησης των κεντρικών τραπεζών πέρα ​​από τα ιστορικά πρότυπα (λόγω του φόβου των κυρώσεων ή της γενικής διαφοροποίησης από τα κρατικά ομόλογα της G7) ώστε να είναι bullish έναντι του χρυσού», έγραψε η JPMorgan.

Οι κεντρικές τράπεζες

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, οι ξένες κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει σημαντικά τα αποθέματά τους σε χρυσό σε μια προσπάθεια να εξαρτώνται λιγότερο από το αμερικανικό δολάριο.

Ωστόσο, ενώ οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν 228,4 τόνους χρυσού το πρώτο τρίμηνο – αύξηση 176% από το προηγούμενο έτος – η JPMorgan δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη δυναμική είναι αβέβαιη.

Το σημείωμα ανέφερε μια επιβράδυνση στο δεύτερο τρίμηνο, κατά το οποίο οι καθαρές αγορές ομαλοποιήθηκαν σε περίπου 100 τόνους.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην αναταραχή στην τοπική αγορά χρυσού της Τουρκίας, με αποτέλεσμα η κεντρική της τράπεζα να αυξήσει τις πωλήσεις της.

Οι πλούσιοι της Τουρκίας κρατούν ψηλά τις τιμές του χρυσού

Αν και αυτή η τάση ομαλοποίησης μπορεί να είναι μόνο προσωρινή, θα βοηθούσε στην αποκατάσταση μιας πιο παραδοσιακής ισορροπίας μεταξύ των επιπέδων της τιμής του χρυσού και των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων. Η ζήτηση των κεντρικών τραπεζών έχει οδηγήσει την τιμή του εμπορεύματος πέρα ​​από αυτό που θα δικαιολογούσαν οι πραγματικές αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου.

Η JPMorgan πρόσθεσε: «Ενώ πριν από την πανδημία, οι ροές ETF χρυσού ήταν η συνιστώσα ζήτησης που παρουσίαζε την υψηλότερη συσχέτιση με τις τιμές του χρυσού και επομένως η πιο σημαντική ροή που πρέπει να παρακολουθήσουμε, μετά την πανδημία ήταν οι ροές της κεντρικής τράπεζας που έδειχναν την υψηλότερη συσχέτιση με τον χρυσό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις