Ένα ηχηρό «ναι» φαίνεται πως αποτελεί την απάντηση στο καίριο ερώτημα εάν το Πουέρτο Ρίκο μπορεί να θέσει σε εφαρμογή τα μεγάλα σχέδια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και αυτό γιατί η νησιωτική επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών που είδε το ηλεκτρικό της δίκτυο να καταρρέει εξ ολοκλήρου μετά τον καταστροφικό διπλό τυφώνα των τυφώνων Irma και Maria το 2017, έχει προχωρήσει σε ένα τολμηρό νέο project για να οικοδομήσει μια «ασπίδα» από ΑΠΕ.

Όπως αναφέρει το Oilprice, το ηλεκτρικό δίκτυο του Πουέρτο Ρίκο ήταν ήδη σε κίνδυνο και ευάλωτο όταν ο τυφώνας Maria, κατηγορίας 4, «σάρωσε» το νησί τον Σεπτέμβριο του 2017. Με φόντο  τις γηρασμένες υποδομές, τις ανεπαρκείς επενδύσεις και την κακή συντήρηση και κακής συντήρησης, οδήγησαν σε καταστροφικές επιπτώσεις. Η κατάρρευση του δικτύου ηλεκτροδότησης του νησιού οδήγησε στο μεγαλύτερο και πιο σαρωτικό μπλακ άουτ σε όλη την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τα περισσότερα από αυτά τα θύματα δεν ήταν άμεσα από την καταιγίδα, αλλά ως αποτέλεσμα άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με την κατάρρευση του δικτύου, η οποία άφησε πολλά νοσοκομεία χωρίς ρεύμα και κτίρια χωρίς νερό. Μάλιστα, σε τμήματα του νησιού δεν αποκαταστάθηκε το ρεύμα για περισσότερο από ένα χρόνο.

Ένας νέος φορολογικός παράδεισος γεννιέται στο Πουέρτο Ρίκο

To «χτύπημα» του τυφώνα

Τραγωδία και… ευκαιρία

«Ήταν μια τραγωδία – και μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε ένα δίκτυο εστιασμένο στις ανανεώσιμες πηγές από την αρχή», ανέφεραν οι αρχές. Το 2022, το υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών (DOE) δημοσίευσε μια μελέτη στο Πουέρτο Ρίκο, η οποία χαρτογραφούσε μια βιώσιμη οδό για να επιτευχθεί ένας πιο ανθεκτικός στους τυφώνες και φιλικός προς το κλίμα τομέας ενέργειας στο Πουέρτο Ρίκο έως το 2050. Το περίγραμμα αποτελεί συνέχεια των πολιτικών φιλοδοξιών του Πουέρτο Ρίκο, που ήδη στόχευε να φτάσει στο 40% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2025.

Αλλά ο επόμενος μεγάλος τυφώνας θα συμβεί πολύ, πολύ νωρίτερα από αυτό. Όπως ανέφερε το Vox τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρά τις προσπάθειες της DOE και τα κεφάλαια της FEMA, «τα ίδια εμπόδια που άφησαν το δίκτυο σε μια εύθραυστη κατάσταση εξακολουθούν να παραμένουν: γραφειοκρατία, κακή διαχείριση, υποεπένδυση και εγγενής δυσκολία παροχής ισχύος σε ένα νησί».

Ενώ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη μεγάλα σχέδια υποδομής για τη μετατροπή του νησιού σε έναν καθαρότερο και πιο ανθεκτικό κόμβο ενέργειας, πολλοί Πορτορικανοί έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους εγκαθιστώντας τους δικούς τους ηλιακούς συλλέκτες αντί να συνεχίσουν να περιμένουν στοϊκά τις αργές κυβερνητικές πρωτοβουλίες . Το νησί έχει περισσότερες ηλιακές εγκαταστάσεις σε στέγες κατά κεφαλήν από τις ΗΠΑ. Και αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει καν τα αποκεντρωμένα ηλιακά συστήματα που δεν είναι συνδεδεμένα με το πρωτεύον δίκτυο του νησιού, τα οποία αποτελούν όλο και πιο δημοφιλείς λύσεις στις αγροτικές περιοχές.

Ενώ η ίδια η αύξηση της ηλιακής ενέργειας είναι ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός για το νησί, ακόμη πιο σημαντικός είναι ο αυξανόμενος ρυθμός της ηλιακής ενέργειας που συνδέεται με μπαταρίες. Το αποτέλεσμα είναι πιο αξιόπιστη, πιο προσιτή και πιο φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια σε όλο το νησί.

Όχι μόνο δόθηκε στο Πουέρτο Ρίκο μια μοναδική ευκαιρία να οικοδομήσει ένα καινοτόμο δίκτυο καθαρής ενέργειας από την αρχή, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι ένα ανεκτίμητο πιλοτικό έργο μεσαίας κλίμακας για να μάθει ο υπόλοιπος κόσμος.  «Όλοι θα πρέπει να προσέχουν το Πουέρτο Ρίκο», δήλωσε η Λόρεν Ρόζενμπλατ, συνιδρυτής της ηλιακής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Barrio Electrico.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»