![Φυσικό αέριο: Μισή τιμή πληρώνει στη Ρωσία το Πεκίνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/gas-tap-with-pipeline-system-at-natural-gas-statio-QKJS6NP-1024x768-1.jpg)
Η Ρωσία αναμένεται να πουλήσει φυσικό αέριο μέσω αγωγών στην Κίνα σχεδόν στο μισό της τιμής από αυτό που προβλέπεται για την Ευρώπη τα επόμενα τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τις οικονομικές προοπτικές έως το 2026 που κατατέθηκαν στον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν και αποκαλύπτει το Bloomberg News η τιμή του φυσικού αερίου για την Κίνα αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 271,6 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα το επόμενο έτος σε σύγκριση με μέσο όρο 481,7 δολάρια για πελάτες στην Ευρώπη και την Τουρκία.
«Εδωσαν τα χέρια» Πούτιν – Ερντογάν για ενεργειακό hub στην Τουρκία
Το χάσμα τιμών φαίνεται να παραμένει στον ίδιο βαθμό μέχρι το 2026 με σταδιακές μειώσεις και για τις δύο περιοχές.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης ρίχνουν φως σε μια σύμβαση 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη ποτέ για τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom PJSC, για την προμήθεια φυσικού αερίου στην China National Petroleum Corp. μέσω της σύνδεσης Power of Serbia. Οι παράμετροι των τιμών δεν είχαν δημοσιοποιηθεί προηγουμένως, με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει δηλώσει απλώς ότι η τιμή του φυσικού αερίου μέσω αγωγών θα συνδεόταν με τις τιμές του πετρελαίου.
Η Ρωσία έχει εντείνει τους ενεργειακούς της δεσμούς με την Κίνα.
Μάλιστα, η κινεζική αγορά έχει αναδειχθεί σε υψίστης σημασίας για την Ρωσία, καθώς η Gazprom έχει περιορίσει σημαντικά τις τις ροές προς την Ευρώπη, που ήταν κάποτε η μεγαλύτερη αγορά της.
Ενεργειακοί δεσμοί
Πέρυσι, η Ρωσία πούλησε φυσικό αέριο στην Κίνα με μέση τιμή 277,1 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, ενώ η τιμή για την Ευρώπη και την Τουρκία ήταν κατά μέσο όρο 983,8 δολάρια. Για την ευρωπαϊκή αγορά, το μερίδιο των συμβολαίων που συνδέονται με τις τιμές άμεσης και προθεσμιακής αγοράς έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με τις τιμές να σημειώνουν ρεκόρ το 2022 εν μέσω της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.
Φέτος, η Ρωσία αναμένει να πουλήσει το φυσικό της αέριο στην Κίνα κατά μέσο όρο 297,3 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, έναντι μέσου όρου 501,6 δολαρίων για την Τουρκία και τους υπόλοιπους ευρωπαίους πελάτες.
Η Ρωσία βλέπει τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών στα 97 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος, από 131 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022. Οι όγκοι αναμένεται να αυξηθούν στα 126 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2026 εν μέσω σταδιακής αύξησης των προμηθειών μέσω της σύνδεσης Power of Siberia.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Φυσικό αέριο: Το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν εξετάζει η Κομισιόν – Οι πρώτες αντιδράσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/russian_gas-600x416.jpg)
Σε επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προσανατολίζεται η Κομισιόν - Ποιοι αντιδρούν
Το φυσικό αέριο «καίει» την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας - Η τιμή του έφτασε να είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερη από ό,τι στις ΗΠΑ
![Ενεργειακό κόστος: Τριπλό πυρ σε επιχειρήσεις από αέριο, ρεύμα και ρύπους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/revma-1-768x432-600x338.jpg)
Τριπλό πυρ στο ενεργειακό κόστος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων
Φωτιά παίρνει το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με τις τιμές του TTF να χτυπούν υψηλά διετίας – Οι επιπτώσεις σε ρεύμα και ρύπους
![Ηλεκτρική ενέργεια: Αυξήσεις στα τιμολόγια Μαρτίου δείχνει το ράλι του φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_679399249-600x400.jpg)
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/total-600x342.png)
TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ
Ο CEO της TotalEnergies λέει πως μια μακρά συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα
![Φυσικό αέριο: Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές λόγω ανησυχίας για επάρκεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλό τριετίας για τα αποθέματα
Τα αποθέματα για το φυσικό αέριο βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου, από την ενεργειακή κρίση το 2022
![ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mail-600x401.jpeg)
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έκοψε την Πρωτοχρονίατικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
![Χώρες της Βαλτικής: «Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία – Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Baltica-2-600x337.jpg)
«Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία οι Βαλτικές χώρες - Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν σημερα ότι συγχρόνισαν επιτυχώς τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο