Το πρώτο ραντεβού με τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης έφτασε για την ελληνική οικονομία και στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια των τραπεζών αναμένουν με ενδιαφέρον το νέο πόρισμα για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Μπορεί η ανακατάληψη της επενδυτικής βαθμίδας να έχει ήδη επιβεβαιωθεί από τη γερμανική Scope Ratings και την ιαπωνική R&Ι, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα αποτελεί η έξοδος από την κατηγορία των σκουπιδιών και από τους leaders της βιομηχανίας, οι αξιολογήσεις των οποίων λαμβάνονται υπόψιν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Eurostat: Η τρίτη ταχύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα – Οριακή άνοδο στην Ευρωζώνη

Σήμερα, αργά το βράδυ, θα δώσει στη δημοσιότητα την ετυμηγορία της για το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου η καναδική DBRS και οι πιθανότητες για την εξασφάλιση της πολυπόθητης αναβάθμισης είναι σύμφωνα με αναλυτές, αυξημένες.

Θα ακολουθήσει στα μέσα του μήνα η Moody’s, στις 20 Οκτωβρίου, μετά την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή η Standard and Poor’s και τον ερχόμενο Δεκέμβριο η Fitch.

Στην αγορά θεωρούν βέβαιη την επίτευξη του εθνικού στόχου, όπως τον έχει χαρακτηρίσει πολλάκις ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εντός της χρονιάς, βάζοντας τίτλους τέλους σε μία μαύρη σελίδα για την ελληνική οικονομία.

Αισιοδοξία επικρατεί και στις τραπεζικές διοικήσεις, οι οποίες εκτιμούν ότι η επενδυτική κατηγορία θα ανοίξει έναν ενάρετο κύκλο για τον κλάδο.

Κι αυτό διότι οι αναβαθμίσεις που κατά πάσα βεβαιότητα θα ακολουθήσουν για τις ίδιες τις τράπεζες, θα συνιστούν ένα σημαντικό ποιοτικό άλμα, μετά την υπερδεκαετή κρίση.

Αποκλιμάκωση κόστους

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, παρ΄ ότι το σενάριο αυτό έχει εν πολλοίς προεξοφληθεί, υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού για τους εγχώριους εκδότες χρέους.

Η Εθνική Χρηματιστηριακή θεωρεί ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ακόμη και κατά 100 μονάδες βάσης σε διάστημα 6 – 12 μηνών, λόγω των εισροών που θα καταγραφούν από funds που σήμερα δεν μπορούν λόγω του καταστατικού τους να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Όπως εξηγεί σε πρόσφατη ανάλυσή της, το ίδιο συνέβη και στην Πορτογαλία το 2017, όταν ανέκτησε μετά την περίοδο των δικών της μνημονίων την επενδυτική βαθμίδα.

Μία τέτοια εξέλιξη θα βελτιώσει τις συνθήκες χρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων από τις αγορές, συνθήκη αναγκαία τόσο για την προσφορά φθηνότερων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όσο και για την ενίσχυση της ζήτησης για χορηγήσεις.

Ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, η μείωση των επιτοκίων μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της πιστωτικής επέκτασης, η οποία τους προηγούμενους μήνες συρρικνώθηκε.

Το πρόγραμμα MREL

Ταυτόχρονα, θα επιτρέψει στους τέσσερις συστημικούς ομίλους να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων με καλύτερους όρους, προς κάλυψη των κριτηρίων για την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL).

Ειδικότερα, έως και το 2026, καλούνται να αντλήσουν 8 δισ. ευρώ για την αύξηση των συνολικών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας στη ζώνη του 27% και μία μείωση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους.

Για παράδειγμα, εάν η πτώση τους φτάσει τις 100 μονάδες βάσης, το ετήσιο όφελος θα διαμορφωθεί στα 80 εκατ. ευρώ, στηρίζοντας σημαντικά τα αποτελέσματά τους.

Παράλληλα, θα βελτιωθεί η ποιότητα των τραπεζικών χαρτοφυλακίων σε κρατικά ομόλογα που είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ, βελτιώνοντας τους όρους χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα.

Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθούν οι συστημικοί όμιλοι στην αποπληρωμή των μακροπρόθεσμων δανείων (TLTROs) που έχουν λάβει από την Ευρωτράπεζα.

Συνολικά, η προσδοκώμενη αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς την πραγματική οικονομία, σε συνδυασμό με τη μείωση των επιτοκιακών εξόδων θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην κερδοφορία των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Θεοδωρικάκος: Συνάντηση Σταύρου Καφούνη και εκπροσώπων του κλάδου της γουνοποιίας – Τι συζήτησαν
Επιχειρήσεις |

Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Καφούνη με εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας - Τι συζητήθηκε

Ο υπουργός κατέγραψε όλα τα αιτήματα της επιτροπής και των πολιτικών εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας και δήλωσε της πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον κλάδο