Αφού εκμεταλλεύτηκαν τις απίστευτες προσφορές από συλλόγους της Σαουδικής Αραβίας, οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι τώρα αμφισβητούν και ανησυχούν για το αν θα εισπράξουν τα λεφτά τους!

Στην αρχή είπαν: «Πώς να καλωσορίσουμε τη τεράστια επένδυση της Σαουδικής Αραβίας στο ποδόσφαιρο;».

Είπαν «ναι» σε όλες τις μεγάλες προτάσεις εκατομμυρίων και τώρα το ξανασκέφτονται.

Είναι πολλά τα λεφτά για να τα πάρουν.

Και αν οι άραβες δεν τα δώσουν;

Η αλήθεια είναι πως ουδέν λάθος αναγνωρίζεται κατόπιν απομακρύνσεώς εκ του ταμείου.

Πάντως το ευρύ κοινό παραμένει επιφυλακτικό απέναντι σε αυτή τη μαζική σαουδαραβική επένδυση

Η PSG κατάφερε να πουλήσει τον Νεϊμάρ για κάτι παραπάνω από 90 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν απροσδόκητα. Οι μεταγραφές με τρελά ποσά διαδέχονταν η μία την άλλη, για παίκτες ενίοτε μέτριους και κάποιους πραγματικούς σταρ.

Οι Αλ Χιλάλ, Αλ Ιτιχάντ, Αλ Νασρ και Αλ Αχλί, οι τέσσερις βασικοί ηγέτες του πρωταθλήματος της Σαουδικής Αραβίας, ξόδεψαν αφειδώς, με το έπαθλο… δαπανών να πηγαίνει στην Αλ Χιλάλ και τα 330 εκατ. ευρώ που ξοδεύτηκαν.

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ομίλων (ECA), που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, σύμφωνα με τον Guardian, πολλοί συμμετέχοντες έχουν εκφράσει ανησυχίες, σχετικά με τις εγγυήσεις πληρωμής και τα διαθέσιμα «όπλα» των ευρωπαϊκών ομάδων για να αμυνθούν σε περίπτωση που οι σαουδαραβικοί σύλλογοι δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους.

Τι θα γίνει αν τα ποτάμια των ευρώ που υποσχέθηκαν οι Αραβες δεν φτάσουν ποτέ;

Η FIFA θα επιβάλλει κυρώσεις προς τους συλλόγους της Σαουδικής Αραβίας.

Ωστόσο, η κερδοσκοπική φούσκα που γεννήθηκε από αυτή τη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού, η οποία έχει ωφελήσει πολλούς, είναι πιθανό να εκραγεί;

Τα ποσά των μεταγραφών κατανέμονται σε δόσεις για αρκετά χρόνια και οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι ανησυχούν λίγο για την τήρηση των δεσμεύσεων. Μένει να δούμε πώς θα υποδεχθεί η Σαουδική Αραβία αυτή τη μορφή δυσπιστίας…

Το σίγουρο είναι ότι η Μέση Ανατολή παραμένει στο προσκήνιο του κόσμου του ποδοσφαίρου:

Τώρα οι ηγέτες των ευρωπαϊκών συλλόγων ανησυχούν για την οικονομική δύναμη των συλλόγων της Σαουδικής Αραβίας.

Ειδικότερα, φοβούνται για τις πληρωμές και τι να κάνουν εάν παραμείνουν… ημιτελείς.

Όπως αποκαλύφθηκε στη γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων (ECA), η ηγεσία της ανησυχεί για τη δύναμη της άφιξης των Σαουδάραβων στον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Ηταν έκδηλη η αναστάτωση των ευρωπαϊκών συλλόγων σχετικά με το παρόν και το μέλλον των συναλλαγών με την Αραβία. Οι πρόεδροι θέλουν να μάθουν τι όπλα διαθέτουν σε περίπτωση μη πληρωμής του συνόλου των μεταγραφών των σαουδαραβικών συλλόγων.

Οι μεταγραφές δεν διακανονίζονται πάντα με μια κίνηση, και ενώ οι κυρώσεις για μη πληρωμές είναι εξαιρετικά σκληρές στην Ευρώπη, αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα σε παγκόσμια κλίμακα.

Εάν προκύψει περίπτωση μη πληρωμής τους επόμενους μήνες, οι σύλλογοι θα πρέπει να απευθυνθούν στη FIFA για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με την ECA, η οποία θα διαδραματίσει επίσης κεντρικό ρόλο στην υπεράσπιση των συλλόγων της.

Η FIFA είναι το μόνο όργανο με επαρκή εξουσία για να κινήσει διαδικασίες.

Οι πρόεδροι δεν τολμούν να φανταστούν αυτή την επιλογή, να κυνηγάνε τα λεφτά τους στη FIFA…

Παράλληλα, δεδομένου του τεράστιου αριθμού παικτών που έφυγαν από την Ευρώπη για να πάνε στη Σαουδική Αραβία, διαδόθηκε μια φήμη ότι ομάδες της Μέσης Ανατολής θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο UEFA Champions League. Ωστόσο, και παρά τα ατελείωτα εκατομμύρια που επιδιώκουν να βάλουν τη Σαουδική Pro League στην κορυφή της Ευρώπης, αυτό δεν θα συμβεί.

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάνταρ Τσεφερίν, ήταν κάθετος σχετικά με την πιθανότητα να ενσωματωθούν άλλοι σύλλογοι στη διοργάνωση: «Ένα μέσο ενημέρωσης μίλησε για αυτό χωρίς καν να μας ρωτήσει. Μόνο οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι μπορούν να συμμετέχουν μόνο στο Champions League, στο Europa League ή στο Europa Conference League. Οι Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες μπορούν να κάνουν αίτηση για να διοργανώσουν έναν τελικό, ούτε καν οι σύλλογοι. Θα έπρεπε να αλλάξουμε όλους τους κανόνες μας και δεν το θέλουμε αυτό», διαβεβαίωσε.

Πάντως δεν είναι για μας κίνδυνος, το είδαμε στην Κίνα. Αγόρασαν παίκτες στο τέλος της καριέρας τους προσφέροντας τους πολλά χρήματα και το κινέζικο ποδόσφαιρο δεν αναπτύχθηκε ούτε προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από αυτό. Δεν είναι ο σωστός τρόπος να το κάνουν, θα πρέπει να δουλέψουν για την εκπαίδευση παικτών και προπονητών, αλλά δεν είναι δικό μου πρόβλημα», είπε ο Τσεφερίν σε διάλογο με τη L’Equipe.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Το πρώτο Pop – Up American Space σε γήπεδο είναι στο Γ. Καραϊσκάκης: Χώρος εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης
Business of Sport |

Το πρώτο Pop – Up American Space σε γήπεδο είναι στο Γ. Καραϊσκάκης: Χώρος εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης

Το νέο «Pop-Up American Space» εγκαινίασαν στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» ο πρέσβης των ΗΠΑ, Γιώργος Τσούνης, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης