Τα στοιχεία από το πανεπιστήμιο του Γκρόνιγκεν μετά από σχετική έρευνα και με δεδομένα από την Eurostat είναι εντυπωσιακά και αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο μέσο όρο ωρών εργασίας ανά έτος με 2.036!

Μας ακολουθούν Πολωνία και Ρωσία με 2.023 και 1.965 κατά μέσο όρο.

Εργασία: Διαχείριση χρόνου και παραγωγικότητα – Πώς θα το επιτύχετε

Στον χάρτη μπορούμε να δούμε τις συνολικές μέσες ώρες εργασίας ανά έτος. Οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, η Δανία, η Γερμανία και η Ελβετία έχουν τις χαμηλότερες μέσες ώρες εργασίας. Το ποσοστό των εργαζομένων με μερική απασχόληση είναι ένας από τους κύριους λόγους για αυτό, ιδίως στην Ολλανδία και την Ελβετία.

Αντίθετα, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, την Πολωνία και τη Ρωσία έχουν μακράν τις περισσότερες ετήσιες ώρες εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία απόοικονομικούς εμπειρογνώμονες όπως ο Robert C. Feenstra ή ο Robert Inklaar.

Η Ισπανία βρίσκεται στη μέση, με 1.686 ώρες εργασίας ετησίως κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το Ηνωμένο Βασίλειο (1.668), λίγο περισσότερες από τη Γαλλία (1.505) και τη Γερμανία (1.386) και λιγότερες ώρες από την Ιταλία (1.718 ώρες) ή την Πορτογαλία (1.865).

Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο μέσο όρο ωρών εργασίας και την ακολουθούν Πολωνία και Ρωσία με 2.023 και 1.965 ώρες αντίστοιχα.

Σε αυτόν τον χάρτη μπορούμε να δούμε τις συνολικές μέσες ώρες εργασίας ανά έτος. Αυτό μας δίνει μια καλύτερη εικόνα των ωρών εργασίας όταν λαμβάνεται υπόψη η άδεια μετ’ αποδοχών.

Ο μέσος όρος ωρών εργασίας στην Ευρώπη

Ακόμα κι έτσι, ο αριθμός των ωρών εργασίας δεν σημαίνει απαραίτητα υψηλότερη οικονομική απόδοση. Οι εργαζόμενοι σε χώρες όπως η Δανία, η Ελβετία και η Νορβηγία παράγουν πολύ υψηλότερο ΑΕΠ σε μια ώρα εργασίας.

Το να εργάζεσαι περισσότερες ώρες δεν συσχετίζεται με περισσότερη παραγωγή. Οι Ρώσοι εργαζόμενοι κατατάσσονται στην τρίτη θέση στην Ευρώπη ως προς τον ετήσιο μέσο όρο ωρών εργασίας, αλλά είναι επίσης οι δεύτεροι λιγότερο παραγωγικοί εργαζόμενοι στην Ευρώπη όσον αφορά το ΑΕΠ τους ανά ώρα εργασίας.

Η Ελλάδα είναι στην κορυφή των χωρών και για το πόσες ώρες εργάζονται κατά μέσο όρο οι Ευρωπαίοι την εβδομάδα με 47-51 ώρες στις ηλικίες 20-64.

Όπως μπορούμε να δούμε και σε αυτή την κατάταξη, οι Ολλανδοί εργάζονται πολύ λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, όπου η μέση εβδομάδα εργασίας είναι 30 έως 33 ώρες. Η Ελβετία, η Νορβηγία, η Δανία και μέρος της Γερμανίας και της Ιταλίας έχουν επίσης μια σχετικά σύντομη εβδομάδα εργασίας 33 έως 36 ωρών.

Ο μέσος όρος ωρών εργασίας ανά εβδομάδα.

Γιατί αυτός ο αριθμός είναι τόσο χαμηλότερος στην Ολλανδία από άλλες χώρες;

Λοιπόν, υπάρχει μια πολύ σαφής εξήγηση για αυτό: θέσεις μερικής απασχόλησης. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχουν περισσότερες θέσεις μερικής απασχόλησης από ό,τι στην Ολλανδία. Το 47,6% των εργαζομένων στην Ολλανδία εργάζεται με μερική απασχόληση.

Στην Ελβετία αυτό είναι 39,4% και στην Αυστρία 23,9%. Στη Σκανδιναβία και τη Γερμανία είναι μεταξύ 20 και 25%. Στην υπόλοιπη Ευρώπη αυτό είναι κάτω από 20% ή ακόμη και κάτω από 10%. Οι περισσότεροι από αυτούς τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση στην Ολλανδία είναι γυναίκες.

Όταν εξετάζουμε αυτούς τους αριθμούς ατόμων που εργάζονται με μερική απασχόληση, φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση με τον μέσο αριθμό ωρών εργασίας. Οι αριθμοί της Eurostat για άτομα που εργάζονται με μερική απασχόληση δεν καλύπτουν απλώς την κύρια εργασία τους.

Τα στατιστικά στοιχεία σε αυτόν τον χάρτη επικεντρώνονται μόνο στην κύρια εργασία των ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι χαμηλότερος αριθμός μέσων ωρών εργασίας θα μπορούσε επίσης να προκληθεί από άτομα που εργάζονται σε πολλαπλές εργασίες.

Η μεγαλύτερη μέση εβδομάδα εργασίας συναντάται κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά ειδικότερα στη Σερβία, την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο και την Τουρκία. Οι περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται περισσότερες από 42 ώρες την εβδομάδα!

Μπορούμε επίσης να δούμε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες περιφερειακές διαφορές.

Η πρώτη που ξεχωρίζει είναι η Γερμανία. Μπορούμε να δούμε μια πολύ σαφή διαφορά μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Γερμανίας, με την Ανατολική Γερμανία να εργάζεται περισσότερες ώρες από τη Δυτική Γερμανία. Ένα άλλο είναι η Δυτική Φλάνδρα στο Βέλγιο, όπου οι άνθρωποι εργάζονται λίγο περισσότερο από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα. Στο Λονδίνο, οι άνθρωποι εργάζονται επίσης περισσότερο από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα, αν και αυτό, για τους Αγγλους, μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη.

Στη Σερβία, μπορούμε να δούμε το αντίθετο. Στο Βελιγράδι, οι άνθρωποι στην πραγματικότητα εργάζονται λιγότερο από την υπόλοιπη χώρα.

Η Σικελία είναι επίσης ένα ενδιαφέρον μέρος που ξεχωρίζει, δουλεύοντας λιγότερες εβδομάδες από την υπόλοιπη Ιταλία.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive
Εργασία: Οι αλλαγές συνθηκών τα τελευταία χρόνια «απομακρύνουν» τους εργαζόμενους
Executive |

Μόλις ένας στους πέντε είναι ικανοποιημένος από την εργασία του στις ΗΠΑ, λέει έκθεση της Gallup

Στην εργασία τους πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι και οι περιορισμένες επιλογές τους για μια νέα συμβάλλουν σε μια εποχή που η Gallup αποκαλεί «Η μεγάλη αποσύνδεση»

Παραπληροφόρηση: Η «καταιγίδα» που πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες
Executive |

Η καταιγίδα της παραπληροφόρησης πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες

Οι κυβερνήσεις διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την παραπληροφόρηση που υπονομεύει τις εκλογές, υποκινεί αναταραχές και βαθαίνει τις κοινωνικές διαιρέσεις - Οι επιχειρήσεις βρίσκονται τώρα επίσης στο στόχαστρο