Η εβδομάδα που έρχεται με κορωνίδα στις οικονομικές ειδήσεις την συνεδρίαση της ΕΚΤ θα δώσει μια σειρά στοιχείων, τα οποία θα αποτυπώνουν την πορεία των οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο και θα μελετηθούν από τους κεντρικούς τραπεζίτες ώστε να διαμορφώσουν την στρατηγική τους στις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής με την Oμοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να παίρνει την σκυτάλη από την ΕΚΤ την μεθεπόμενη εβδομάδα.
Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη ίσως είναι η πιο συναρπαστική από την έναρξη του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, καθώς τα μέχρι τώρα μηνύματα από τους αξιωματούχους δείχνουν ότι θα είναι μια αμφίρροπη μάχη.
ΕΚΤ: Στο 50-50 μια νέα αύξηση επιτοκίων
Το επίδικο της συνεδρίασης είναι αν τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας θα επιλέξουν να προχωρήσουν στην 10η συνεχόμενη αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων ή θα κάνουν μια γερακίσια παύση. Εξάλλου, όπως έδειξαν και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του Ιουλίου, γεράκια και περιστέρια διετύπωσαν διαφορετικές απόψεις μέχρι να καταλήξουν στην ομόφωνη απόφαση της αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Επιπλέον συμφωνήθηκε ένα είδος «άτυπης ομερτά»: ειδικότερα συμφωνήθηκε ότι μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, το «διοικητικό συμβούλιο δεν θα έπρεπε ούτε να υπαινίσσεται περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων ούτε να σηματοδοτήσει ότι θα διακόψει τις αυξήσεις, ούτε ότι έχει φτάσει στο ανώτατο επιτόκιο».
Όλα τα φώτα στην Φρανκφούρτη
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Kλάας Κνοτ, που ανήκει στο στρατόπεδο των γερακιών, άφησε να εννοηθεί ότι οι αγορές «ίσως υποτιμούν» την πρoοπτική της αύξησης.
Οι αγορές παραγώγων «δίνουν» περίπου 35% πιθανότητα η ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων από 3,75% σε 4% στις 14 Σεπτεμβρίου.
Οι πιθανότητες αυτές έχουν μειωθεί μετά από μια σειρά αδύναμων οικονομικών στοιχείων. Ο επίσημος αριθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης για το δεύτερο τρίμηνο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από 0,3% σε 0,1% και τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις δείχνουν περαιτέρω επιβράδυνση τον Αύγουστο.
«Δεν φαίνονται καλά τα πράγματα για την οικονομία και αυτό θα αναμένεται να φέρει περισσότερο αποπληθωρισμό», εξηγεί ο Ντίρκ Σουμάχερ, πρώην στέλεχος της ΕΚΤ που εργάζεται τώρα ως οικονομολόγος στη γαλλική τράπεζα Natixis.
Προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα επιλέξει μια «γερακίσια παύση» κατά την οποία δεν θα αυξήσει τα επιτόκια αλλά θα καταστήσει σαφές ότι εξακολουθεί να ανησυχεί πολύ για τον πληθωρισμό και ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει τη σύσφιγξη εάν οι πιέσεις στις τιμές γίνουν πιο επίμονες. «Αυτό θα κρατούσε την αγορά περισσότερο σε εγρήγορση, παρά μια αύξηση, η οποία οι επενδυτές θα υπέθεταν αμέσως ότι ήταν η τελευταία.» καταλήγει.
Το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι αν ο πληθωρισμός -που εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το 5%- μπορεί να επιβραδυνθεί οριστικά χωρίς περισσότερη σύσφιγξη, δεδομένων των αυξανόμενων ενδείξεων για την αδυναμία της οικονομίας της ευρωζώνης Επιπλέον, το αποτύπωμα των αυξήσεων του κόστους χρήματος αποτυπώνεται αργότερα στην πραγματική οικονομία, σε μια περίοδο από 9 ως 15 μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η εκτίμηση του Πορτογάλου, Μάριο Σεντένο, που ανήκει στο στρατόπεδο των περιστεριώνκαι ανησυχεί για τις συνέπειες του να κάνει κανείς πολλά, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώνεται.
Η σιβυλλική Λαγκάρντ
Στην ομιλία της στο Τζάκσον Χόλ, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι «η χάραξη πολιτικής σε μια εποχή αλλαγών και ανατροπών απαιτεί ανοιχτό μυαλό και προθυμία να προσαρμόσουμε τα αναλυτικά μας πλαίσια σε πραγματικό χρόνο στις νέες εξελίξεις. Ταυτόχρονα, σε αυτήν την εποχή αβεβαιότητας, είναι ακόμη πιο σημαντικό οι κεντρικές τράπεζες να παρέχουν μια ονομαστική άγκυρα για την οικονομία και να διασφαλίζουν τη σταθερότητα των τιμών σύμφωνα με τις αντίστοιχες εντολές τους», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
«Στο σημερινό περιβάλλον, αυτό σημαίνει – για την ΕΚΤ – τον καθορισμό των επιτοκίων σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας 2%», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «προχωρώντας μπροστά, πρέπει να παραμείνουμε ξεκάθαροι στους στόχους μας, ευέλικτοι στην ανάλυσή μας και ταπεινοί στον τρόπο επικοινωνίας μας». Χρησιμοποίησε την φράση του Δανού φιλοσόφου Søren Kierkegaard για να περιγράψει τις αντιφατικές αλλαγές που είναι σε εξέλιξη και διαμορφώνουν το μακροοικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να πάρουν αποφάσεις.
Τι λέει το Bloomberg Economics
Διαφορετική εκτίμηση από τις αγορές εκφράζουν οι οικονομολόγοι του Bloomberg David Powell και Maeva Cousin.«Προβλέπουμε ότι το διοικητικό συμβούλιο θα προωθήσει μια αύξηση 25 μονάδων βάσης για τελευταία φορά σε αυτόν τον κύκλο, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%”.» σημειώνουν.
Μια δυσοίωνη προοπτική που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέτασαν ήδη τον Ιούλιο είναι ότι τόσο η αδύναμη ανάπτυξη όσο και η επίμονη αύξηση των τιμών καταναλωτή θα μπορούσαν να εμφανιστούν – ή αλλιώς γνωστός ως στασιμοπληθωρισμός.
Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα την Πέμπτη, είναι πιθανό ότι η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ θα θελήσει να περάσει το μήνυμα ότι η ΕΚΤ δεν θα αφήσει τον πληθωρισμό να κρατήσει γερά πατήματα, πράγμα που ίσως σημαίνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλά για να διασφαλίσουν ότι η δουλειά τους θα γίνει, συνεχίζουν.
Πέρα από την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αγορές, οικονομολόγοι αλλά και κεντρικοί τραπεζίτες αναμένουν μια σειρά από στοιχεία, τα οποία κατέγραψε το Bloomberg, που θα δώσουν το στίγμα για την πορεία της οικονομίας κάθε χώρας, ενώ θα συνυπολογιστούν από τα στελέχη των κεντρικών τραπεζών στην χάραξη της νομισματικής πολιτικής.
ΗΠΑ και Καναδάς
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αναμένονται τα στοιχεία για την πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) τον Αύγουστο, αν και ο αγαπημένος δείκτης της Ομοσποδιακής Τράπεζας είναι ο δείκτης μέτρησης των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, και τα στοιχεία για το Δείκτη Τιμών Παραγωγού.
Ο δομικός ΔΤΚ, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αναμένεται να παρουσιάσει τρίτη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση 0,2%. Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του περασμένου έτους, πιθανότατα αυξήθηκε κατά 4,3%, η μικρότερη ετήσια πρόοδος από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Αν τα στοιχεία κινηθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα ενισχύσουν τις προσδοκίες ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 19-20 Σεπτέμβρη θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε αναμονή. Ενώ ο υποκείμενος πληθωρισμός ψύχεται, η έκθεση της Τετάρτης αναμένεται επίσης να δείξει ότι ο συνολικός ΔΤΚ επιταχύνθηκε από έναν μήνα νωρίτερα, καθώς οι τιμές της βενζίνης έγιναν υψηλότερες.
Πέραν των δεικτών του πληθωρισμού θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και αναμένεται ότι η καταναλωτική ζήτηση ταλαντεύτηκε τον Αύγουστο, αφού κατέγραψε σταθερή πρόοδο τους τελευταίους μήνες. Άλλες οικονομικές εκθέσεις των ΗΠΑ περιλαμβάνουν τη βιομηχανική παραγωγή του Αυγούστου και το καταναλωτικό κλίμα του Σεπτεμβρίου.
Ο πρόεδρος της Federal Reserve στην ομιλία του στο Τζάκσον Χολ ήταν σαφής στην πρόθεση της Fed να ολοκληρώσει τη δουλειά, δηλαδή να οδηγήσει στον πληθωρισμό στο 2%. Αν και συνολικά διατήρησε το γερακίσιο τόνο, δίνοντας σήμα για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων σε περίπτωση που οι πιέσεις στις τιμές επιμείνουν ή η αμερικανική οικονομία συνεχίσει να αποδεικνύεται πιο ισχυρή από ό,τι αναμενόταν. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι οι πλήρεις επιπτώσεις των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων δεν έχουν ακόμη εμφανίσει το πραγματικό αποτύπωμα τους στην οικονομία.
Αναγνώρισε ότι οι κίνδυνοι είναι αμφίπλευροι, με κινδύνους να γίνουν τόσο πολλά όσο και λίγα. «Το να κάνουμε πολύ λίγα θα μπορούσε να επιτρέψει στον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο να εδραιωθεί και τελικά να απαιτήσει από τη νομισματική πολιτική να αποσπάσει πιο επίμονο πληθωρισμό από την οικονομία με υψηλό κόστος για την απασχόληση», είπε. «Το να κάνουμε πάρα πολλά θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει περιττή ζημιά στην οικονομία».
«Όπως συμβαίνει συχνά, πλοηγούμαστε με βάση τα αστέρια κάτω από συννεφιασμένο ουρανό»,
Εν τω μεταξύ, στον Καναδά, τα στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών τον Αύγουστο θα δείξουν αν η αγορά συνεχίζει να ψυχραίνεται, ακόμη και όταν οι υψηλές τιμές παραμένουν αποκομμένες από τα τοπικά εισοδήματα.
Οι δημοσιεύσεις καναδικών οικονομικών στοιχείων περιλαμβάνουν επίσης το χονδρικό εμπόριο, τις διεθνείς συναλλαγές τίτλων και τις πωλήσεις μεταποίησης για τον Ιούλιο.
Ασία
Ένα πλήθος στοιχείων από την Κίνα θα τραβήξει πιθανότατα τη μεγαλύτερη προσοχή μεταξύ των ανακοινώσεων οικονομικών στοιχείων στην Ασία.
Η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις που αναμένονται την Παρασκευή εκτιμάται ότι θα αυξηθούν τον Αύγουστο, προσφέροντας ενδεχομένως ένα πρώιμο μήνυμα ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να έχει ξεπεράσει τα χειρότερα.
Η Μαλαισία δημοσιεύει τα στοιχεία για την εργοστασιακή παραγωγή τη Δευτέρα και την Τρίτη ακολουθούν έρευνες για την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Αυστραλία. Ο πληθωρισμός στην Ινδία αναμένεται να επιβραδυνθεί και η εργοστασιακή παραγωγή της να ενισχυθεί στα στοιχεία που δημοσιεύονται αργότερα την ίδια ημέρα.
Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Τράπεζας της Κορέας τον Αύγουστο θα δείξουν πιθανότατα περαιτέρω υποστήριξη για την παρατεταμένη διατήρηση της «γερακίσιας» στάσης της. Τα στοιχεία για την ανεργία δημοσιεύονται την Τετάρτη από τη Νότια Κορέα και την επόμενη ημέρα από την Αυστραλία.
Το πρωί της Πέμπτης οι ασιατικές αγορές θα αντιδράσουν στα στοιχεία για την πορεία του αμερικανικού πληθωρισμού.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Τόκιο θα είναι πιθανότατα σε εγρήγορση για να δουν τον αντίκτυπο σε ένα γεν που κυμαίνεται γύρω από τα χαμηλότερα επίπεδα έτους έναντι του δολαρίου.
Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική
Tα φώτα επίσης θα πέσουν στα στοιχεία για την αγορά της εργασίας στη Βρετανία που ενδέχεται να στείλουν μικτά μηνύματα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς εκτιμάται ότι θα αποτυπώσουν αύξηση του ποσοστού ανεργίας και αλλά και σημαντική αύξηση των μισθών.
Επίσης, χρήσιμοι για τους αξιωματούχους που πρόκειται να καθορίσουν τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα θα είναι τα στοιχεία για τον ΑΕΠ τον Ιούλιο, που θα σηματοδοτήσουν αν η ανθεκτικότητα της οικονομίας διήρκεσε και στο τρίτο τρίμηνο. Οι προβλέψεις αναμένουν μείωση σε σχέση με τον Ιούνιο.
Ενώ η απόφαση της ΕΚΤ θα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής στην περιοχή του ευρώ, η δημοσίευση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη Δευτέρα μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές μια πρώτη γεύση για το πώς βλέπουν οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες τις άμεσες προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα ανακοινωθούν σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες. Τόσο η Δανία όσο και η Νορβηγία δημοσιεύουν στοιχεία τη Δευτέρα. Η έκθεση της Σουηδίας την Πέμπτη εκτιμάται ότι θα δείξει σημαντική επιβράδυνση – αν και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να σταματήσει την Riksbank από το να αυξήσει ξανά τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.
Τέσσερις άλλες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών στην Ευρώπη και την Αφρική θα απασχολήσουν τους επενδυτές
Στην Ουκρανία την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να συνεχίσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μετά από μια μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη μείωση τον Ιούλιο.
Στη Ρωσία, οι αξιωματούχοι την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν την πρώτη προγραμματισμένη συνεδρίαση μετά την έκτακτη αύξηση τον Αύγουστο κατά 350 μονάδες βάσης για να ανακόψουν την υποτίμηση του ρουβλίου.
Την ίδια ημέρα στην Αγκόλα, η κεντρική τράπεζα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια δύσκολη απόφαση μεταξύ της διατήρησης ή της αύξησης για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που αυξάνεται ραγδαία.
Επίσης, την Παρασκευή, η επιβράδυνση του πληθωρισμού στον Μαυρίκιο και η μικρότερη μεταβλητότητα στο εξωτερικό ισοζύγιο μπορεί να πείσουν τους φορείς καθορισμού των επιτοκίων να συγκρατήσουν και πάλι το κόστος δανεισμού.
Στη Μέση Ανατολή, την Κυριακή, η Αίγυπτος δημοσιεύει στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο. Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν για να δουν αν η αύξηση των τιμών επιταχύνθηκε πέρα από το ποσοστό του Ιουλίου που ήταν 37% ή αν η αιφνιδιαστική από την κεντρική τράπεζα αύξηση των επιτοκίων στις αρχές Αυγούστου βοήθησε στην επιβράδυνσή των πληθωριστικών πιέσεων.
Στην Τουρκία τη Δευτέρα, τα στοιχεία θα δείξουν πιθανότατα έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο τον Ιούλιο, μετά από ένα σπάνιο και μικρό πλεόνασμα ένα μήνα νωρίτερα.
Και ο πληθωρισμός του Ισραήλ πιθανώς επιταχύνθηκε στο 4% τον περασμένο μήνα. Τα στοιχεία, που δημοσιεύονται την Παρασκευή, ενδέχεται να αυξήσουν την πίεση στην κεντρική τράπεζα να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων.
Λατινική Αμερική
Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής εκτιμά ότι η υποτίμηση του πέσο τον περασμένο μήνα μπορεί να τροφοδότησε ένα άλμα 10,6% στον μηνιαίο πληθωρισμό, τον ταχύτερο από τότε που η οικονομία βγήκε από τον υπερπληθωρισμό πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες.
Οι τοπικοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός σε μηνιαία βάση θα ενισχυθεί έως 13%.
Η οικονομία της Κολομβίας έχει επιβραδυνθεί το 2023 μετά από δύο χρόνια σημαντικής ανάπτυξης. Τα στοιχεία του Ιουλίου για τη μεταποίηση, τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις αναμένεται να παρουσιάσουν αρνητικές μεταβολές για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.
Αντίθετα, οι αναλυτές αναβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την οικονομία του Μεξικού. Αναμένουν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή του Ιουλίου να είναι πάνω από την τάση και ενδεχομένως να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις για έβδομη φορά σε εννέα μήνες.
Στο Περού, αναμένετε ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο 7,75% για μία ακόμη συνεδρίαση λόγω του επίμονα αυξημένου πληθωρισμού. Η οικονομία έπεσε σε τεχνική ύφεση το πρώτο εξάμηνο και η μέτρηση του ΑΕΠ του Ιουλίου που δημοσιεύεται την Παρασκευή μπορεί να προσφέρει περισσότερα από τα ίδια.
Τα στοιχεία για τη Βραζιλία αναμένεται να υπογραμμίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Λατινικής Αμερικής: οι αναλυτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο, λίγο κάτω από το 4,7%.
Latest News
Το διάστημα είναι το νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Οι συμμαχίες
Οι ΗΠΑ νικούν την Κίνα στον αγώνα για να κερδίσουν συμμάχους στην κούρσα για το διάστημα
Η Κίνα βάζει στο στόχαστρο πλούσιους και εταιρείες για να αυξήσει τα έσοδα
Οι αρχές στην Κίνα τους ζητούν να κάνουν «αυτοελέγχους» και να πληρώσουν τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις που αμέλησαν
Τα υπερκέρδη της βιομηχανίας όπλων και οι θιασώτες της στήριξής τους
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες βγάζουν πολλά χρήματα — και αυτό είναι πρόβλημα, γράφει το Politico
Πώς ξόδεψαν οι καταναλωτές στο κινεζικό Black Friday
Το Singles Day είναι το αντίστοιχο Black Friday στην Κίνα και διαρκεί για βδομάδες
Η Gen Z είναι τελικά η γενιά που τα βρήκε πιο δύσκολα από τις προηγούμενες;
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο από ποτέ για τους νέους να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, σε ένα τοπίο αυξανόμενης οικονομικής ανασφάλειας
Το κρυφό υπερόπλο των αλυσίδων φαστ φουντ - Πώς κρατούν πιστούς τους καταναλωτές
Οι αλυσίδες φαστ φουντ προσφέρουν αποκλειστικές υπηρεσίες σε πιστούς πελάτες και κερδίζουν μία σίγουρη πηγή εσόδων
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Η επόμενη μέρα για την οικονομία - Τα σενάρια μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ [γράφημα]
Τεράστια πρόκληση το μεγάλο έλλειμμα - Κλειδί οι ισορροπίες στο Κογκρέσο μετά τις εκλογές
Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας
Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»
Μείωση ρεκόρ, 250 μονάδες βασης, στα επιτόκια απο την κεντρική τράπεζα του Πακιστάν
Μετα τη μείωση, το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας του Πακιστάν είναι στο 15%