Τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να μπει στην …πρίζα ο δεύτερος διαγωνισμός για τη στήριξη έργων αποθήκευσης ενέργειας (standalone μπαταριών), συνολικής ισχύος 300 MW (μεγαβάτ). Μάλιστα, εντός της εβδομάδας, έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), εάν θα γίνουν αλλαγές ως προς το ύψος της επενδυτικής ενίσχυσης, η οποία σήμερα ορίζεται στις 200.000 ευρώ/MW.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα το επιτελείο της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου, μελετά τα δεδομένα του πρώτου διαγωνισμού, ο οποίος ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Αύγουστο, προκειμένου να καταλήξει σε συμπεράσματα που θα λειτουργήσουν ως «μπούσουλας» για τους επόμενους.
Έξτρα κίνητρα στην πράσινη ενέργεια – Πώς θα ενισχυθούν οι υποδομές αποθήκευσης
Ειδικότερα, κατά την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία που «έτρεξε» η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), εγκρίθηκαν 12 έργα συνολικής ισχύος 411,79 MW (των Helleniq Energy, Intrakat, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Mytilineos κ.ά.) με τη μεσοσταθμική τιμή των οικονομικών προσφορών να πιάνει τα 49.748 ευρώ/MWh/έτος. Με άλλα λόγια, οι ταρίφες διαμορφώθηκαν πολύ χαμηλότερα από τα 115.000 ευρώ ανά MW ανά έτος που ήταν η τιμή εκκίνησης.
Οπότε, το επιτελείο του ΥΠΕΝ εξετάζει τα ανταγωνιστικά επίπεδα, όπως αποτυπώθηκαν στον πρώτο διαγωνισμό και ανάλογα με τα συμπεράσματα της τεχνικής εισήγησης θα ληφθεί η απόφαση σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να περιοριστεί το ύψος της επενδυτικής ενίσχυσης, εξετάζοντας παράλληλα εάν μια μείωση μπορεί να ωθήσει στα ύψη τις οικονομικές προσφορές για την λειτουργική ενίσχυση στον δεύτερο διαγωνισμό.
Ο στόχος
Στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των έργων που θα στηριχθούν από τα 200 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση τριών διαγωνισμών εντός του 2023. Σήμερα το σχήμα στήριξης περιλαμβάνει συνολική ισχύ 1.000 MW. Αν η απόφαση του ΥΠΕΝ για την τύχη της λειτουργικής ενίσχυσης βγει αυτήν την εβδομάδα, τότε η ΡΑΑΕΥ θα προλάβει να προκηρύξει τον δεύτερο διαγωνισμό έως τα τέλη του μήνα, προσαρμόζοντας αναλόγως την συνολική ισχύ, η οποία σήμερα ορίζεται στα 300 MW. Αν δεν υπάρξει καθυστέρηση η υποβολή των προσφορών θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου, με την ανακοίνωση της οριστικής λίστας των έργων που θα προκριθούν _ και θα λάβουν επενδυτική κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους και λειτουργική ενίσχυση για μια δεκαετία _ να αναμένεται τον Νοέμβριο.
Αντίστοιχες αλλαγές ως προς την ισχύ, ενδέχεται να υπάρξουν και ως προς την τρίτη δημοπρασία που προβλέπεται για τα τέλη του έτους για άλλα 300 MW, τα οποία θα αφορούν έργα που θα εγκατασταθούν αποκλειστικά στις στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης των περιοχών Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης. Στόχος να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει για την Ελλάδα έως το 2030 το υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (για εγκατάσταση 11 GW νέων έργων ΑΠΕ και 3,1 GW μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες).
Στο τελευταίο draft του ΕΣΕΚ προτείνεται για τα έργα αποθήκευσης ενέργειας η επέκταση του ήδη εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχήματος στήριξης που υλοποιείται μέσω των τριών διαγωνισμών για συνολικά 1.000 MW, ώστε να καλύψει επιπλέον 500 έως 1.000 MW από το 2026 κι έπειτα. Βεβαίως, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, υπό την αίρεση ότι δεν θα μειωθεί το κόστος της τεχνολογίας συσσωρευτών σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην είναι απαραίτητη η ενίσχυση. Επίσης, προτείνεται η ενίσχυση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που περιλαμβάνουν μονάδες αποθήκευσης, από τα 200 MW στα 1.000 MW.
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»