Μουδιασμένη ήταν η υποδοχή που είχε η επενδυτική βαθμίδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το κλίμα να επιδεινώνεται από την αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών τόσο σε πολιτικό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,71% στις 1.250,59 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 140 εκατ. ευρώ, εξαιτίας πακέτων κυρίως στην Jumbo.

Η αγορά άρχισε με ένα ανοδικό ξέσπασμα έως το +1,8% με ισχυρό μάλιστα τζίρο, με τον ρυθμό όμως να φθίνει σταδιακά, με το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη να χάνεται το τελευταίο ημίωρο μετά το βίαιο πτωτικό γύρισμα των τραπεζών. Οι αγοραστές, αν και αρχικά έδειξαν επιλεκτικά αντανακλαστικά, έως το τέλος παραδόθηκαν στις διαθέσεις των sellers.

Ανησυχία για τους κυβερνητικούς χειρισμούς

Η αδυναμία που εμφάνισε η αγορά σήμερα, έδειξε πόσο μεγάλη είναι η ανησυχία για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα πρόσφατα πολυεπίπεδα γεγονότα. Το δημοσιονομικό κόστος των πυρκαγιών, αλλά κυρίως των πλημμυρών στη Θεσσαλία είναι το μεγάλο πρόβλημα. Η απουσία μάλιστα ορατότητας για την επίπτωση των πλημμυρικών φαινομένων τόσο στο μέτωπο της αποκατάστασης των ζημιών, όσο και σε εκείνο της απώλειας πρωτογενούς παραγωγής, είναι σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας για τα χαρτοφυλάκια που «παίζουν» με βάση την μακροοικονομική επίδοση της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ot.gr, ο ελληνικός προϋπολογισμός είναι αδύνατο να αντέξει μια τέτοια καταστροφή, με τον πρωθυπουργό να μεταβαίνει στο Στρασβούργο προς ανεύρεση πόρων για την ανοικοδόμηση του Θεσσαλικού κάμπου. Οι πρώτες εκτιμήσεις για την καταστροφή που έχει συμβεί μετά την κακοκαιρία Daniel είναι σχεδόν τριπλάσια του Ιανού και εάν βάλουμε κάτω τους αριθμούς μιλάμε για καταστροφή που υπερβαίνει τα 2,1 δισ. ευρώ.

Πάντως, για ακόμη μία φορά, το ΧΑ δείχνει να είναι δύο ταχυτήτων, αφού ομολογουμένως, πλήθος αναλυτών εξαίρουν τα μεσο-μακροπρόθεσμα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας για την εγχώρια αγορά. Ουδείς αυτό μπορεί να το παραβλέψει και να μείνει εκτός της αγοράς, ακόμη και αν βραχυπρόθεσμα υπάρξουν αναταράξεις από τις πολιτικές εξελίξεις.

Σε επίπεδο τίτλων, Πειραιώς, Εθνική, ΕΛΧΑ, Alpha Bank και Quest δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, με Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Μυτιληναίο, Eurobank, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ, να κλείνουν επίσης με σημαντικές απώλειες. Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι Aegean, Autohellas, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και ΕΥΔΑΠ, ενώ σε θετικά οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ και Cenergy. Μεγαλύτερα ήταν τα κέρδη σε Σαράντη, Coca Cola, ΟΠΑΠ και Jumbo.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βρήκε ταβάνι στις 1.400 μονάδες με τζίρο μέσω πακέτων
Xρηματιστήριο Αθηνών |

«Ταβάνι» στις 1.400 μονάδες βρήκε το ΧΑ με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Η σημερινή εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών παράπεμψε περισσότερο σε μια τεχνική αντίδραση μετά από δύο εβδομάδες κατά τις οποίες αρκετοί τίτλοι βρέθηκαν ακόμη και στα χαμηλά του Αυγούστου