![Υφεση: Ο έως πρότινος πανίσχυρος Αμερικανός καταναλωτής σε αδιέξοδο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/07/american-flag-in-chicago-illinois-downtown-glass-f-RGHCASD.jpg)
Αφού απέτρεψε την ύφεση για περισσότερο από όσο πίστευαν πολλοί, ο Αμερικανός καταναλωτής μπορεί… επιτέλους να λυγίσει, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Markets Live Pulse του Bloomberg.
Περισσότεροι από τους μισούς, από τους 526 ερωτηθέντες, είπαν ότι η προσωπική κατανάλωση – ο σημαντικότερος μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης – θα συρρικνωθεί στις αρχές του 2024, αποτελώντας τη πρώτη τριμηνιαία πτώση από την έναρξη της πανδημίας. Ένα άλλο 21% δήλωσε ότι η ανατροπή θα συμβεί ακόμη νωρίτερα, το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς το υψηλό κόστος δανεισμού πλήττει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, ενώ οι αποταμιεύσεις της εποχής COVID εξαντλούνται.
ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι λιανικής έχουν… μπουχτίσει και αποχωρούν
Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την αισιοδοξία που από το καλοκαίρι διαπνέει τις αμερικανικές αγορές μετοχών, καθώς ο χαμηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ανεργία ενίσχυσαν τις ελπίδες για μια λεγόμενη ήπια προσγείωση. Εάν η οικονομία σταματήσει να αναπτύσσεται, σενάριο πολύ πιθανό εάν οι καταναλωτικές δαπάνες συρρικνωθούν, θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερη πτώση για τις μετοχές, οι οποίες έχουν ήδη υποχωρήσει από τα υψηλά του Ιουλίου.
Δεν είναι βιώσιμο
Αυτή τη στιγμή, η αμερικανική οικονομία φαίνεται να επιταχύνεται αντί να σταματά. Η ανάπτυξη προβλέπεται να επιταχυνθεί το τρίτο τρίμηνο λόγω της πρόσφατης ανάκαμψης των δαπανών των νοικοκυριών, η οποία εκτινάχθηκε τον Ιούλιο κατά το μέγιστο των τελευταίων έξι μηνών. Για ορισμένους αναλυτές, μοιάζει λίγο σαν κύκνειο άσμα.
«Το μεγάλο ερώτημα είναι: Είναι αυτή η ισχύς της κατανάλωσης βιώσιμη;» λέει η Άννα Γουόνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Bloomberg Economics στις ΗΠΑ, η οποία αναμένει ότι η ύφεση θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους. «Δεν είναι βιώσιμο, γιατί καθοδηγείται από αυτούς τους μεμονωμένους παράγοντες».
Η διαρκής ισχύς της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ έχει στηρίξει τις δαπάνες των νοικοκυριών ενόψει των μεγαλύτερων αυξήσεων τιμών εδώ και δεκαετίες. Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένους αναλυτές να απωθήσουν τις προοπτικές για ύφεση – ή ακόμα και να τις καταργήσουν εντελώς.
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc. αναμένουν ότι οι καταναλωτές θα έχουν καλύτερη απόδοση για άλλη μια φορά το 2024 — και διατηρώντας την οικονομία σε ανάπτυξη — εν μέσω σταθερής αύξησης των θέσεων εργασίας και αυξήσεων των μισθών που ξεπερνούν τον πληθωρισμό.
Οι καταναλωτές προ του κενού
Αλλά υπάρχουν πολλοί «αντίθετοι άνεμοι». Ερευνητές στην Federal Reserve Bank του Σαν Φρανσίσκο λένε ότι η υπερβολική αποταμίευση που βοήθησε τους καταναλωτές να ξεπεράσουν την απότομη αύξηση των τιμών θα εξαντληθούν το τρέχον τρίμηνο – μια αίσθηση με την οποία συμφώνησαν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων στο MLIV Pulse.
Συνολικά, οι καταναλωτές μπόρεσαν να προσαρμοστούν στο βάρος των υψηλότερων τιμών, αλλά θα έρθει ένα σημείο όπου αυτό δεν θα είναι πλέον εφικτό.
Τα ποσοστά καθυστερήσεων στις πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια αυτοκινήτων αυξάνονται, καθώς τα νοικοκυριά αισθάνονται την οικονομική πίεση μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed κατά περισσότερες από 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Και ένα άλλο είδος χρέους – τα φοιτητικά δάνεια – πρόκειται να λήξει ξανά για εκατομμύρια Αμερικανούς που επωφελήθηκαν από το πάγωμα των πληρωμών της πανδημίας.
Οι δείκτες έχουν αποδειχτεί αναξιόπιστοι
Δεδομένου ότι το μέλλον της οικονομίας εξαρτάται από το τι θα κάνουν στη συνέχεια οι καταναλωτές των ΗΠΑ, οι επενδυτές αναζητούν την απάντηση παντού.
Ερωτηθέντες ποιον θεωρούν ως καλό δείκτη, οι συμμετέχοντες στην μελέτη της MLIV Pulse επεσήμαναν τα πάντα, από τα πιο τυπικά μέτρα – όπως λιανικές πωλήσεις ή καθυστερήσεις πιστωτικών καρτών – μέχρι κρατήσεις αεροπορικών εταιρειών, υιοθεσίες κατοικίδιων ζώων και τη χρήση προγραμμάτων: «Αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα».
Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή οι συμβατικοί δείκτες έχουν συχνά αποδειχθεί αναξιόπιστοι εν μέσω της αναταραχής των τελευταίων ετών.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου