Το 2024 αναμένεται η ολοκλήρωση του «Αριάδνη Interconnection», ενός έργου ύψους 1,1 δισ. δολαρίων που θα συνδέσει το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης με το εθνικό ηπειρωτικό δίκτυο στην Αττική. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του Time όπου φιλοξενούνται δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Γιάννη Καράμπελα.
Όπως αναφέρεται, πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία ηλεκτρικής υποδομής που έχει αναλάβει ποτέ η Ελλάδα και ένα από τα πέντε πιο καινοτόμα έργα συνεχούς ρεύματος που επιχειρήθηκαν ποτέ στην Ευρώπη. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα μειώσει τον συνολικό ετήσιο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας κατά 600 εκατομμύρια δολάρια και θα μηδενίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Κρήτης από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως τονίζεται, το «Αριάδνη Interconnection» αποτελεί μόνο ένα μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για τη διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο, ώστε να απαλλαγεί το μείγμα της χώρας από μονάδες που λειτουργούν με καύση πετρελαίου.
Μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας
«Αυτές οι διασυνδέσεις συμβάλλουν στη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με δύο τρόπους», σημειώνει ο Γιάννης Καράμπελας. «Σε ένα επίπεδο, απαλλάσσει τα νησιά από το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πετρέλαιο, το οποίο η υπόλοιπη Ελλάδα πρέπει σήμερα να επιδοτεί. Αφετέρου, η κατασκευή περισσότερων δικτύων συστημάτων μας επιτρέπει να επιταχύνουμε την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο, γεγονός που τελικά θα μειώσει ακόμη περισσότερο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας».
Ο ΑΔΜΗΕ, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα έργα αποθήκευσης ενέργειας που θα αυξήσουν την ικανότητα του φορέα εκμετάλλευσης να αποθηκεύει πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια σε περιόδους χαμηλής ζήτησης και θα διασφαλίσει ότι ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να παρέχει αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ηλεκτρική ενέργεια στους πελάτες του σε περιόδους αιχμής. «Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι επί του παρόντος η πιο δημοφιλής μορφή αποθήκευσης για εφαρμογές μικρής κλίμακας», λέει ο Καράμπελας, «αλλά άλλες τεχνολογίες, όπως η αποθήκευση ενέργειας με αντλησιοταμίευση και η αποθήκευση ενέργειας με πεπιεσμένο αέρα, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές για την αποθήκευση ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, στο δίκτυο».
Τα υπεράκτια αιολικά
Ο ΑΔΜΗΕ διερευνά επίσης ενεργά τις επιλογές για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων και έχει συστήσει μια εσωτερική ομάδα εργασίας αφιερωμένη στην προσπάθεια αυτή. «Οι θάλασσές μας είναι βαθιές και δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε δομές αγκυροβολημένες στο βυθό, επειδή θα έπρεπε να βρίσκονται πολύ κοντά στα νησιά και τις ακτές μας, και αυτό θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική μας βιομηχανία», σημειώνει στο ίδιο δημοσίευμα ο CEΟ του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών. «Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε να ωριμάσει η τεχνολογία των πλωτών αιολικών πάρκων».
Αναφορά γίνεται και στην ανάπτυξη των διεθνών διασυνδέσεων της χώρας, με έργα όπως η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας που θα τριπλασιάσει τη μεταφερόμενη ενέργεια μεταξύ των δύο χωρών. Η εταιρεία διεξάγει επίσης μελέτη σκοπιμότητας για μια δευτερεύουσα ενισχυτική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.
Οι διεθνείς διασυνδέσεις
Ο ΑΔΜΗΕ – όπως αναφέρεται – συνδράμει επίσης στις νέες, στρατηγικές διεθνείς διασυνδέσεις που δρομολογήθηκαν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και Ελλάδα-Αίγυπτος), με στόχο να καταστεί η Ελλάδα ένας πράσινος ενεργειακός διάδρομος μεταξύ Ευρώπης, Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα ανάπτυξης άλλων διασυνδέσεων με την Αλβανία, την Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αυστρία.
Το όραμα μετατροπής της Ελλάδας σε έναν κόμβο πράσινης ενέργειας απαιτεί προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με τον CEO του ΑΔΜΗΕ να υπογραμμίζει ότι «οι δυνατότητες για ισχυρές αποδόσεις είναι υψηλές» και ως εκ τούτου «οι θεσμικοί επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν πολύ σοβαρά την Ελλάδα».
Latest News
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium