Πολιτικά στελέχη, παράγοντες της αγοράς και της οικονομίας φιλοξενήθηκαν τη Δευτέρα στο στούντιο του OT, για την πρώτη ημέρα του OT FORUM, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Με οικοδεσπότες τον αρχισυντάκτη του ΟΤ, Χρήστο Κολώνα και τη δημοσιογράφο, Ελένη Στεργίου, οι καλεσμένοι φωτίζουν κρίσιμες πτυχές για την επόμενη ημέρα σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα που μετρά πληγές από τη φονική κακοκαιρία Daniel.

Το forum  άνοιξε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η καρδιά της Ελλάδας φέτος αυτή την εποχή αντί να χτυπά στη Θεσσαλονίκη, χτυπά στη Θεσσαλία. Εκεί είναι στραμμένα τα βλέμματα και το ενδιαφέρον μας».

Σε σχέση με το εάν λειτούργησε σωστά ο κρατικός μηχανισμός στη διαχείριση της θεομηνίας, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του κυβερνώντος κόμματος είπε μεταξύ άλλων: «Δεν έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα. Τα φαινόμενα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ενωμένοι στην πιο κρίσιμη δύσκολη φάση των φαινομένων. Στη συνέχεια ασφαλώς να εντοπιστούν και να αποδοθούν ευθύνες εκεί όπου αναλογούν.

Εάν υπάρχουν ευθύνες και σε υπουργούς και σε υπηρεσιακούς παράγοντες και σε οποιονδήποτε πρέπει να αποδοθούν. Εδώ δεν μπορεί κανείς να κρυφτεί πίσω από τη θέση του». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι άμεσα θα υπάρξει ένα πλάνο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας.

ΟΤ Forum – Γκιουλέκας: Το 2024 θα κοπεί το πρώτο εισιτήριο στο μετρό Θεσσαλονίκης

Για τη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα

Όσον αφορά τα δυο εμβληματικά έργα που αναμένεται να αλλάξουν την πόλη της Θεσσαλονίκης, το μετρό και το flyover, ο κ. Γκιουλέκας σημείωσε ότι έχει εισηγηθεί προσωπικά ότι θα πρέπει ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει πότε θα κοπεί το πρώτο εισιτήριο του μετρό με ακριβή ημερομηνία, γιατί, όπως τόνισε, οι Θεσσαλονικείς δεν αντέχουν άλλες υποσχέσεις για το έργο αυτό. Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό θα γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

Για το flyover που θα απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος της κίνησης της πόλης, είπε ότι η κατασκευή του θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο για να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα.

Σαράντη: Προκλήσεις για οικονομία και επιχειρήσεις από την κλιματική κρίση

Στις προκλήσεις που θέτει σε οικονομία και επιχειρήσεις η κλιματική κρίση η οποία στο εξής «θα είναι μία κανονικότητα», καθώς και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική περιφέρεια, αναφέρθηκε μιλώντας στο OT Forum που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ η Λουκία Σαράντη, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και της βιομηχανίας ΑΚΡΙΤΑΣ.

Οι φυσικές καταστροφές

Αναφερόμενη στο υπόμνημα που απέστειλε ο ΣΒΕ προς τον πρωθυπουργό εν όψει της ΔΕΘ, στο οποίο γινόταν εκτενής αναφορά στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, η κα Σαράντη τόνισε ότι η αποστολή του υπομνήματος συνέπεσε με τη μεγάλη φωτιά στον Έβρο. Τόνισε ότι, την επόμενη ημέρα της καταστροφής, δεν αποτελούν οι αποζημιώσεις το μοναδικό ζήτημα, αλλά πρέπει να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση καθώς νομοί όπως ο Έβρος υποφέρουν από την αστυφιλία.

ΟΤ Forum – Σαράντη: Προκλήσεις για οικονομία και επιχειρήσεις από την κλιματική κρίση

Όσον αφορά τις καταστροφές στη Θεσσαλία, η κα Σαράντη τόνισε ότι ακόμα πολλές ζημιές δεν έχουν καταγραφεί, ωστόσο είναι σίγουρο ότι σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται για ολοσχερή καταστροφή. Υπογράμμισε δε ότι τα επόμενα χρόνια, λόγω της ζημιάς σε καλλιέργειες και μεταποιητικές επιχειρήσεις, θα έρθει στο προσκήνιο το ζήτημα της αγροδιατροφής.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος του ΣΒΕ, από τη μεγάλη φωτιά στον νότιο Έβρο οι περισσότερες βιομηχανίες δεν επλήγησαν άμεσα, όμως υπήρξαν σοβαρές έμμεσες απώλειες από ζητήματα όπως οι αυξομειώσεις στην τάση του ρεύματος ή η αδυναμία των εργαζόμενων να πάνε στη δουλειά τους.

Οι προκλήσεις

Αναφερόμενη στις προκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις, η κα Σαράντη σημείωσε ότι η εταιρείες που έχουν επιβιώσει από δοκιμασίες όπως η οικονομική και αργότερα η ενεργειακή και η πληθωριστική κρίση «κάτι αξίζουν». «Πρέπει να στηριχθεί ο παραγωγικός ιστός, να δούμε ποιο παραγωγικό μοντέλο θέλουμε», σημείωσε.

Τόνισε ότι η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα καθώς μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Μυλωνάς: «Επιστημονική visa» για να καλυφθούν οι κενές θέσεις στην τεχνολογία

Για τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο κλάδος της τεχνολογίας, τις μεγάλες ευκαιρίες που υπάρχουν, αλλά και τις σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό έκανε λόγο ο Θεόφιλος Μυλωνάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας, μιλώντας στο OT Forum που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη έχει μπει στον παγκόσμιο χάρτη της τεχνολογίας, με κολοσσούς του κλάδου να επενδύουν στον κλάδο και να γίνονται «κράχτες» και για άλλες μικρότερες.

ΟΤ Forum – Μυλωνάς: «Επιστημονική visa» για να καλυφθούν οι κενές θέσεις στην τεχνολογία

«Όλοι αναζητούν χώρες στις οποίες υπάρχουν καλά μυαλά» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι στη χώρα μας χάρη στην υπερεπένδυση των οικογενειών στην εκπαίδευση των παιδιών τους, και στα πολύ καλά πανεπιστήμια, υπάρχουν «πολύ καλά μυαλά».

Μέτρα fast track

O κ. Μυλωνάς αποκάλυψε επίσης ότι ο σύνδεσμος έχει καταθέσει ήδη μία πρόταση για επανεκπαίδευση 500-600 ανθρώπων από συναφείς κλάδους, οι οποίοι θα έχουν δουλειά από την πρώτη μέρα και όχι όταν τελειώσουν την εκπαίδευση. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Βουλγαρίας, για την οποία όπως είπε αντιμετώπισε το πρόβλημα πριν από δέκα χρόνια, με τις επιχειρήσεις να τρέχουν αντίστοιχα προγράμματα εκπαίδευσης.

Υπογράμμισε επίσης, ότι αυτά τα προγράμματα δεν έχουν όριο ηλικίας και απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες.

Κατά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη του Συνδέσμου με παραγωγικού φορείς μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της 87ης ΔΕΘ, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν ακριβώς στο κεφάλαιο του ανθρώπινου δυναμικού.

«Προτείνουμε τη δημιουργία προγραμμάτων reskilling και upskilling» ανέφερε, προσθέτοντας ότι παράλληλα προκρίνουν τη θέσπιση μιας «επιστημονικής visa» ώστε να προσελκύσουμε στη χώρα μυαλά από χώρες που δεν είναι στην ΕΕ.

Απαιτείται σοβαρό πρόγραμμα ενίσχυσης των ΜμΕ

Στο δυσθεώρητο κόστος που θα έχει η αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία και στις δυσκολίες με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες το επόμενο διάστημα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πληγείσα περιοχή, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στο OT Forum στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

87η ΔΕΘ – ΟΤ Forum – Καββαθάς: Απαιτείται σοβαρό πρόγραμμα ενίσχυσης των ΜμΕ

Όπως σημείωσε, το κόστος της αποκατάστασης των καταστροφών στη Θεσσαλία θα ανέλθει σε δισεκατομμύρια ευρώ. «Δεν είναι μια ζημιά μικρού μεγέθους, που μπορεί να καλυφθεί με έκτακτες ενισχύσεις», εξήγησε, ενώ υπογράμμισε ότι ειδικά οι καταστροφές στις υποδομές πρέπει να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε ότι, στον απόηχο της καταστροφής, απαιτείται σοβαρό πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και στη Θεσσαλία. Η αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων για ένα εξάμηνο δεν αρκεί, καθώς έτσι απλώς συσσωρεύονται υποχρεώσεις, ξεκαθάρισε. Ζήτησε δε να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, όπως την περίοδο της πανδημίας, ενώ υπογράμμισε ότι οι διαδικασίες των αποζημιώσεις πρέπει να κινηθεί γρήγορα, χωρίς τις καθυστερήσεις που καταγράφηκαν σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.

Όπως άλλωστε σημείωσε, από τις αποζημιώσεις εξαιρείται μηχανολογικός και άλλος εξοπλισμός που έχει παρέλθει πενταετία από την ημερομηνία κτήσης του.

ΜμΕ και Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφερόμενος στο ζήτημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ υπογράμμισε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν αφορούν τη μικρή επιχειρηματικότητα. Όπως σημείωσε, οι ΜμΕ παραμένουν αποκλεισμένες από τα 12 δισ. του προγράμματος. Αυτό οφείλεται αφενός στον σχεδιασμό και τη διάρθρωσή του, αφετέρου στο γεγονός ότι από τις 400.000 επιχειρήσεις αξιόχρεο είναι περίπου το 10%.

Το εργασιακό νομοσχέδιο μας πάει πίσω

Η κυβέρνηση στην πραγματικότητα δεν μεριμνά για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα εργασιακά, αλλά για την υιοθέτηση όλων εκείνων των άρθρων που επιβαρύνουν τους εργαζόμενους και το εργασιακό περιβάλλον.

Αυτό είπε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης, μιλώντας στο OT Forum που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, σχολιάζοντας τις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, σε σχέση με της μηδενικές συμβάσεις. Ο κ. Κυπριανίδης επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία συστήνει να αποφευχθούν τέτοιες διατάξεις και από χώρες που υπήρχαν και να κινηθούν προς πιο ασφαλείς συμβάσεις με γνώμονα την πλήρη απασχόληση. «Εμείς εδώ πάμε ένα βήμα πίσω. Από εκεί που λέμε να εξαφανιστούν τέτοια φαινόμενα, πάμε να τα δημιουργήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

OT Forum – Κυπριανίδης: Το εργασιακό νομοσχέδιο μας πάει πίσω

Για τις 13 ώρες ημερήσιας εργασίας

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση σε περισσότερους από έναν εργοδότες, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρο Θεσσαλονίκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας: «αρχικά μιλούσαν για 2 οχτάωρα, κάτι το οποίο είναι πέρα από τη νομοθεσία και βέβαια είναι αδύνατον να μπορέσει ένας εργαζόμενος να δουλέψει 16 ώρες την ημέρα. Αυτό δείχνει την προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε το νομοσχέδιο. Στη συνέχεια αντικαταστάθηκε με  ένα σύνολο 13 ωρών ημερήσιας απασχόλησης, όμως και πάλι αφενός αφαιρείται ο χρόνος να πάει και να γυρίζει ο εργαζόμενους, αφετέρου δεν λαμβάνονται υπόψη οι όμιλοι που μπορούν να απασχολούν έναν εργαζόμενο σε διαφορετικές εταιρείες τους αντί να τους πληρώνουν υπερωρίες, άρα να τους έρχεται πιο φθηνά».

Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίστηκε

Σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού ο κ. Κυπριανίδης τόνισε ότι αφορά μόνο το 10% των εργαζομένων, την ώρα που το 40% των εισοδημάτων εξανεμίστηκε από τις ανατιμήσεις, όπως αποδεικνύει και η αύξηση του ιδιωτικού χρέους. Πρόσθεσε, δε, με έμφαση ότι η ακρίβεια δεν αντιμετωπίστηκε ούτε με τα market pass, ούτε με οποιοδήποτε άλλο μέτρο.

Το ΤΑΙΠΕΔ έτοιμο να συμβάλλει στην υλοποίηση έργων αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές

Στο νέο ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να τρέχει διαγωνισμούς πιο γρήγορα στο πλαίσιο των προκλήσεων που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ – Επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Μιλώντας στο πλαίσιο του ΟΤ Forum, στην 87η ΔΕΘ, ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε ότι κεντρικός άξονας για το ΤΑΙΠΕΔ παραμένουν οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά πλέον υπό το φάσμα της αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων.

ΟΤ FORUM – Σταμπουλίδης: Το ΤΑΙΠΕΔ έτοιμο να συμβάλλει στην υλοποίηση έργων αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές

Έργα υποδομών σε περιοχές που έχουν πληγεί

Στο ερώτημα αν η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας είναι έτοιμη να αναλάβει διαγωνισμούς για έργα που αφορούν υποδομές στις περιοχές που έχουν πληγεί, ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε ότι όλος ο μηχανισμός που εμπλέκεται με τα δημόσια έργα οφείλει να είναι έτοιμος να εμπλακεί σε τέτοιου είδους διαδικασίες. Όπως είπε, «η μονάδα δεν σχεδιάστηκε για τέτοιου είδους έργα, αλλά έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε και σε έκτακτες ανάγκες. Είμαστε εργαλείο που φτιάχτηκε για να ενισχύσει την πολιτεία».

Ο κ. Σταμπουλίδης υπενθύμισε ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο «δίνει εργαλεία να πας γρήγορα, ειδικά σε αναθέσεις που αφορούν δίκτυα, δρόμους κλπ». Προέχει η επιλογή της πολιτείας ποιους μηχανισμούς θα επιλέξει, είπε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ ενώ τόνισε ότι τεχνικές υπηρεσίες διαθέτουν αρκετοί φορείς του Δημοσίου, απλά η ιδιαιτερότητα του ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι λειτουργεί σαν «μέσο αποφυγής της γραφειοκρατίας».

Υπό το πρίσμα των πρόσφατων φυσικών καταστροφών, στο ερώτημα τι είδους έργα θα μπορούσε να αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Σταμπουλίδης αναφέρθηκε στην περίπτωση τους Δάσους Δαδιάς, όπου η περυσινή πυρκαγιά σταμάτησε στην αντιπυρική ζώνη που είχε προκύψει από έργο του ΤΑΙΠΕΔ, σημειώνοντας ότι από την πολιτεία διατέθηκαν πάνω από 160 εκατ. ευρώ για δασική προστασία.

Η Θεσσαλονίκη έχει χορτάσει από λόγια

Για μία σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη εξαιτίας των κινήσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη έκανε λόγο ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στο OT FORUM.

OT FORUM – Αμανατίδης: Η Θεσσαλονίκη έχει χορτάσει από λόγια

Αρχικά, ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στις καταστροφές που βιώνει η χώρα. «Έχουμε μια κλιματική κατάρρευση, όπως αναφέρει και ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και πλέον, ειδικά με τις πολιτικές που ασκήθηκαν έχουν βαθύνει και την καταστροφή και τις ανισότητες ανάμεσα στις περιοχές της Ελλάδας».


Σύμφωνα με τον ίδιο είχαμε κατάρρευση και της επικοινωνίας αλλά η πραγματικότητα υπερισχύει στο τέλος και ήρθε με εκκωφαντικό τρόπο και αποδείχθηκε ότι ο “βασιλιάς είναι γυμνός”. Εδώ χρειάζονται μακρόπνοες και σταθερές πολιτικές». Επιπλέον, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την οδύνη και την θλίψη του για τις απώλειες που υπήρχαν.

«Θα πρέπει να υπάρξουν οι αλλαγές πολιτικής και να ολοκληρωθούν έργα που δεν δρομολογήθηκαν το 2019, ωστόσο απόλυτα υπεύθυνος ο Μητσοτάκης, όπως και για τις πυρκαγιές στον Εβρο είναι απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, καθώς την άφησε να καίει 18 ημέρες. Για τη Θεσσαλία είχαν προειδοποιηθεί για τα φαινόμενα και μετά από ένα 24ωρο κινήθηκε ο κρατικός μηχανισμός. Ετσι, μεγαλώνει το κλίμα ανασφάλειας, λόγω της ανικανότητας από την πολιτική διαχείριση», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Αμανατίδης.

Ζητάμε συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές

Σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμετοχής του κόσμου: «Ζητάμε τη συμμετοχή του κόσμου, είναι η δύναμή μας. Αποχή σημαίνει ότι αφήνουμε να γίνουν πραγματα για εμάς, χωρίς εμάς. Εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα δεν θα κάνω αλλά το πιο σημαντικό είναι συμμετοχή και πώς θα πάμε στο συνέδριο μας».

«Ο καθένας από τους υποψήφιους έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, ελπίζω ο επόμενος ή η επόμενη αρχηγός να τα συνδιάζει όλα», τόνισε ερωτηθείς για το πρόσωπο που θα στηρίξει.

Ένα μνημόνιο οι απώλειες από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος

Οι πρόσφατες καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία έχουν οδηγήσει πιθανότατα τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε ανασχεδιασμό τυχόν εξαγγελιών για μειώσεις φόρων. Αν όμως κερδηθεί το στοίχημα της πάταξης της φοροδιαφυγής, ίσως δούμε ελαφρύνσεις.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο φοροτεχνικός και συνεργάτης του Οικονομικού Ταχυδρόμου, Γιώργος Κορομηλάς,  τονίζοντας παράλληλα ότι οι απώλειες από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος ανέρχονται στο ύψος «ενός μνημονίου».

Για την καταστροφή στη Θεσσαλία

Αναφερόμενος στην καταστροφή που συντελέστηκε στη Θεσσαλία, ο κ. Κορομηλάς υπογράμμισε ότι πρέπει να κινηθούν τάχιστα οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να καταγραφούν οι ζημιές και να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή των αποζημιώσεων – όπως στην περίπτωση του Ιανού όπου οι υπηρεσίες κινήθηκαν πολύ γρήγορα. Αυτή τη φορά, όμως η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ο κ. Κορομηλάς υποστήριξε ότι, δεδομένου του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου, γίνεται ότι καλύτερο είναι εφικτό στο ζήτημα των αποζημιώσεων. Ξεκαθάρισε δε ότι πρέπει και η ΕΕ, εκτός από το να επιβάλλει κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, να βάλει το χέρι στην τσέπη και να δώσει χρήματα στη χώρα.

OT FORUM – Κορομηλάς: Ένα μνημόνιο οι απώλειες από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος

Ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής

Οι απώλειες στα έσοδα, τόνισε ο κ. Κορομηλάς, μπορούν να αντισταθμιστούν με μέτρα για να καταπολεμηθεί η παραβατική συμπεριφορά, δηλαδή η φοροδιαφυγή. Τα νέα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να μη μείνουμε στις εξαγγελίες. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στον φορολογούμενο να πληρώνει με POS, γιατί η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται με κατασταλτικά μέτρα.

Follow the money

Ο κ. Κορομηλάς σημείωσε ότι απαιτείται επανασχεδιασμός και επανακωδικοποίηση του φορολογικού συστήματος, με κατάργηση – μεταξύ άλλων – αναχρονιστικών μέτρων όπως τα τεκμήρια, που εισήχθησαν το 1978.

Οι αρχές, τόνισε, πρέπει να λειτουργήσουν υπό την αρχή «follow the money», με καταπολέμηση της παραβατικής συμπεριφοράς στη γέννησή της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα