![Κακοκαιρία Daniel: Την Τρίτη το κρίσιμο ραντεβού Μητσοτάκη – φον ντερ Λάιεν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/mitsotakis-leyen.jpg)
Στο Στρασβούργο θα μεταβεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Τρίτης, στις 9:30 (τοπική ώρα), όπου θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
Στις 10:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με θέμα τη στήριξη της χώρας μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.
Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες στις οποίες από την πλευρά της κυβέρνησης θα συμμετέχουν: ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.
Όλα τα μέτρα για τους πληγέντες απο την κακοκαιρία – Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα
Τριπλάσιες καταστροφές από τον Ιανό
Οι πρώτες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την καταστροφή που έχει συμβεί μετά την κακοκαιρία Daniel κάνουν λόγο για σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη που είχε προκαλέσει η κακοκαιρία Ιανός με τον απολογισμό να προσεγγίζει τα 2,1 δισ. ευρώ.
«Απαιτείται η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός σχετικά με τη συνάντηση που θα έχει με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και το θέμα είναι πλέον εάν σταθεί αυτή τη φορά στο ύψος της η Ευρώπη ή θα πρέπει να πληρώσει το βάρος των καταστροφών ο Έλληνας φορολογούμενος.
Άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά «Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την πατρίδα μας, ώστε να μην επωμισθεί ο Έλληνας φορολογούμενος το κόστος των ζημιών που άφησε πίσω του η κακοκαιρία».
Τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις ζημιές που ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τα αναζητήσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, στα αγροτικά ταμεία αλλά μέσω αναδιανομής των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης
Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης
Με το Ταμείο Αλληλεγγύης η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί τις χώρες μετά από φυσικές καταστροφές με στόχο την ταχεία ανάνηψη της οικονομικής δραστηριότητας παρέχοντας βοήθεια για δράσεις ανακούφισης και κάλυψης των άμεσων αναγκών των πληγέντων πληθυσμών και συμμετέχοντας σε προσπάθειες βραχυπρόθεσμης αποκατάστασης κατεστραμμένων βασικών υποδομών.
Το θέμα είναι πόσο αλληλέγγυα μπορεί να είναι η Ευρώπη αυτή τη φορά καθώς στην περίπτωση του Ιανού όταν η ζημία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία όπως φαίνονται παρακάτω ήταν 863,5 εκατ. ευρώ, η Ευρώπη ανταποκρίθηκε μόνο με 21,6 εκατ. ενώ για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές το 2007 όταν η καταστροφή εκτιμήθηκε στα 2,118 δισ. ευρώ στα επίπεδα δηλαδή που εκτιμούν τις ζημιές από τη φονική κακοκαιρία, η Ευρώπη έδειξε την «αλληλεγγύη» της με 89,8 εκατομμύρια ευρώ.
Τα ποσά δηλαδή που δίνονται μέσω αυτού του Ταμείου είναι σχεδόν μηδαμινά σε σχέση με το μέγεθος της καταστροφής κάθε φορά.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
![Άκης Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tselentis-1024x682-1-600x400.jpg)
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
![Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συγκαλείται την Τρίτη – Ποιο είναι το κεντρικό θέμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/T2212-600x400.jpg)
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
![Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santor-600x400.jpeg)
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.
![Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Takis-Oikonomopoulos-600x400.jpg)
Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος
Το ελληνικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε ξανά στο πένθος, καθώς έφυγε από την ζωή ο παλιός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Τάκης Οικονομόπουλος
![ΕΚΠΑ: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-03_14-47-12-2-2-1200x900-1-600x450.jpg)
ΕΚΠΑ: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό
Που υπάρχουν κατολισθήσεις