Στο Στρασβούργο μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς ανεύρεση πόρων για την ανοικοδόμηση του Θεσσαλικού κάμπου καθώς ο ελληνικός προϋπολογισμός είναι αδύνατο να αντέξει μια τέτοια καταστροφή.

Ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για το πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βοηθήσει μέσων πόρων την Ελλάδα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την καταστροφή που έχει συμβεί μετά την κακοκαιρία Daniel είναι σχεδόν τριπλάσια του Ιανού και εάν βάλουμε κάτω τους αριθμούς μιλάμε για καταστροφή που υπερβαίνει τα 2,1 δισ. ευρώ.

Όλα τα μέτρα για τους πληγέντες απο την κακοκαιρία – Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα

«Απαιτείται η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», ανέφερε ο Πρωθυπουργός σχετικά με τη συνάντηση που θα έχει με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και το θέμα είναι πλέον εάν σταθεί αυτή τη φορά στο ύψος της η Ευρώπη ή θα πρέπει να πληρώσει το βάρος των καταστροφών ο Έλληνας φορολογούμενος.

Άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά «Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την πατρίδα μας, ώστε να μην επωμισθεί ο Έλληνας φορολογούμενος το κόστος των ζημιών που άφησε πίσω του η κακοκαιρία».

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις ζημιές που ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τα αναζητήσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, στα αγροτικά ταμεία αλλά μέσω αναδιανομής των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης

Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης

Με το Ταμείο Αλληλεγγύης η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί τις χώρες μετά από φυσικές καταστροφές με στόχο την ταχεία ανάνηψη της οικονομικής δραστηριότητας παρέχοντας βοήθεια για δράσεις ανακούφισης και κάλυψης των άμεσων αναγκών των πληγέντων πληθυσμών και συμμετέχοντας σε προσπάθειες βραχυπρόθεσμης αποκατάστασης κατεστραμμένων βασικών υποδομών.

Το θέμα είναι πόσο αλληλέγγυα μπορεί να είναι η Ευρώπη αυτή τη φορά καθώς στην περίπτωση του Ιανού όταν η ζημία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία όπως φαίνονται παρακάτω ήταν 863,5 εκατ. ευρώ, η Ευρώπη ανταποκρίθηκε μόνο με 21,6 εκατ. ενώ για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές το 2007 όταν η καταστροφή εκτιμήθηκε στα 2,118 δισ. ευρώ στα επίπεδα δηλαδή που εκτιμούν τις ζημιές από τη φονική κακοκαιρία, η Ευρώπη έδειξε την «αλληλεγγύη» της με 89,8 εκατομμύρια ευρώ.

Τα ποσά δηλαδή που δίνονται μέσω αυτού του Ταμείου είναι σχεδόν μηδαμινά σε σχέση με το μέγεθος της καταστροφής κάθε φορά

Ανακατανομή πόρων από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ

Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να κάνει μια νέα ανακατανομή των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να βρεθούν χρήματα, κυρίως για την αποκατάσταση των υποδομών και αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο καθώς θα πρέπει να δοθούν οι ανάλογες εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμη και εάν η Ελλάδα πάρει το πράσινο φως για ανακατανομή των πόρων γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι πως πρόκειται για πολύ αργόσυρτες διαδικασίες. Όπως αναφέρουν πάντως στελέχη του ΥΠΕΘΟ στον ot.gr. αυτή τη στιγμή μελετώνται όλα τα σενάρια για ποιοι πόροι μπορούν να ανακατευθυνθούν και πως.

Υπενθυμίζεται πάντως πως στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 υπάρχει ήδη διακριτό Πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία, συνολικού προϋπολογισμού 714 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση δράσεων που προτεραιοποιούνται σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων.

Οι δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 μάλιστα είναι συμπληρωματικές στις αντίστοιχες δράσεις πολιτικής προστασίας στο Σχέδιο Ελλάδα 2.0 (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), συνολικού προϋπολογισμού 831 εκατ. ευρώ.

Το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 αφορά σε έργα προμήθειας εναέριων μέσων, τεχνολογικού και ψηφιακού εξοπλισμού παρακολούθησης και διαχείρισης κρίσεων, κατασκευής περιφερειακών επιχειρησιακών κέντρων πολιτικής προστασίας, αντιπλημμυρικών έργων καθώς και ενός σημαντικού προγράμματος αναδάσωσης.

Το βάρος στον Έλληνα φορολογούμενο

Το θέμα είναι πως εάν δεν προκύψουν αρκετοί ευρωπαϊκοί πόροι τότε θα πρέπει να πιεστεί ο Προϋπολογισμός με ότι συνεπάγεται αυτό καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι τα κονδύλια για την αποκατάσταση των περιοχών που έχουν πληγεί θα πρέπει να βρεθούν.

Το σίγουρο είναι πως ο προϋπολογισμός διαθέτει το ποσό του 1 δισ. € ως αποθεματικό για έκτακτες ανάγκες το οποίο βέβαια δεν φτάνει κιόλας για την αποκατάσταση των καταστροφών. Και βέβαια εάν χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρου σημαίνει πως δεν περισσεύει και τίποτα για τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς που υπήρχαν για περαιτέρω μέτρα στήριξης.

Η ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας και βεβαίως μην ξεχνάμε και του Έβρου μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση να ανοίξει το πουγκί των ταμειακών διαθεσίμων ώστε να στηριχθούν οι πληγείσες περιοχές. Υπενθυμίζεται πως τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπερνούν σε πάγια βάση τα 35 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κόλαφος για τα αδέρφια Καρυπίδη οι αποκαλύψεις της νομικής συμβούλου του Μαρινάκη – Βδέλλες σε επιχειρηματίες αναλαμβάνουν εκστρατείες κατασυκοφάντησης
Επικαιρότητα |

Κόλαφος για τα αδέρφια Καρυπίδη οι αποκαλύψεις της νομικής συμβούλου του Μαρινάκη

Τι απαντά η νομική σύμβουλος του Βαγγέλη Μαρινάκη σε όσα ψευδώς «διαρρέουν» οι Θεόδωρος Καρυπίδης και η Ειρήνη Καρυπίδη την ώρα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συκοφαντική εκστρατεία

ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία