Mε τις τιμές των τροφίμων να εξακολουθούν να τρέχουν με διψήφια ποσοστά και τον Αύγουστο – αν και με ηπιότερο ρυθμό –, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,7% από 2,5% τον Ιούλιο. Οι σημαντικότερες αυξήσεις παρατηρούνται στα γαλακτοκομικά, τα αβγά και τα λάδια, όπου οι ανατιμήσεις τον Αύγουστο, σε ετήσια βάση, ήταν στο 12%. Αυξήσεις 10,7% παρατηρούνται στα φρούτα και 17,6% στα λαχανικά. Στα λοιπά τρόφιμα η άνοδος ήταν 12,4%.

Όμως, σε μηνιαία βάση, παρατηρούνται οι πρώτες μειώσεις σε βασικά προϊόντα. Δηλαδή, τον Αύγουστο, σε σχέση με τον Ιούλιο, η τιμή των αβγών μειώθηκε κατά 4,5%, των φρούτων κατά 7,1% (όταν τον Ιούλιο είχαν αυξηθεί σε έναν μήνα 28,8%), των ψαριών κατά 1,2% και των δημητριακών κατά 5,1%.

«Τσίμπησε» στο 2,7% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο – Συνεχίζεται το «ράλι» στα τρόφιμα με 10,7% [Πίνακες]

Τιμές στα ύψη

«ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» προσπάθησαν να μαγειρέψουν ένα παραδοσιακό φαγητό που στηρίζεται στα γαλακτοκομικά, τα οποία, βάσει αγοραστικής δύναμης, είναι ακριβότερα στην Ελλάδα κατά 40%, σε σχέση με τον μέσο όρο στην ΕΕ των 27. Αυτό στηρίζεται στη Eurostat και στην ανάλυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στα τρόφιμα είμαστε ακριβότεροι κατά 30%, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι χαμηλότερο κατά περίπου 25% από το μέσο ευρωπαϊκό. Με απλά λόγια, για την ίδια ποσότητα, ο μέσος Ευρωπαίος θα πληρώσει 25%-40% λιγότερα.

Για το μαγείρεμα και τη μέτρηση της ακρίβειας στην πράξη επιλέξαμε μια απλή συνταγή για τυρόπιτα. Τα υλικά είναι απλά και λίγα: τυρί φέτα, γιαούρτι, αβγά, λίγο ελαιόλαδο και φύλλο κρούστας. Μπήκαμε στα ηλεκτρονικά καταστήματα μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ και επιλέξαμε όχι μόνο επώνυμα προϊόντα, αλλά και από το καλάθι του νοικοκυριού.

Δηλαδή κάπου στη μέση ή, προς τα κάτω. Βρίσκαμε τον διάμεσο (είναι η τιμή κάτω από την οποία βρίσκονται τα μισά αντίστοιχα τρόφιμα και πάνω από αυτή τα υπόλοιπα μισά). Τελικά, ένα ταψί τυρόπιτα κόστισε από 11,61 ευρώ έως 13,51 ευρώ. Χωρίς το φύλλο, η τιμή είναι 3 ευρώ χαμηλότερη.

Το ελαιόλαδο

Τη διαφορά έκανε η τιμή της φέτας και του ελαιολάδου. Παρατηρήθηκε μεγάλο εύρος τιμών στα σουπερμάρκετ, ενώ υπήρχαν και διαφορές ανάλογα με τη συσκευασία. Για παράδειγμα, το γιαούρτι ήταν ακριβότερο ως ένα τεμάχιο και φθηνότερο στην τριάδα. Αντίστοιχες διαφορές στο λάδι (1 λίτρο ή 5 λίτρα κ.λπ.).

Η συνολική αύξηση στο κόστος σε έναν χρόνο κυμάνθηκε μεταξύ 8,20% και 12%. Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα όταν προσπαθήσαμε να αγοράσουμε τα υλικά από σουπερμάρκετ του εξωτερικού και να υπολογίσουμε το κόστος. Εκεί, τη μεγάλη διαφορά έκανε η τιμή της φέτας και του ελαιολάδου.

Επιλέξαμε συγκρίσιμες χώρες, όπως οι Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία, αλλά και άλλες, όπως η Ελβετία. Αγοράζοντας ακριβώς τα ίδια πράγματα ή πολύ παρόμοια, η τιμή από ελληνικά σουπερμάρκετ έφτασε στα 12,98 ευρώ. Αγοράζοντας τα υλικά από Πορτογαλία, το ταψί τυρόπιτας υπολογίστηκε σε 12,60 ευρώ, από Ισπανία σε 12,05 ευρώ, από Ιταλία σε 10,95 ευρώ και από Κύπρο σε 14,40 ευρώ. Υπήρξε και η Ελβετία ή η Γερμανία με τιμές από 20 έως και 35 ευρώ. Ωστόσο, με αγοραστική δύναμη 25%-40% υψηλότερη, οι τιμές αυτές πέφτουν γύρω στα 8 έως 25 ευρώ.

Πηγή: Έντυπη έκδοση «Τα Νέα»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ακίνητα: «Όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί νόμιμα μέχρι σήμερα θα προστατευτούν» – Διαβεβαιώσεις Ταγαρά και Μπακογιάννη
Ακίνητα |

Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση

Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες

ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία