Στο δυσθεώρητο κόστος που θα έχει η αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία και στις δυσκολίες με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες το επόμενο διάστημα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πληγείσα περιοχή, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στο OT Forum στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.
Όπως σημείωσε, το κόστος της αποκατάστασης των καταστροφών στη Θεσσαλία θα ανέλθει σε δισεκατομμύρια ευρώ. «Δεν είναι μια ζημιά μικρού μεγέθους, που μπορεί να καλυφθεί με έκτακτες ενισχύσεις», εξήγησε, ενώ υπογράμμισε ότι ειδικά οι καταστροφές στις υποδομές πρέπει να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό.
«Απαιτείται σοβαρό πρόγραμμα ενίσχυσης των ΜμΕ»
Ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε ότι, στον απόηχο της καταστροφής, απαιτείται σοβαρό πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και στη Θεσσαλία. Η αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων για ένα εξάμηνο δεν αρκεί, καθώς έτσι απλώς συσσωρεύονται υποχρεώσεις, ξεκαθάρισε. Ζήτησε δε να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, όπως την περίοδο της πανδημίας, ενώ υπογράμμισε ότι οι διαδικασίες των αποζημιώσεις πρέπει να κινηθεί γρήγορα, χωρίς τις καθυστερήσεις που καταγράφηκαν σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.
Όπως άλλωστε σημείωσε, από τις αποζημιώσεις εξαιρείται μηχανολογικός και άλλος εξοπλισμός που έχει παρέλθει πενταετία από την ημερομηνία κτήσης του.
ΜμΕ και Ταμείο Ανάκαμψης
Αναφερόμενος στο ζήτημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ υπογράμμισε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν αφορούν τη μικρή επιχειρηματικότητα. Όπως σημείωσε, οι ΜμΕ παραμένουν αποκλεισμένες από τα 12 δισ. του προγράμματος. Αυτό οφείλεται αφενός στον σχεδιασμό και τη διάρθρωσή του, αφετέρου στο γεγονός ότι από τις 400.000 επιχειρήσεις αξιόχρεο είναι περίπου το 10%.
«Έπρεπε να έχουμε ακολουθήσει το μοντέλο της Πορτογαλίας», σημείωσε, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να χορηγηθούν πιστώσεις απευθείας στις ΜμΕ, χωρίς εμπλοκή των τραπεζών. «Αν το 40% των πόρων του Ταμείο Ανάκαμψης κατευθυνόταν απευθείας στις μικρές επιχειρήσεις θα μπορούσαν και αυτές να χρηματοδοτηθούν με πολύ χαμηλό επιτόκιο (0,7%)», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι ο αποκλεισμός των ΜμΕ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης οφείλεται στη χάραξη πολιτικής με βάση την έκθεση Πισσαρίδη που «έχει βάλει στο προσκήνιο τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θεωρώντας τες το διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας». «Το πρόβλημα όμως δεν είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων, αλλά ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τις ευρωπαϊκές», εξήγησε.
Οι ελλείψεις προσωπικού
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ χαρακτήρισε πολυεπίπεδο το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, εξηγώντας ότι οφείλεται αφενός στις ανακατατάξεις που προκάλεσε στην αγορά εργασίας η πανδημία, αφετέρου στις ελλείψεις του εκπαιδευτικού συστήματος. Όπως εξήγησε, είναι ανάγκη να υπάρξει αντιστοίχηση του εκπαιδευτικού συστήματος με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, καθώς και να δοθεί έμφαση στην επαγγελματική τεχνική εκπαίδευση. «Χρειαζόμαστε τεχνικές ειδικότητες αλλά λείπουν οι τεχνίτες», εξήγησε.
Τέλος, ο κ. Καββαθάς σημείωσε ότι οι ελληνικές ΜμΕ θα έχουν μέλλον μόνο αν προχωρήσουν σε αλλαγές, ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες και προχωρώντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Ξεκαθάρισε όμως ότι για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται πόροι, οι οποίοι δεν διοχετεύονται ούτε από το Ταμείο Ανάπτυξης ούτε από τα διάφορα ΕΣΠΑ. «Διάθεση από τους επιχειρηματίες υπάρχει», σημείωσε, αναφερόμενος στο μεγάλο ύψος ιδίων κεφαλαίων που επενδύουν οι ιδιοκτήτες ΜμΕ για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεών τους. «Όμως αν δεν δοθεί διέξοδος στο ζήτημα της χρηματοδότησης θα έχουν πρόβλημα», πρόσθεσε.