Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα διαμάντια είναι μερικά από τα πιο περιζήτητα και ποθητά πετράδια στον κόσμο. Τα βρίσκει κανείς σε όλα τα σχήματα, μεγέθη και τιμές, αλλά ορισμένα διαμάντια αξίζουν πολύ περισσότερο από άλλα. Αυτές οι πέτρες κόβουν την ανάσα και η ιστοσελίδα luxury columnist κατέγραψε τις πιο… ακριβές στον κόσμο.
Γιατί είναι ακριβά τα διαμάντια;
Παίρνοντας το όνομά τους από την αρχαία ελληνική λέξη αδάμας που σημαίνει άφθαρτος, τα διαμάντια είναι γνωστά για τις φυσικές τους ιδιότητες. Κατατάσσονται στο 10 της κλίμακας σκληρότητας Mohs, και είναι σχεδόν αδύνατο να σπάσουν ή να χαρακτούν.
Παραδόξως, τα ίδια τα διαμάντια δεν είναι τόσο σπάνια. Στην πραγματικότητα, είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους πολύτιμους λίθους που εξορύσσονται.
Ωστόσο, μόνο το 30% περίπου των διαμαντιών που εξορύσσονται θεωρούνται πολύτιμης ποιότητας. Η εξόρυξη διαμαντιών είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία έντασης εργασίας. Ένα ακατέργαστο διαμάντι πρέπει να κοπεί και να γυαλιστεί πριν κυκλοφορήσει στην αγορά.
Τα δέκα ακριβότερα
The Princie: 39,3 εκατομμύρια δολάρια
Το The Princie Diamond που ανακαλύφθηκε στα ορυχεία Golconda στην Ινδία πριν από περισσότερα από 300 χρόνια, ζυγίζει 36,65 καράτια. Διαβαθμισμένο σε Fancy Intense Pink, παίρνει μια πορτοκαλί-κόκκινη απόχρωση όταν εκτίθεται στο υπεριώδες φως.
Το διαμάντι πήρε το όνομά του από τον Σαγιατζιράο Γκαεκβάντ, γιο της Σίτα ΝτέβιSita Devi, Μαχαρανί (το θηλυκό του Μαχαραγιάς) του Baroda. Το 2013, ο πολύτιμος λίθος πουλήθηκε από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη σε έναν ανώνυμο πλειοδότη.
The Graff Pink Diamond: 46,2 εκατομμύρια δολάρια
Ένα σπάνιο διαμάντι χρώματος Vivid Pink 24,78 καρατίων, το The Graff πήρε το όνομά του από τον Λόρενς Γκραφ, ο οποίος το απέκτησε στο Sotheby’s Magnificent Jewels Sale στη Γενεύη το 2010.
Ο Graff είχε αφαιρέσει 25 μικρά φυσικά ελαττώματα από το δαχτυλίδι και το μέγεθος καρατίων μειώθηκε από 24,78 καράτια σε 23,88 καράτια. Αυτό άλλαξε το χρώμα από έντονο σε ζωηρό και τη διαύγεια της πέτρας.
The Blue Moon of Josephine: 48,4 εκατομμύρια δολάρια
Αυτό το αψεγάδιαστο μπλε διαμάντι 12,03 καρατίων βρέθηκε τον Ιανουάριο του 2014 στο ορυχείο Cullinan στη Νότια Αφρική. Πουλήθηκε σε δημοπρασία του Sotheby’s στη Γενεύη τον Νοέμβριο του 2015 για 48,4 εκατομμύρια δολάρια.
Η πώληση ήταν η πρώτη φορά που οποιοδήποτε διαμάντι πουλήθηκε για περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια ανά καράτι. Μόνο τέσσερα από τα 400 μπλε διαμάντια που βαθμολογήθηκαν από το GIA έχουν χαρακτηριστεί «ζωηρό μπλε».
Το Blue Moon Diamond, όπως ήταν αρχικά γνωστό, μετονομάστηκε σε The Blue Moon of Josephine από τον αγοραστή, τον επιχειρηματία του Χονγκ Κονγκ Τζόζεφ Λάου Λουέν Χανγκ, ο οποίος το ονόμασε από την κόρη του Τζόζεφιν.
The Oppenheimer Blue Diamond: 57,5 εκατομμύρια δολάρια
Όταν αυτό το σπάνιο διαμάντι πουλήθηκε τον Μάιο του 2016, το The Oppenheimer Blue σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ για το υψηλότερο ποσό που έχει επιτευχθεί ποτέ από ένα κόσμημα σε δημοπρασία. Αυτό το ρεκόρ καταρρίφθηκε από το το Pink Star Diamond τον Απρίλιο του 2017.
Πήρε το όνομά του από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, τον Σερ Φίλιπ Οπεχάιμερ, Βρετανό έμπορο και συλλέκτη διαμαντιών.
Το μεγάλο διαμάντι σε σχήμα ορθογώνιου έχει σμαραγδένιο σετ σε δαχτυλίδι από πλατίνα. Και στις δύο πλευρές, υπάρχει ένα άχρωμο διαμάντι σε σχήμα τραπεζιού.
The Regent Diamond: 61 εκατομμύρια δολάρια
Αν επισκεφτείτε το Λούβρο στο Παρίσι, αναζητήστε το The Regent Diamond. Πολύτιμος λίθος σε σχήμα μαξιλαριού A140,64 καρατίων, το The Regent είναι εσωτερικά άψογο. Σύμφωνα με φήμες, το υπέροχο διαμάντι ανακαλύφθηκε το 1698 από έναν σκλάβο στο ορυχείο Kollur στην Ινδία.
Έκρυψε το διαμάντι σε επιδέσμους από αυτοτραυματισμό στο πόδι του, αλλά σκοτώθηκε από έναν Άγγλο καπετάνιο που πούλησε το διαμάντι σε έναν Ινδό έμπορο. Στη συνέχεια πουλήθηκε στον Τόμας Πιτ, τον Βρετανό κυβερνήτη του Madras και ονομάστηκε Pitt Diamond.
Ο Γάλλος Αντιβασιλέας, Φίλιππος Β’ Δούκας της Ορλεάνης αγόρασε το διαμάντι το 1717. Κοσμούσε το στέμμα του Λουδοβίκου XV κατά τη στέψη του το 1722, και αργότερα χρησιμοποιήθηκε για να διακοσμήσει ένα καπέλο που ανήκε στη Μαρία Αντουανέτα.
Τώρα που ανήκει στο γαλλικό κράτος, το The Regent Diamond εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου από το 1887. Θεωρείται το πιο όμορφο διαμάντι στον κόσμο και έχει γαλαζωπό φθορισμό.
CTF Pink Star Diamond: 71,2 εκατομμύρια δολάρια
Ανακαλύφθηκε το 1999 σε ένα από τα ορυχεία διαμαντιών De Beers της Νότιας Αφρικής, η ακατέργαστη πέτρα αγοράστηκε από τον Όμιλο Steinmetz. Ο πολύτιμος λίθος των 59,6 καρατίων κόπηκε στη συνέχεια από 8 στιλβωτές που δούλευαν 20 μήνες.
Προηγουμένως γνωστό ως Steinmetz Pink, το The Pink Star μετονομάστηκε σε CTF Pink Star από τον Dr. Χένρι Τσενγκ Καρ-Σουν πρόεδρο του κοσμηματοπώλη Chow Tai Fook, από το όνομα του αείμνηστου πατέρα του.
Το φυσικά χρωματισμένο διαμάντι είναι βαθμολογημένο Fancy Vivid Pink και εσωτερικά άψογο.
De Beers Centenary Diamond: 100 εκατομμύρια δολάρια
Αυτός ο τεράστιος πολύτιμος λίθος 273,85 καρατίων είναι το τρίτο μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βρεθεί στο Premier Mine της Νότιας Αφρικής. Μόνο τα διαμάντια Cullinan I και II είναι μεγαλύτερα.
Εξορύχθηκε το 1988, το The Centenary Diamond ήταν αρχικά 599 καρατίων, προτού κοπεί σε σχήμα καρδιάς σε θάλαμο χωρίς κραδασμούς από τον Γκάμπι Τολκόβσκι και την ομάδα του. Είναι διαβαθμισμένο σε κατηγορία D, την υψηλότερη ποιότητα για άχρωμα διαμάντια.
Αν και η τιμή αγοράς και ο ιδιοκτήτης του διαμαντιού είναι άγνωστα, αυτός ο πολύτιμος λίθος ασφαλίστηκε από την De Beers για περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια.
The Hope Diamond: 250 εκατομμύρια δολάρια
Αυτό το ακριβό διαμάντι έχει ένα σπάνιο μπλε χρώμα, λόγω των ιχνών βορίου. Με βάρος 45,52 καράτια, ο πολύτιμος λίθος προήλθε από το ορυχείο Kollur στην Ινδία.
Η ημερομηνία ανακάλυψης είναι άγνωστη, αλλά τα αρχεία ιδιοκτησίας χρονολογούνται πάνω από 400 χρόνια για αυτό το εξαιρετικό διαμάντι. Το 1949, ο Αμερικανός έμπορος πολύτιμων λίθων, Χάρι Ουίνστον, αγόρασε το Διαμάντι Hope και το έδωσε στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών το 1958.
Το διαμάντι εκτίθεται στο μουσείο, παράρτημα του Ινστιτούτου Smithsonian από τότε. Υπολογίζεται ότι αξίζει μεταξύ 200 και 350 εκατομμυρίων δολαρίων.
The Cullinan Diamond: πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια
Το μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, το Cullinan είναι τώρα στην πραγματικότητα μια συλλογή από 105 πέτρες διαφορετικών κοψιμάτων. Αρχικά ζύγιζε 3.106,75 καράτια και βρέθηκε στο ορυχείο Premier No.2 στο Cullinan της Νότιας Αφρικής το 1905.
Πήρε το όνομά του από τον πρόεδρο του ορυχείου, Τόμας Κάλιναν, το ακατέργαστο διαμάντι κόπηκε σε 9 μεγάλες πέτρες συνολικού βάρους 1.055,89 καρατίων και 96 ακατέργαστα στοιχεία και δευτερεύοντες πολύτιμους λίθους.
Το Cullinan I, γνωστό και ως το Μεγάλο Αστέρι της Αφρικής, είναι το μεγαλύτερο από αυτά, με 530,4 καράτια. Αυτό είναι το μεγαλύτερο διαφανές διαμάντι στον κόσμο.
Ανήκει στον εκάστοτε βασιλιά του Ηνωμένου Νασιλείου. Το Cullinan I είναι τοποθετημένο στο σκήπτρο του μονάρχη, ενώ το Cullinan II είναι μέρος του Imperial State Crown, μπορείτε να δείτε και τα δύο στο The Jewel House στον Πύργο του Λονδίνου (Tower of London).
Mountain of Light Diamond (Koh-I-Noor): Ανεκτίμητο
Θεωρείται ότι είναι το πιο ακριβό διαμάντι στον κόσμο, το Koh-I-Noor είναι επίσης γνωστό ως The Mountain of Light. Με βάρος 105,6 καρατίων, αυτός ο άχρωμος πολύτιμος λίθος αποτελεί πλέον μέρος των βρετανικών θησαυρών του στέμματος (British Crown Jewels).
Η κεντρική πέτρα του στέμματος της Βασιλομήτορος, το διαμάντι Koh-I-Noor επισκέπτονται εκατομμύρια επισκέπτες στον Πύργο του Λονδίνου κάθε χρόνο. Το διαμάντι Kohinoor λέγεται συχνά ότι είναι καταραμένο, καθώς πολλοί άνδρες ιδιοκτήτες έχασαν τη δύναμή τους ή τη ζωή τους απροσδόκητα, και ως εκ τούτου φοριέται μόνο από γυναίκες από το 1849.
Το πιο ακριβό διαμάντι στον κόσμο, που πιστεύονταν ότι προερχόταν από την Ινδία, ήταν μέρος του Θρόνου του παγώνιου της αυτοκρατορίας των Mughal. Αργότερα μεταφέρθηκε υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες στη βασίλισσα Βικτώρια όταν οι Βρετανοί προσάρτησαν το Παντζάμπ. Ο πρίγκιπας Άλμπερτ έκοψε το στολίδι από την Coster Diamonds ως οβάλ μπριγιάν.
Αν και το διαμάντι Koh-i-Noor θεωρείται ανεκτίμητο, όλη η συλλογή των Crown Jewels εκτιμάται ότι αξίζει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Latest News
Οταν η μπανάνα είναι... έργο τέχνης πωλείται 6,2 εκατ. ευρώ
Στη δημοπρασία... κονταροχτυπήθηκαν επτά ενδιαφερόμενοι αγοραστές
Σπάει ρεκόρ η αξία της μουσικής βιομηχανίας της Βρετανίας
Οι περιοδείες των σούπερ σταρ βοήθησαν την βρετανική μουσική βιομηχανία να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ
Economist: Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον Economist τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Sotheby’s: 65,5 εκατ. δολ. για τα «Νούφαρα» του Μονέ
Η πώληση του έργου του Κλοντ Μονέ σε τιμή μεγαλύτερη από την αρχική ισοδυναμεί με μια σημαντική νίκη για τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's
Με... ρυθμούς Snoop Dogg οι επιχειρηματικές συμβουλές στη Μάρθα Στιούαρτ
Ο διάσημος ράπερ έγινε επιχειρηματικός σύμβουλος της Μάρθα Στιούαρτ και της άλλαξε τη ζωή
Μαρία Αντουανέτα: 4,5 εκατ. ευρώ για τα ματωμένα διαμάντια που κόστισαν το κεφάλι της
Η σκοτεινή ιστορία του διαμαντένιου περιδεραίου που κόστισε στην Μαρία Αντουανέτα το κεφάλι της
Πωλήθηκε το «καταραμένο μέγαρο» της Βενετίας «Κα Ντάριο»
Μετά από μακρά προσπάθεια στη Βενετία βρέθηκε αγοραστής για το ιστορικό κτήριο «Κα Ντάριο» που βρίσκεται Μεγάλο Κανάλι
Τι διαβάζουν οι Αμερικανοί μετά την εκλογή Τραμπ - Γιατί επιλέγουν το «1984»
Πώς η πολιτική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ αλλάζει τις λογοτεχνικές προτιμήσεις των Αμερικανικών
Τόνι Τοντ: Πέθανε ο σκοτεινός «Candyman» σε ηλικία 69 ετών
O πολυσχιδής ηθοποιός Τόνι Τοντ εμφανίστηκε σε περισσότερες από 200 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές συμπεριλαμβανομένων των Final Destination, The Rock, The Crow και Platoon
Απατεώνες «μάδησαν» εκατοντάδες θαυμαστές των Oasis
Οι θαυμαστές των Oasis κατεβάλαν εκατοντάδες λίρες έκαστος για ανύπαρκτα εισιτήρια