Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η Γουιάνα σημείωσε ρεκόρ αύξησης του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), φτάνοντας το εκπληκτικό 62,3% το 2022, τη μεγαλύτερη άνοδο στον κόσμο.
Η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί το 2023, με προβλεπόμενη αύξηση 38% στο πραγματικό ΑΕΠ, καθώς η Γουιάνα συνεχίζει να χτίζει την εικόνα της ως κορυφαίος προορισμός για επενδύσεις.
Υποδεικνύοντας τα επιτεύγματα που οδηγούν αυτήν την ανάπτυξη, η έκθεση του ΔΝΤ τόνισε ότι η παραγωγή πετρελαίου αυξάνεται με την έναρξη λειτουργίας ενός τρίτου κοιτάσματος πετρελαίου και την ανάπτυξη στον μη πετρελαϊκό τομέα, ο οποίος υποστηρίζεται από την εφαρμογή ενός ταχύρυθμου προγράμματος δημόσιων επενδύσεων επικεντρώθηκε στην παροχή υποδομών μεταφορών, στέγασης και διαχείρισης πλημμυρών και στην επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο.
Τα παράπλευρα αποτελέσματα από το πετρέλαιο και τις κατασκευές υποστηρίζουν την ανάπτυξη στους τομείς των υπηρεσιών και των προμηθειών, ενώ η γεωργία, τα ορυχεία και τα λατομεία έχουν επίσης καλές επιδόσεις.
Λατινική Αμερική: Αισθητή επιβράδυνση της ανάπτυξης αναμένεται το 2023
Μετά από ένα ισχυρό 2022, το πρώτο εξάμηνο του 2023, το πραγματικό μη πετρελαϊκό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 12,3%. Η έκθεση ανέφερε ότι οι προοπτικές για μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη είναι καλύτερες από ποτέ, καθώς η παραγωγή πετρελαίου της χώρας θα συνεχίσει να επεκτείνεται ταχύτατα με τρία νέα εγκεκριμένα κοιτάσματα που θα τεθούν σε λειτουργία μεταξύ 2024 και 2027 και αναμένεται να καταστεί ένα έκτο κοίτασμα ενεργό το πρώτο εξάμηνο του 2028.
Προβλέπεται διαρκής αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, πέραν του πετρελαίου, κατά 5,5%, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει τα φιλόδοξα σχέδιά της για την αντιμετώπιση των αναπτυξιακών αναγκών, ανέφερε το ΔΝΤ. «Οι ευνοϊκές μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Γουιάνας συνοδεύονται από ανοδικούς και καθοδικούς κινδύνους. Ανοδικά, περαιτέρω ανακαλύψεις πετρελαίου θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης».
«Η ανάπτυξη των κατασκευών και οι ισχυρές δημόσιες επενδύσεις μπορεί να υποστηρίξουν υψηλότερη από την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη πέραν του πετρελαίου, αλλά θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε πληθωριστικές πιέσεις και ανατίμηση της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας πέρα από το επίπεδο που συνεπάγεται η ισορροπημένη επέκταση της οικονομίας, η υπερθέρμανση και ο παραγκωνισμός των πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός, προσθέτοντας: «Οι δυσμενείς κλιματικές κρίσεις και οι ασταθείς ή χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες τιμές των εμπορευμάτων μπορεί επίσης να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία».
Το μείγμα
Ωστόσο, το ΔΝΤ αναγνώρισε ότι το μείγμα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής είναι κατάλληλο αυτή τη στιγμή. Η νομισματική πολιτική εξισορροπεί κατάλληλα τον επεκτατικό δημοσιονομικό προσανατολισμό. Η αύξηση της προσφοράς χρήματος κατά περίπου 10% από τα τέλη του 2022 και των πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα κατά περίπου 5% την ίδια περίοδο, παραμένουν κάτω από την ονομαστική ανάπτυξη της πέραν του πετρελαίου οικονομίας.
Αν και η πίστωση προς την κυβέρνηση αυξάνεται επίσης, δεν παραγκωνίζει τις πιστώσεις στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, το ΔΝΤ υπογράμμισε την παρακολούθηση των μακροοικονομικών κινδύνων από την Τράπεζα της Γουιάνας με οκτώ δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων πίστωσης προς το ΑΕΠ και του πίνακα συστημικού κινδύνου.
Το ΔΝΤ θεωρεί επίσης ότι η δέσμευση των αρχών για δημοσιονομική πειθαρχία επιτρέπει ισορροπημένη πορεία ανάπτυξης που αναμένεται να συμβάλει σε μηδενικό συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο έως το 2028. Αυτό θα επιτρέψει την επέκταση της οικονομίας (αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά μέσο όρο 20% ετησίως κατά την περίοδο 2024-2028) χωρίς να δημιουργηθούν μακροοικονομικές ανισορροπίες.
Ταυτόχρονα, το χρέος του δημόσιου τομέα προβλέπεται να μειωθεί σταδιακά ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, αφού μειώθηκε στο 26% στο τέλος του 2022, από 43,2% του ΑΕΠ το 2021.
Latest News
Τι ψάχνουν στην Ευρώπη τα ιδιωτικά κεφάλαια [γραφήματα]
Η συνολική αξία των μεγάλων συμφωνιών με ιδιωτικά κεφάλαια στην Ευρώπη αυξήθηκε με διπλάσιο ρυθμό από τον υπόλοιπο κόσμο το 2024
«Φρενίτιδα» για ξένα προϊόντα στις ΗΠΑ - Τρέχουν να προλάβουν τους δασμούς Τραμπ
Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ προγραμματίζουν αγορές αγαθών καθώς φοβούνται τις αυξήσεις που θα προκαλέσουν οι δασμοί
Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων
Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»
O πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας προειδοποιεί για το μέγεθος της UBS
Με περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ο ισολογισμός της UBS είναι διπλάσιος από το μέγεθος της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της Ελβετίας
Πλάνο για τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Εν αναμονή των ανακοινώσεων και των μέτρων του νέου Αμερικανού προέδρου η ΕΚΤ σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων