![UBS: Πόσο εκτεθειμένη είναι η Ευρώπη στην κινεζική επιβράδυνση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/intro-7.jpg)
Η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα έχει απογοητεύσει σε σχέση με τις μέχρι στιγμής προσδοκίες φέτος. Ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αυτό έχει εγείρει ανησυχίες για πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Η Ευρώπη, ως ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς παγκοσμίως, είναι μία περιοχή η οποία είναι πιθανόν να νιώσει τον αντίκτυπο της ασθενέστερης ζήτησης από την Κίνα.
Σύμφωνα με έκθεση της UBS, ωστόσο, οι οικονομικοί δεσμοί μέσω του εμπορικού καναλιού είναι οριακές στο πλαίσιο της συνολικής οικονομίας. Προστίθεται μάλιστα, ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική, και ο αντίκτυπός της στην εγχώρια ζήτηση, θα έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία από ό,τι χαμηλότερη κινεζική ζήτηση.
UBS: Αναμένει τελική αύξηση των ευρωεπιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης
Οι αναλυτές της UBS υπογραμμίζουν επίσης ότι η έκθεση είναι μεγαλύτερη για τις χρηματιστηριακές αγορές της ευρωζώνης με περίπου 7% των πωλήσεων, να παράγονται στην Κίνα.
«Αυτός είναι ένας κίνδυνος για τα κέρδη, αλλά ο αντίκτυπος θα μπορούσε να περιοριστεί σε τομείς όπως τα είδη πολυτελείας και η τεχνολογία που ενδέχεται να αποδειχθούν σχετικά ανθεκτικοί» τονίζει η ελβετική τράπεζα και προσθέτει: «Διατηρούμε την ουδέτερη θέση μας για τις μετοχές της ευρωζώνης με στόχο τιμής τον Ιούνιο του 2024 για το EuroStoxx 50 στις 4.700 μονάδες».
Economist: Τα δύσκολα έπονται για την οικονομία της Ευρώπης
Μια απογοητευτική ανάκαμψη στην Κίνα
Ειδικότερα, η UBS υπογραμμίζει ότι η προσοχή έχει επικεντρωθεί στα αδύναμα οικονομικά δεδομένα που προέρχονται από την Κίνα, υποδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη από τα lockdown της εποχής της πανδημίας παραπαίει. Οι συναινετικές προσδοκίες για την αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας μειώθηκαν από το ανώτατο όριο του 5,7% για φέτος, στο 5,1% στην τελευταία ανάγνωση.
Μια σειρά από μέτρα πολιτικής έχουν ανακοινωθεί από την κινεζική κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες, τα οποία επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στη σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων με ορισμένες πολιτικές για τη στήριξη των νοικοκυριών. Εάν αποδειχθούν επιτυχείς, θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομία τους τελευταίους μήνες του έτους.
Ωστόσο, αυτά είναι πιθανό να επικεντρωθούν στην εγχώρια ζήτηση. Επομένως, ενδέχεται να μην οδηγήσουν σε ανάκαμψη των κινεζικών εισαγωγών που έχουν μειωθεί κατά 15% από το ανώτατο όριο σε όρους αμερικανικού δολαρίου.
Ποια είναι η έκθεση της Ευρωζώνης στην Κίνα;
Η ευρωζώνη είναι μια οικονομία που είναι πολύ εκτεθειμένη στο παγκόσμιο εμπόριο, με ετήσιες εξαγωγές 2,9 τρισ. ευρώ (πάνω από 20% του ΑΕΠ) και ένα εμπορικό πλεόνασμα που ήταν ιστορικά διαμορφώνεται στο εύρος του 2-3% του ΑΕΠ. Η Κίνα, ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει εξελιχθεί σε μια σημαντική αγορά για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, με το μερίδιό της επί του συνόλου των εξαγωγών να έχει διαμορφωθεί από περίπου 2% στα τέλη της δεκαετίας του 1990 σε περίπου 8% τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας την Ελβετία, αλλά ακόμα αρκετά πίσω από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, ενώ τα αγαθά που εξάγονται, για παράδειγμα, στην Ελβετία είναι πιθανό να παραμείνουν εκεί, ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών της Ευρωζώνης στην Κίνα θα επανεξαχθεί ως μέρος των αγαθών που παράγονται εκεί.
Το εμπόριο δεν είναι ο μόνος μοχλός της οικονομικής δραστηριότητας, επομένως είναι χρήσιμο να εξετάσει κανείς τον αντίκτυπο των εξαγωγών στο πλαίσιο της ευρύτερης οικονομίας. Όπως προαναφέρθηκε, οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο του ετήσιου ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, αλλά μόνο οι εξαγωγές προς την Κίνα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Οι μεμονωμένες χώρες
Σύμφωνα με την UBS, ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζονται μεμονωμένα οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης .
Η Γερμανία έχει την υψηλότερη έκθεση στην Κίνα και στην περιοχή της Ασίας ευρύτερα, κάτι που δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη δεδομένης της σχετικής σημασίας του εμπορίου για τη γερμανική οικονομία σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ. Συμπερασματικά, η Κίνα, και ευρύτερα η Ασία, είναι σημαντική πηγή ζήτησης για τις εξαγωγές της Ευρωζώνης αλλά δεν είναι η μεγαλύτερη.
Επιπλέον, ως ποσοστό της συνολικής οικονομίας, η έκθεση είναι σχετικά μικρή σε απόλυτες τιμές. Έτσι, εάν η κινεζική ζήτηση μειωθεί, θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στην οικονομία της ευρωζώνης, αλλά αυτή θα είναι πιθανότατα οριακή. Επιπλέον, όταν σκεφτόμαστε την παγκόσμια εικόνα, η Αμερική παραμένει ο νούμερο ένα προορισμός για τις εξαγωγές της ευρωζώνης και, κατά την άποψη των αναλυτών της UBS, τα σημάδια δείχνουν ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές των ΗΠΑ εξασθενούν.
Έτσι, ο καθαρός αντίκτυπος στη ζήτηση για εξαγωγές είναι πιθανό να είναι διαχειρίσιμος, αναφέρει η έκθεση
Τα χρηματιστήρια
Η χρηματιστηριακή αγορά, ωστόσο, έχει σημαντικά υψηλότερη έκθεση στην Κίνα. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι περίπου το 7% των κερδών των ευρωπαϊκών εταιρειών παράγονται στην Κίνα.
Επομένως οι πρόσφατες ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές αγορές, με τις μετοχές με σχετικά υψηλή έκθεση στην Κίνα να παρουσιάζουν υποαπόδοση. Σε επίπεδο κλάδων, οι μετοχές εμπορευμάτων (π.χ. τομείς υλικών και ενέργειας), οι μετοχές καταναλωτών (π.χ. είδη πολυτελείας, αυτοκίνητα και βασικά καταναλωτικά προϊόντα) και η τεχνολογία πληροφοριών έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Κίνα.
Το άλλο κανάλι όπου η οικονομία της Κίνας θα μπορούσε να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες είναι μέσω της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Μια περίοδος σχετικά χαμηλού πληθωρισμού και νομισματικής αδυναμίας οδήγησε την πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία της Κίνας να υποχωρεί κατά 14% σε 18 μήνες. Ο αποπληθωρισμός είναι δυνητικά καλά νέα για τη δυτική νομισματική πολιτική, αν και θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τις εταιρείες που επωφελήθηκαν από την άνοδο των τιμών λόγω των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας τα τελευταία χρόνια και καθιστά τους Κινέζους πιο ανταγωνιστικούς.
Αυτό συγκεκριμένα θα μπορούσε εγκυμονεί κινδύνους για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες ή εταιρείες αυτοκινήτων.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου