Στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδία αυτό το Σαββατοκύριακο, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν μια νέα εμπορική οδό που σκοπεύει να συνδέσει την Ινδία με τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, με λιμάνια και σιδηροδρομικές γραμμές, σε μια άμεση πρόκληση απέναντι στις φιλοδοξίες της Κίνας, με την πρωτοβουλία Belt and Road (ο νέος Δρόμος του Μεταξιού).
Ειδικότερα, το μνημόνιο κατανόησης υπεγράφη από τον διάδοχο πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία του νέου οικονομικού διαδρόμου που συνδέει την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.
Η προτεινόμενη εμπορική οδός – που ονομάστηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ως η αρχή μιας «νέας εποχής συνδεσιμότητας» – οραματίζεται έναν ανατολικό διάδρομο που συνδέει την Ινδία με τα κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) και μια βόρεια διαδρομή που συνδέει το ΣΣΚ με την Ευρώπη .
Ενώ ο νέος εμπορικός διάδρομος θα μπορούσε να αντισταθμίσει την πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας, θα δώσει επίσης στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα περισσότερες επιλογές ΗΠΑ.
Ενεργειακό πόκερ στη ΝΑ Μεσόγειο
«Ατέλειωτες ευκαιρίες»
Σύμφωνα με το Reuters, στο περιθώριο της G20 ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο νέος εμπορικός δρόμος θα δημιουργήσει «ατελείωτες ευκαιρίες για καθαρή ενέργεια, καθαρό ηλεκτρισμό και την τοποθέτηση καλωδίων για τη σύνδεση των κοινοτήτων».
Ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al Falish επαίνεσε επίσης τις φιλοδοξίες του διαδρόμου, αποκαλώντας τον «το αντίστοιχο του Δρόμου του Μεταξιού και του Δρόμου των Μπαχαρικών» και προαναγγέλλοντας «μεγαλύτερη ενεργειακή συνδεσιμότητα, πράσινα υλικά και επεξεργασμένα και τελικά προϊόντα που θα εξισορροπήσουν το παγκόσμιο εμπόριο».
Γεωπολιτικές ισορροπίες
Από εκεί και πέρα, οι γεωπολιτικές επιπτώσεις είναι ευρείες. Όχι μόνο το τεράστιο έργο θα χρησιμεύσει ως άμεση απάντηση στο κινεζικό επίπεδο δαπανών υποδομής παγκοσμίως, αλλά επιδιώκει επίσης να δώσει άλλη μια ώθηση στις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τα αραβικά κράτη του Κόλπου και το Ισραήλ.
Θα μπορούσε επίσης να είναι μια ώθηση για τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, δημιουργώντας μια άμεση σύνδεση με την Ινδία, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο.
Το Πεκίνο, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι χαιρετίζει τη νέα εμπορική οδό, αλλά προειδοποίησε να μην χρησιμοποιηθεί ως γεωπολιτικό εργαλείο.
Ο νέος εμπορικός διάδρομος έρχεται καθώς η πρωτοβουλία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας Belt and Road παραπαίει σε ζητήματα επενδύσεων. Προσθέτοντας σε αυτά τα δεινά, η Ιταλία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα αποχωρήσει από το έργο, υπό την πίεση των πολιτικών κομμάτων.
Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι της διοργανώτριας συνόδου κορυφής της Ινδίας δήλωσε: «Σήμερα, καθώς ξεκινάμε μια τόσο μεγάλη πρωτοβουλία συνδεσιμότητας, σπέρνουμε τους σπόρους για τις μελλοντικές γενιές να ονειρεύονται περισσότερο».
Δύο διάδρομοι
Ο νέος οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης ή IMEC, θα αποτελείται επί τις ουσίας από δύο ξεχωριστούς διαδρόμους: ο ανατολικός διάδρομο που θα συνδέει την Ινδία με τον Περσικό Κόλπο και ο βόρειος που θα συνδέει τον Περσικό Κόλπο με την Ευρώπη.
Κατά μήκος της σιδηροδρομικής διαδρομής, οι συμμετέχοντες σκοπεύουν να τοποθετήσουν καλώδιο για γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων, καθώς και αγωγό υδρογόνου που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για χρήση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι το σύμφωνο προσφέρει ευκαιρίες για την παραγωγή, την καινοτομία και τους ανθρώπους. «Αλλά πρόθεσή μας είναι να το κάνουμε πραγματικότητα και να είμαστε σίγουροι ότι μετά από αυτή τη δέσμευση θα έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Latest News
Υγρο πυρ σε καταναλωτές από τις αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο [γράφημα]
Ράλι 15,7% στο αργό και 24% στο φυσικό αέριο από το Σεπτέμβριο - Σφίγγει ο κλοιός για τα νοικοκυριά
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Σημαντική αύξηση 30,03% στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2024 στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ τo 71,64% της ποσότητας LNG που εκφορτώθηκε στον Τερματικό Σταθμό LNG Ρεβυθούσας προήλθε από τις ΗΠΑ
Για δυνατούς παίκτες οι παγκόσμιες προμήθειες LNG - Ο μείζων ρόλος της Ευρώπης
Ο κόσμος προετοιμάζεται για έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες σε φυσικό αέριο για φέτος
Ο ενεργειακός γόρδιος δεσμός της Ευρώπης - Υψηλές τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Νέες προκλήσεις στην ενέργεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση - Τι δείχνουν τα futures για τη μελλοντική πορεία των τιμών
Gazprom: Σχέδια για απολύσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων
Σημαντικό το κόστος των κυρώσεων και της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Τι πρότεινε η αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Πότε κληρώνει… για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Τι σταθμίζει η ExxonMobil
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη από την ExxonMobil μπαίνουν σε κομβικό σημείο – Οι αποφάσεις για τις δύο παραχωρήσεις
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν