Την άμεση και ευέλικτη χρηματοδότηση της Ελλάδας από την Ευρώπη, στο πλαίσιο στήριξης της χώρας μας από τις καταστροφικές συνέπειες που άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία Daniel, υποσχέθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκης στο Στρασβούργο.
Η πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ευρώπης στη χώρα μας και την οδύνη της για τις απώλειες, μιλώντας για τραγικές εικόνες στη Λάρισα.
«Θα είμαστε γρήγοροι, θα βρούμε λύσεις, θα είμαστε ευέλικτοι. Θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και θέλω να εστιάσω σε πέντε πράγματα που μπορούν να κινητοποιηθούν άμεσα».
Πέντε πηγές
Η κυρία φον ντερ Λάιεν περιέγραψε πέντε πηγές εξασφάλισης κονδυλίων.
- Χρήματα από την προηγούμενη περίοδο που δεν δαπανήθηκαν από τα Ταμεία Συνοχής
- Η δεύτερη πηγή αφορά το ευρωπαϊκό ταμείο υποστήριξης από όπου θα διοχετευτούν κεφάλαια
- Το τρίτο στοιχείο είναι η κοινή αγροτική πολιτική. Έχουμε και το νέο πρόγραμμα που θα εξετάσουμε. Τα χρήματα αυτά θα αποκαταστήσουν δάση και αγροτικές υποδομές
- Η ΕΕ θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα με πόρους από το ταμείο αλληλεγγύης (400 εκατ. ευρώ )
- Θα υπάρξουν πόροι και από το πρόγραμμα next generation 2
«Όλα αυτά τα ταμεία θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τα δάση και τις αγροτικές υποδομές που θα πρέπει να αποκατασταθούν. Όλα αυτά θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εξασφαλίσει έως και 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης είναι δίπλα σας για να μπορέσει να διοχετεύσει και κάποιους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Θα πρέπει να το θέσουμε σε υψηλότερο επίπεδο και αν αυτό συμβεί, τότε του χρόνου θα μπορούμε να σας διαθέσουμε από εκεί 400 εκατομμύρια ευρώ» υπογράμμισε.
Task Force
«Θα συνεργαστούμε στενά με τις ελληνικές αρχές. Θα δημιουργήσουμε μια Task force, η οποία θα ξεκινήσει τις εργασίες της πολύ γρήγορα, σε δύο μόλις μέρες, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες πολύ γρήγορα. Οι Έλληνες πραγματικά θα μπορούν να στηρίζονται στην Ευρώπη για γρήγορη υποστήριξη, μέγιστη ευελιξία και είμαστε δίπλα σας όχι μόνο σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή, αλλά και για να μπορέσουμε να αναδημιουργήσουμε ότι καταστράφηκε» υπογράμμισε.
I want Greece and the Greek people to know that Europe stands at their side.
A lot of investment will be necessary to rebuild and to restore their livelihoods.
The @EU_Commission will be inventive, quick and flexible ↓ https://t.co/FuDnZYCMyV
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 12, 2023
Αναλυτικά οι δηλώσεις φον ντερ Λάιεν
Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Κυριάκο,
Σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε εδώ, στο Στρασβούργο. Είμαι τρομοκρατημένη από τις πρόσφατες καταστροφές που έπληξαν την Ελλάδα και τον λαό της. Μου έδειξες τις φωτογραφίες. Είναι ανείπωτο. Για πρώτη φορά, βλέπουμε ότι η χώρα σας αντιμετώπισε τις πιο δραματικές πυρκαγιές που έχει δει ποτέ η ΕΕ. Ποτέ άλλοτε δεν είχε καταστραφεί τόσο μεγάλη έκταση από τις πυρκαγιές. Στη συνέχεια, οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει μεγάλες περιοχές της Ελλάδας. Για παράδειγμα, οι πεδιάδες της Θεσσαλίας. Σπαρακτικές οι εικόνες από τη Λάρισα. Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι οι σκέψεις μας είναι με όλες τις γυναίκες, άνδρες και παιδιά που αντέχουν με θάρρος αυτές τις καταστροφές. Και θρηνούμε για τις χαμένες ζωές.
Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού. Και θέλω η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να ξέρει ότι είμαστε μαζί τους. Η Ένωσή μας είναι Ένωση αλληλεγγύης. Ήταν λοιπόν πολύ σημαντικό για εμάς να μπορέσουμε να συναντηθούμε εδώ σήμερα –Κυριάκο, ευχαριστώ πολύ που ήρθατε– και να συζητήσουμε αυτή την αλληλεγγύη μαζί με τους Υπουργούς σας και τους Επιτρόπους μας. Μιλήσαμε για τους καλύτερους τρόπους να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό. Θα χρειαστούν πολλές επενδύσεις για την ανοικοδόμηση. Αλλά αυτή τη στιγμή είναι επίσης απαραίτητη άμεση υποστήριξη και βοήθεια για την αποκατάσταση των μέσων διαβίωσης. Το κύριο μήνυμά μου είναι ότι η Επιτροπή θα είναι εφευρετική, γρήγορη και ευέλικτη: Θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους της ΕΕ που μπορούν να αναπτυχθούν. Επιτρέψτε μου να εστιάσω σε πέντε σημαντικές ροές χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν.
Πρώτον, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μη δαπανηθέντα χρήματα από το Ταμείο Συνοιχής από την τελευταία περίοδο, τα οποία διαφορετικά θα χάνονταν –άρα πρόκειται για φρέσκα χρήματα– και να δώσουμε προκαταβολικά κάποια χρήματα από τα Τρέχοντα Ταμεία Συνοχής.
Δεύτερον, το ίδιο ισχύει για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το οποίο θα μπορούσε να κινητοποιηθεί. Και εδώ, αυτά τα κεφάλαια θα χάνονταν και μπορούν να εκταμιευθούν φέτος. Άρα, μέρος των χρημάτων που μπορούν να πάνε άμεσα στους Έλληνες πολίτες για να στηρίξουν θα είναι και ευρωπαϊκά χρήματα.
Το τρίτο στοιχείο είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν δύο αχρησιμοποίητα κεφάλαια από το προηγούμενο ελληνικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, αλλά εξετάζουμε επίσης κονδύλια στο πλαίσιο του τρέχοντος στρατηγικού σχεδίου της ελληνικής ΚΑΠ. Και θα εξετάσουμε το αγροτικό απόθεμα για το επόμενο έτος. Αν εξετάσουμε αυτά τα κονδύλια, θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των δασών ή των γεωργικών υποδομών. Πρέπει να γίνουν πολλά.
Επιπλέον, η Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιολογήσει ένα ελληνικό αίτημα για στήριξη στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης. Εδώ είναι σημαντικό να συμφωνήσουν τα κράτη μέλη στην πρότασή μας για συμπλήρωση του Ταμείου Αλληλεγγύης. Εάν συμβεί αυτό, το επόμενο έτος, θα μπορούσαμε να διαθέσουμε έως και 400 εκατομμύρια ευρώ.
Τέλος, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης ορισμένων από τους πόρους του NextGenerationEU. Φυσικά, στο NextGenerationEU, όλοι πρέπει να δείξουμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία επειδή μόλις υποβλήθηκε η αναθεώρηση. Άρα, θα δουλέψουμε με αυτό.
Οι υπηρεσίες μου θα συνεργαστούν στενά για όλες αυτές τις επιλογές με τις ελληνικές αρχές. Αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε μια Task Force που θα ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες της, σήμερα.
Μαζί θα βρούμε τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη για γρήγορη υποστήριξη, μέγιστη ευελιξία. Και στεκόμαστε στο πλευρό σας όχι μόνο σε αυτήν την οξεία στιγμή αλλά και για την ανοικοδόμηση και την ανοικοδόμηση.
Δύο μεγάλες καταστροφές
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα βίωσε δύο μεγάλες καταστροφές με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων.
Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε φωτογραφία από την πλημμυρισμένη Μεταμόρφωση στη Θεσσαλία, λέγοντας ότι δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.
«Πραγματικά στηριζόμαστε στην υποστήριξη της Ευρώπης, αλλά και η οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και έτσι μπορούμε να καλύψουμε τις άμεσες ανάγκες.
Έχουμε ακόμη πόρους που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, θα χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους πόρους για να στηρίξουμε τους Έλληνες.
Θα δώσουμε πάνω από 2 δισ. ευρώ για την ανακατασκευή αυτών που καταστράφηκαν και να δημιουργήσουμε νέες υποδομές», είπε ο πρωθυπουργός.
«Το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν περίμενε τέτοιες καταστροφές, αλλά θα θέσω το ζήτημα να υπάρχουν περισσότερα κεφάλαια σε αυτό για να στηρίζονται οι χώρες που βιώνουν τέτοιες καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Να μην απελπιζόμαστε, θα επανέλθουμε, η Ευρώπη θα στηρίξει τη χώρα μας. Ήδη, δημιουργήσαμε την Task Force για να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία και να έρθουν γρηγορότερα οι πόροι στην Ελλάδα».
Τα δύο μηνύματα της Μέτσολα
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.
«Υπό αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες στεκόμαστε στο πλευρό σας, εκφράζοντας την απόλυτη αλληλεγγύη και στήριξή μας. Όπως καταλαβαίνω, θα συναντηθείτε τώρα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε η κ. Μέτσολα μεταφέροντας στον πρωθυπουργό δύο μηνύματα:
- Πρώτα απ’ όλα, από πολιτικής άποψης, σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό και πόρους, οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί να ληφθεί από το Κοινοβούλιο θα την λάβουμε το συντομότερο δυνατό. Διότι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή που συνδέεται με την κλιματική κρίση και απαιτεί πρωτοφανή αποτελεσματικότητα και βοήθεια.
- Δεύτερο σημείο: η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της στην αντιμετώπιση μίας κατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρη την Ευρώπη. Θέλω να τονίσω ότι στις χειρότερες στιγμές οι Έλληνες πρέπει να δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης, και αυτό πρέπει να κάνουν οι Επιτροπές του Κοινοβουλίου.
«Βρίσκομαι εδώ σήμερα γιατί έπρεπε να συναντήσω την Πρόεδρο της Επιτροπής και το επιτελείο της το συντομότερο δυνατό, δεδομένου ότι βρίσκονται εδώ αυτή την εβδομάδα και για την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (State of the Union)» υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Ορθώς επισημαίνετε ότι αντιμετωπίσαμε ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο, μία καταστροφή τεραστίων διαστάσεων, κάτι που ήταν ουσιαστικά πέρα από τα μεγέθη που μπορούσαμε να προβλέψουμε. Και έχετε δίκιο ότι σε άνευ προηγουμένου συγκυρίες χρειαζόμαστε μια άνευ προηγουμένου αντίδραση».
«Γι’ αυτόν τον λόγο βρίσκομαι εδώ, ώστε να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να κινητοποιήσουμε περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια, τόσο βραχυπρόθεσμα, προκειμένου να παρασχεθεί αρωγή στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα, να έχουμε καλύτερη επίγνωση του γεγονότος ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα εκδηλώνονται με αυξημένη συχνότητα και ότι δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο στην άμβλυνση των συνεπειών», τόνισε.
Latest News
Έρχεται «χρυσή» πενταετία για τα εμπορικά ακίνητα - Αποκαλυπτική έκθεση
H νέα έκθεση της Deloitte για τα εμπορικά ακίνητα - Οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν την επιτυχία των εταιρειών του κλάδου
Πάνω από 200.000 βρήκαν εργασία από τα προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ
Τα τελευταία πέντε χρόνια η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης υλοποίησε πάνω από 50 προγράμματα απασχόλησης για ανέργους
Πτώση 10,6% στον εισαγόμενο πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο [πίνακες]
Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2024, σε σύγκριση με τον δείκτη Αυγούστου 2024, παρουσίασε μείωση 2,9%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
Γιατί αυξάνονται οι τιμές στις υπηρεσίες - Οι τέσσερις παράγοντες [γραφήματα]
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, και η επακόλουθη ραγδαία άνοδος των τιμών της ενέργειας τροφοδότησαν τον πληθωρισμό
Καλύτερα φθηνό φαγητό παρά φθηνό smartphone - Οι δύο όψεις της κατανάλωσης
Τι περιμένει ο κλάδος των ειδών τεχνολογίας και των ηλεκτρικών συσκευών από το Black Friday - Πού οφείλεται η υποχώρηση των πωλήσεων
Επενδύσεις 2 δισ. «υπόσχεται» ο Στυλιανίδης στα λιμάνια και ακτοπλοΐα
Τις εξαγγελίες του υπουργού τις υποδέχεται θετικά ο κλάδος της ακτοπλοΐας
Έρχεται το «ατομικό portofolio» - Τι θα προσφέρει σε κάθε ασφαλισμένο
Εντός του 2025 έρχεται η πλήρης ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ - Όλες οι υπηρεσίες και οι πληροφορίες θα είναι άμεσα προσβάσιμες
Επίδομα θέρμανσης: Τα 10+1 «μυστικά» που δίνουν έως 1.200 ευρώ στα νοικοκυριά
Έως 6 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις – έως 23 Δεκεμβρίου η πληρωμή της προκαταβολής στους δικαιούχους – Ποιοι και πώς θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης – οι εξαιρέσεις
Κεραμέως στην ΕΕΝΕ: Μέλημά μας ο ψηφιακός μετασχηματισμός
Το ανθρώπινο δυναμικό έχει 55% βασικές ψηφιακές δυνατότητες και στόχος είναι να πάμε το 2030 στο 80%, λέει η υπουργός Εργασίας
Στόχος να υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις σε 630 ημέρες το 2027 - Τι είπε ο Φλωρίδης στην ΕΕΝΕ
Ετοιμάζουμε τον πιο σύγχρονο κώδικα στον κόσμο για εξωδικαστική επίλυση διαφορών, υποσχέθηκε ο Φλωρίδης στη Διάσκεψη της ΕΕΝΕ