Στις ευκαιρίες που δημιουργούνται σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των start up και στην προώθηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας & Καινοτομίας – ΕΙΤ Digital, Ορέστης Τρασανίδης, μιλώντας στο OT FORUM που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.
Όπως είπε ο κ. Τρασανίδης, το ΕΙΤ Digital είναι μια ωραία ευρωπαϊκή ιδέα που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια ως απάντηση στο ΜΙΤ, έχοντας όμως διαφορετική προσέγγιση. «Στόχος μας είναι να δουλέψουμε από κοινό με φόντο δύο πυλώνες, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και την εκπαίδευση. Θέλουμε να προωθήσουμε τις νέες τεχνολογίες, όπως την Τεχνητή Νοημοσύνη και την κβαντική μηχανική και το πώς θα πάμε στην άλλη πλευρά, στην εκπαίδευση».
Ερωτηθείς για τα κεφάλαια που διαχειρίζεται το ΕΙΤ Digital, ο κ. Τρασανίδης ανέφερε πως «πρακτικά διαχειρίζεται 2 δισ. δολάρια. Ενα ποσό πάει σε νεοφυείς επιχειρήσεις απευθείας».
«Για να προχωρήσει η χρηματοδότηση, θέλουμε να δούμε ότι είναι βιώσιμη η τεχνολογία και ότι έχει μέλλον καινοτομία, μια λέξη κλειδί. Εμείς εκτεινόμαστε σε πάρα πολλά, και για να αναφέρω ένα παράδειγμα μια start up μπορεί να πάρει 30.000 ευρώ για να ξεκινήσει και το ποσό μπορεί να φτάσει μέχρι μισό εκατ. ευρώ. Από την άλλη, τα πανεπιστήμια θα βρουν ευκαιρίες για συνέργειες κ.λπ.».
Ο κ. Τρασανίδης ανέφερε ότι υπάρχουν γραφεία του ΕΙΤ Digital σε όλη την ευρώπη, και αποκάλυψε ότι την Παρασκευή ο οργανισμός άνοιξε γραφείο στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το ΑΠΘ. «Εχουμε γραφείο ακόμη και στη Silicon Valley. Ενα πολύ στρατηγικό γραφείο στη Μέκκα της τεχνολογίας όπου προωθούμε τις ευρωπαϊκές καινοτομίες. Η Επιτροπή προωθεί συγκεκριμένες ατζέντες και εμείς το ακολουθούμε και βοηθάμε να γίνουν οι συνδέσεις με τους ανθρώπους της αγοράς», πρόσθεσε.
Τεχνητή νοημοσύνη
Μιλώντας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο κ. Τρασανίδης εμφανίστηκε σίγουρος πως «δεν θα έχουμε σύντομα πρόβλημα να χαθούν θέσεις εργασίας. Αλλά πρέπει να δούμε τις δεξιότητες γιατί αλλάζει η αγορά εργασίας».
Αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργείας της AI, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΕΕ δουλεύει εντατικά και μένουν λεπτομέρειες για να ψηφιστεί. «Ερχεται και προστατεύει τις βασικές ανησυχίες. Βέβαια, δεν αρεκεί και αυτό. Πρέπει τα κράτη μέλη να παρακολουθούν. Η Αμερική τώρα κάνει αυτές τις συζητήσεις. Είναι μία εντελώς διαφορετική αγορά και είναι μακριά από αυτό το πλαίσιο».
Ο «φάκελος» Ελλάδα
Μιλώντας για τις ελληνικές επιχειρήσεις και πανεπιστήμια, ο κ. Τρασανίδης σημείωσε πως «ειδικά η Silicon Valley τεράστιο οικοσύστημα και έχει από μόνη της δική της φιλοσοφία, δεν σκέφτονται εύκολα το αν ένα οικοσύστημα εξω από εκεί μπορεί να είναι χρήσιμο γι’ αυτούς. Τα ελληνικά πενεπιστήμια, γενικά ναι έρχονται σε επαφή με την ΕΙΤ. Είναι πολύ ανταγωνιστικά στην έρευνα αλλά όχι και στην επιχειρηματικότητα. Δεν έχουμε πολλές συμμετοχές. Δεν έχουν μπει στη διαδικασία να το εξευρευνησουν. Μπορεί να είναι έξω και από το comfort zone τους. Στο κομμάτι της μετάβασης από έρευνα σε δημιουργία επιχειρηματικού πλάνου είμαστε πίσω».
Τέλος, σε ερώτηση για το πού μπορούν να επευθυνθούν ελληνικές start up για χρηματοδότηση, ο κ. Τρασανίδης τόνισε πως στην Ελλάδα υπάρχει Venture Capital, δίκτυο επιχειρηματικών αγγέλων. «Εμείς δημιουργούμε τέτοια εργαλεία, το ΜΙΤ έχει Venture Capital, το οικοσύστημα κινείται. Χρήματα για να ξεκινήσει κάποιος υπάρχουν, για να μεγαλώσει είναι το πρόβλημα».