Καταξιωμένοι και έμπειροι επιχειρηματίες, εκπρόσωποι και υποψήφιοι της τοπικής αυτοδιοίκησης φιλοξενήθηκαν την Τρίτη στο στούντιο του OT, για τη δεύτερη ημέρα του OT FORUM που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.
Ο αρχισυντάκτης του ΟΤ και οι δημοσιογράφοι Ελένη Στεργίου και Γιάννης Αγουρίδης συνομίλησαν με τους καλεσμένους τους οι οποίοι ανέδειξαν ο καθένας από το πεδίο στο οποίο δραστηριοποιείται ενδιαφέρουσες πλευρές καίριων θεμάτων, προτείνοντας λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα με φόντο τις ανυπολόγιστες καταστροφές και τις πληγές που μετρά η χώρα από το πέρασμα της πρωτόγνωρης κακοκαιρίας στη Θεσσαλία, αλλά και από τις μεγάλες φετινές πυρκαγιές.
Το σημερινό πρόγραμμα άνοιξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδας (ΣΕΒΕ) Σίμος Διαμαντίδης, ο οποίος αναφερόμενος στην τραγική φετινή συγκυρία προέβλεψε ότι οι ζημιές τόσο από τις πυρκαγιές στον Έβρο όσο και από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 4% – 5% του ΑΕΠ της χώρας.
Ο κ. Διαμαντίδης υπογράμμισε πως οι μεγάλες αυτές καταστροφές ασφαλώς και θα έχουν επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές, και κυρίως στα προϊόντα αγροδιατροφής που πρωταγωνιστούν στις εξαγωγές, καθώς επλήγησαν τόσο πρώτες ύλες –π.χ. μεγάλες απώλειες σε ζωικό γαλακτοπαραγωγικό κεφάλαιο- όσο και οι ίδιες οι μεταποιητικές μονάδες.
Σημείωσε πως οι εξαγωγικές επιχειρήσεις θα πρέπει να επιδοτηθούν για να ξανακερδίσουν την παραγωγή, να βρεθούν πρώτες ύλες, όπως γάλα για τις γαλακτοβιομηχανίες που προμηθεύονταν από παραγωγούς που έχασαν ζωϊκό κεφάλαιο, ή γεωργικά προϊόντα, καθώς τα χωράφια για τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα δώσουν καρπούς.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές δεν έκρυψε ότι αυτές θα υπάρξουν, εκτιμώντας ότι στις τιμές δεν θα είναι μεγάλες, ενώ οι επιχειρηματίες δεν θα αφήσουν να σημειωθούν ελλείψεις.
Στήριγμα για τις επιχειρήσεις ο Σύνδεσμος
Αναφορικά με τον ρόλο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος, ο κ. Διαμαντίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι το 80% των εξαγωγών πραγματοποιείται από το 20% των μεγάλων επιχειρήσεων και ότι στόχος του συνδέσμου είναι να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν την ίδια οργάνωση να εξάγουν, καθώς εάν γίνει αυτό, οι εξαγωγές μπορούν να τετραπλασιαστούν.
Σύνδεση αγοράς εργασίας με εκπαίδευση
Ο κ. Διαμαντίδης ανακοίνωσε ότι ένας από τους ρόλους στους οποίους ρίχνει ιδιαίτερο βάρος ο σύνδεσμος τον τελευταίο χρόνο είναι να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να βρει το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό. Όπως είπε χαρακτηριστικά, 9 στις 10 επιχειρήσεις έχουν κενά, με την ανεργία την ίδια στιγμή να ανέρχεται στο 11%, γεγονός ενδεικτικό της απουσίας επαρκούς σύνδεσης της εκπαίδευσης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και της ελλιπούς ενημέρωσης του εργατικού δυναμικού. Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπογράψει δυο μνημόνια συνεργασίας, ένα με την ΚΕΕΕ και το υπουργείο Εργασίας για την καταγραφή των αναγκών των επιχειρήσεων και ένα δεύτερο με τη ΔΥΠΑ για την εκπαίδευση εργαζομένων.
Ποζρικίδης: Στο 2,5% του ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης η συνεισφορά της ΔΕΘ
Σε περίπου 2% με 2,5% του ΑΕΠ του νομού Θεσσαλονίκης ανέρχεται η συνεισφορά της Διεθνούς Έκθεσης, είπε, μιλώντας στο OT Forum, ο διευθύνων σύμβουλος ΔΕΘ Hellexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης.
Τόνισε ότι φέτος η έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης σημαδεύτηκε από τις δυσάρεστες εξελίξεις με την καταστροφή στη Θεσσαλία, που οδήγησε σε μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σκέλος του προγράμματος, υπογραμμίζοντας πως το 10% των εισπράξεων από τα εισιτήρια θα διατεθούν προς ενίσχυση των πληγέντων από τις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία, με μίνιμουμ ποσό τις 100.000 ευρώ.
Σημείωσε, πάντως ότι το εμπορικό και επιχειρηματικό σκέλος της έκθεσης πάει πάρα πολύ καλά. Στη ΔΕΘ φέτος συμμετέχουν περίπου 1500 εκθέτες. Πραγματοποιούνται b2b συναντήσεις με Βούλγαρους επιχειρηματίες [η Βουλγαρία είναι φέτος η τιμώμενη χώρα] και εκπροσώπους επιχειρήσεων από άλλες χώρες των Βαλκανίων.
Όσον αφορά τον αριθμό των επισκεπτών, αν και το πρώτο Σαββατοκύριακο ήταν κατά περίπου 10% μειωμένος σε σχέση με πέρσι, τη Δευτέρα οι επισκέπτες ήταν πιθανώς περισσότεροι από πέρσι.
Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι τιμώμενη χώρα του χρόνου θα είναι η Γερμανία.
87η ΔΕΘ – OT FORUM – Ποζρικίδης: Στο 2,5% του ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης η συνεισφορά της ΔΕΘ
Αράπογλου: Περιοχή εξαιρετικού φυσικού και ιστορικού ενδιαφέροντος η Καλαμαριά
Για τον Δήμο Καλαμαριάς, τις προκλήσεις και τα προβλήματα της πόλης, αλλά και τις δυνατότητες που διανοίγονται στο πλαίσιο της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης μίλησε η υποψήφια δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου, η οποία ηγείται του συνδυασμού «Καλαμαριά – Μητέρα Πόλη».
Εκτός πόλης η ΔΕΘ
Σύμφωνα με την κ. Αράπογλου το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος, είναι η έλλειψη σχεδιασμού και σχεδίου. «Το ερώτημα είναι τι πόλη θέλουμε χωροταξικά και πολεοδομικά» διερωτάται και μάλιστα η ίδια υποστηρίζει ότι είναι καλό να φύγει η ΔΕΘ από το κέντρο της πόλης.
87η ΔΕΘ – OT FORUM – Αράπογλου: Να δημιουργήσουμε ένα «πράσινο πέταλο» στην Καλαμαριά
Παπαδημητρίου: Το πάθημα δεν μας έγινε μάθημα
Με αφορμή και τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές των τελευταίων εβδομάδων, η κα Παπαδημητρίου, υποψήφια δήμαρχος της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, υπενθύμισε ότι η τελευταία φορά που κάτι αντίστοιχο συνέβη στην Κασσάνδρα ήταν τον Ιούνιο του 2019 όταν κυκλώνας έπληξε την περιοχή καταστρέφοντας μεγάλο μέρος των υποδομών.
Τότε, «το πάθημα δεν μας έγινε μάθημα», είπε η ίδια, καθώς οι επαγγελματίες μεν αποζημιώθηκαν και οι εγκαταστάσεις τους βελτιώθηκαν, ωστόσο δεν έγινε το ίδιο και σε επίπεδο Δήμου καθώς δεν υπήρξε ουσιαστική βελτίωση και νέα έργα στις υποδομές.
Όπως είπε η υποψήφια δήμαρχος, ο Δήμος Κασσάνδρας δεν προχώρησε σε καθαρισμό των ρεμάτων, σε προληπτικά μέτρα για την διάβρωση των ακτών και παρέλειψε να δημιουργήσει ένα μηχανισμό πρόληψης πυρκαγιών στο δάσος.
Τα προβλήματα της Κασσάνδρας
Αναφερόμενη στα προβλήματα της Κασσάνδρας, η κα Παπαδημητρίου μίλησε για την ανάγκη ξασφάλισης υδροδότησης, δημιουργίας λιμενικών εγκαταστάσεων, και για την «εξαφάνιση» των παραλιών, εκεί δηλαδή που χάνεται η άμμος. Όπως είπε, υπάρχει απαίτηση για αμμοκράτες, δηλαδή κατασκευές μέσα στη θάλασσα που ανακόπτουν τον κυματισμό που «εξαφανίζει» την άμμο και κρατούν την άμμο στην παραλία.
87η ΔΕΘ – ΟΤ FORUM – Μαρία Παπαδημητρίου: Αυτά είναι τα προβλήματα στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής
Γιακουμής: Η αγορά των ρομπότ στην Ελλάδα
Στην αγορά των ρομπότ στην Ελλάδα και στις προοπτικές της αναφέρθηκε ο Δημήτρης Γιακουμής εκ μέρους της OZZIE robotics, spin-off εταιρείας του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής (ITI) του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας Ελλάδος (ΕΚΕΤΑ).
Όπως είπε ο κ. Γιακουμής, η αγορά των ρομπότ στην Ελλάδα είναι σε ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα, ανέφερε ενδεικτικά ότι το μοντέλο ξεναγός ή ρεσεψιονίστ χρησιμοποιείται ήδη στη Λάρισα και υποδέχεται επισκέπτες τους οποίους συνοδεύει μέσα στον χώρο που έχει τοποθετηθεί και τους οδηγεί στο έκθεμα που έχει επιλέξει ο κάθε επισκέπτης.
Στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ η εταιρεία παρουσιάζει ένα νέο προϊόν που λειτουργεί στο πεδίο της διαφήμισης προωθώντας στην προκειμένη περίπτωση την OZZIE Robotics, αλλά μπορεί να παρουσιάσει και άλλο υλικό μέσα από τις οθόνες που έχει και μπορεί να κινείται ανάμεσα στον κόσμο της έκθεσης.
87η ΔΕΘ – ΟΤ FORUM – Γιακουμής: Η αγορά των ρομπότ αναπτύσσεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια
Τρασανίδης: Η χρηματοδότηση startup στην Ελλάδα
Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας & Καινοτομίας – ΕΙΤ Digital, Ορέστης Τρασανίδης, εξήγησε ότι το ΕΙΤ Digital είναι μια ευρωπαϊκή ιδέα που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια ως απάντηση στο ΜΙΤ, έχοντας όμως διαφορετική προσέγγιση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κεφάλαια που διαχειρίζεται το ΕΙΤ Digital ανέρχονται σε 2 δισ. δολάρια, εκ των οποίων ένα ποσό πάει σε νεοφυείς επιχειρήσεις απευθείας.
«Για να προχωρήσει η χρηματοδότηση, θέλουμε να δούμε ότι είναι βιώσιμη η τεχνολογία και ότι έχει μέλλον καινοτομία, μια λέξη κλειδί. Εμείς εκτεινόμαστε σε πάρα πολλά, και για να αναφέρω ένα παράδειγμα μια start up μπορεί να πάρει 30.000 ευρώ για να ξεκινήσει και το ποσό μπορεί να φτάσει μέχρι μισό εκατ. ευρώ. Από την άλλη, τα πανεπιστήμια θα βρουν ευκαιρίες για συνέργειες κ.λπ.», εξήγησε.
Τεχνητή νοημοσύνη
Μιλώντας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο κ. Τρασανίδης εμφανίστηκε σίγουρος πως «δεν θα έχουμε σύντομα πρόβλημα να χαθούν θέσεις εργασίας. Αλλά πρέπει να δούμε τις δεξιότητες γιατί αλλάζει η αγορά εργασίας».
Αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργείας της AI, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΕΕ δουλεύει εντατικά και μένουν λεπτομέρειες για να ψηφιστεί.
Τα ελληνικά πενεπιστήμια, γενικά ερχονται σε επαφή με την ΕΙΤ, είπε ο κ. Τρασανίδης. «Είναι πολύ ανταγωνιστικά στην έρευνα αλλά όχι και στην επιχειρηματικότητα. Δεν έχουμε πολλές συμμετοχές. Δεν έχουν μπει στη διαδικασία να το εξευρευνήσουν. Μπορεί να είναι έξω και από το comfort zone τους. Στο κομμάτι της μετάβασης από έρευνα σε δημιουργία επιχειρηματικού πλάνου είμαστε πίσω».
Ρινιώτης: Billys, μια πλατφόρμα διαχείρισης κοινοχρήστων
Στο ΟΤ Forum φιλοξενήθηκε και ο Πάνος Ρινιώτης, CEO της εταιρείας Billys. Μιλώντας για την εταιρεία, εξήγησε ότι πρόκειταει για μια πλατφόρμα, η δημιουργία της οποίας ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια έχει ως πελάτες ενοίκους και διαχειριστές πολυκατοικιών, καθώς και εταιρείες ακινήτων, ενώ δίνει και τη δυνατότητα εκτύπωσης των σχετικών καταστάσεων κοινοχρήστων. Επίσης, υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός διαθέσιμος σε όλους, λύνοντας θέματα εμίστοσύνης προς τον διαχειριστή, που συχνά υπάρχουν σε πολυκατοικίες.
Τα επόμενα βήματα
Στις εταιρείες που επένδυσαν στην Billys περιλαμβάνονται η Lamda Development, η Genesis και μια σειρά angel investors, που προσέφεραν αθροιστικά χρηματοδότηση ύψους 805.000 ευρώ. Στόχος της εταιρείας, μετά την Ελλάδα και την Κύπρο είναι να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες.
87η ΔΕΘ – OT FORUM – Πάνος Ρινιώτης: Billys, μια πλατφόρμα διαχείρισης κοινοχρήστων
Ζέρβας: Ουρανοξύστης στην Αλλατίνη
Την κατασκευή του πρώτου ουρανοξύστη στην Θεσσαλονίκη, προανήγγειλε από το πάνελ του OT FORUM στην 87η ΔΕΘ ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Αναφρόμενος στο μετρό, τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη αλλάζει πρόσωπο με την κατασκευή του, λύνοντας πλέον ένα από τα χρόνια προβλήματα της πόλης, αυτό της μετακίνησης η οποία είναι δύσκολη για το κοινό, καθώς ο δήμος διαθέτει μόλις ένα μέσο μαζικής μεταφοράς, τα λεωφορεία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Θεσσαλονίκη έχει την ιδανική θέση, το ιδανικό μέγεθος και τους ιδανικούς ανθρώπους, οι υποδομές της όπως το αεροδρόμιο και σε λίγο καιρό το μετρό, το Πανεπιστήμιο, είναι παράγοντες που προσελκύουν τις εταιρείες και τους επενδυτές.
Αναφερόμενος στην τουριστική Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος της πόλης είναι ότι είναι πλέον ένας τουριστικός προορισμός και πρόσθεσε πως «εμείς θέλουμε τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο και για αυτό πρέπει να σχεδιάσουμε δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση».