Το σήριαλ της διόρθωσης συνεχίστηκε και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με μεγαλύτερη μάλιστα σφοδρότητα, αφού δοκιμάστηκαν επικίνδυνα οι στηρίξεις των 1.220 μονάδων, «πληγώνοντας» σοβαρά το στρατόπεδο των πωλητών. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,73% στις 1.225,25 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 101,6 εκατ. ευρώ.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Στο «κόκκινο» οι αγορές

Το ΧΑ αδυνατεί να ενεργοποιήσει τους αγοραστές και να ξεφύγει από τον κύκλο της κατοχύρωσης των μεγάλων κερδών του προηγούμενων μηνών, που έχει φέρει τους βασικούς δείκτες από τις κρίσιμες τεχνικές στηρίξεις. Όσο και αν προσπάθησε μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες να εκδηλώσει κάποια αντίδραση, αυτή έπεσε στο κενό, καθώς αποτέλεσαν ευκαιρίες για πωλήσεις σε υψηλότερα επίπεδα.

Οι έμπειροι διαχειριστές

Η αγορά είναι στα χέρια έμπειρων διαχειριστών, όπως φαίνεται από τις συναλλαγές, με τους αγοραστές να επιλέγουν να μην ενεργοποιηθούν ακόμη μέχρι να ολοκληρωθεί η διόρθωση, στοχεύοντας σαφώς σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές. Από την άλλη, πολυπληθές το στρατόπεδο των πωλητών, οι οποίοι σπεύδουν να κατοχυρώσουν κέρδη του πολύμηνου ράλι, ίσως και με μια δόση πανικού για το που θα σταματήσει η τρέχουσα διόρθωση.

Η ψυχολογία όμως της πλειονότητας δεν είναι θετική, όσο και αν το ΧΑ απέχει λιγότερο από 10% από τα υψηλά έτους και επισήμως δεν έχει αλλάξει η bull market την οποία διανύει. Μάλιστα, η «ζημιά» που έχει γίνει στους τίτλους – πρωτοπόρους της ανοδικής αγοράς είναι αμελητέα ακόμη σε σχέση με τις επιδόσεις από την αρχή του έτους, με αρκετούς αναλυτές να συστήνουν επομένως ψυχραιμία.

Είναι επομένως εμφανές ότι η αγορά βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι κατά το οποίο υπάρχουν αλλαγές στα χαρτοφυλάκια, προκαλώντας αναταράξεις σε όλο το μήκος του ταμπλό. Μια αναδιάρθρωση που προφανώς επηρεάζεται και από τη λήξη των παραγώγων της Παρασκευής, και ενδεχομένως να κρατήσει για λίγο ακόμη διάστημα, μέχρι μάλιστα να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα σε μακροοικονομικό επίπεδο, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, Aegean, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Cenergy και ΕΛΧΑ δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ σημαντικές ήταν και οι απώλειες σε Εθνική, Σαράντη, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Autohellas, Ελλάκτωρ, Eurobank, Coca Cola, Motor Oil, Quest, Λάμδα, Alpha Bank, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Υπό έλεγχο ήταν οι απώλειες σε Jumbo, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών