
Project Syndicate
Οπου κι αν κοιτάξουμε στις μέρες μας, βρίσκουμε προειδοποιήσεις ότι έρχονται αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης για τις δουλειές μας. Ενώ η Goldman Sachs εκτιμά ότι τα δύο τρίτα όλων των τρεχουσών θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη θα μπορούσαν να «εκτεθούν σε κάποιο βαθμό αυτοματοποίησης τεχνητής νοημοσύνης» τα επόμενα χρόνια, μια έκθεση από το Pew Research Center τοποθετεί τον αριθμό κοντά στο ένα πέμπτο – με ιδιαίτερη έμφαση σε θέσεις εργασίας που απαιτούν κολεγιακή εκπαίδευση.
Υπάρχει μια ισχυρή συναίνεση ότι οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης γίνονται ολοένα και πιο ικανοί να εκτελούν περισσότερες εργασίες πολύ καλύτερα από ό,τι μπορούν οι άνθρωποι και ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Αν και το μέλλον είναι πάντα αβέβαιο, εισερχόμαστε ξεκάθαρα σε μια νέα φάση της ανθρώπινης ανάπτυξης στην οποία η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίσει όλο και πιο κεντρικό ρόλο στη ζωή, την εργασία και τον κόσμο μας.
Η αυγή μιας νέας εποχής AI δεν σημαίνει ότι πλησιάζει το σούρουπο για τους ανθρώπους. Εμείς οι άνθρωποι πάντα εξελισσόμασταν μαζί με τις τεχνολογίες μας και αυτή τη φορά δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.
Οπως αυτές οι προηγούμενες τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη θα μας αλλάξει. Πολύπλοκες λειτουργίες που κάποτε εκτιμούσαμε ως μοναδικές ανθρώπινες θα εκτελεστούν ξαφνικά καλύτερα από αλγόριθμους AI. Αυτό θα περιλαμβάνει προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών, αποκρυπτογράφηση μοτίβων από τεράστια σύνολα δεδομένων, δημιουργία τέχνης και μια ολόκληρη σειρά άλλων δυνατοτήτων των οποίων την ευαισθησία στην τεχνητή νοημοσύνη μόλις αρχίζουμε να εξερευνούμε και να κατανοούμε. Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης βελτιώνουν την υγεία μας, κάνουν τις οικονομίες μας πιο παραγωγικές και αποτελεσματικές και δυνητικά χτίζουν ένα ασφαλέστερο και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους.
Σχεδόν όλες οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας θα υβριδοποιηθούν. Δεδομένου ότι κάθε εργασία μπορεί να αναλυθεί σε μια λίστα βασικών λειτουργιών, κάθε άτομο και οργανισμός θα πρέπει να εξετάσει αυτές τις εργασίες για να προσδιορίσει ποιες εκτελούνται καλύτερα από τον άνθρωπο, ποια από την τεχνητή νοημοσύνη και ποια από κάποιον συνδυασμό των δύο. Το κλειδί της επιτυχίας θα είναι να αφήσετε το AI και τους ανθρώπους να κάνουν ό,τι καλύτερο κάνουν και να καταλάβετε πώς το AI και οι άνθρωποι μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα σε οτιδήποτε άλλο. Οσοι βρουν το βέλτιστο μείγμα θα είναι οι πρωταθλητές της νέας οικονομίας.
Το μέλλον δεν ανήκει στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ούτε και μόνο στους ανθρώπους. Οπως συνέβαινε από την εποχή του λίθου, θα εξελιχθούμε από κοινού με την τεχνολογία μας – απλώς πιο γρήγορα. Ολοι θα πρέπει να προσπαθούν να βρουν πώς να το κάνουν καλύτερα.
*Ο Τζέιμι Μετζλ είναι ιδρυτής και πρόεδρος της OneShared World. Διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κατά την προεδρία Κλίντον


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας