
Η χρήση κονδυλίων από τα Ταμεία Συνοχής από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020), τα οποία δεν έχουν ακόμη δαπανηθεί, και τα οποία διαφορετικά θα χαθούν είναι φρέσκα χρήματα. Αυτό υπό τη σκοπιά της εμπροσθοβαρούς χρήσης μέρους των τρεχόντων κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής. Πρόκειται για χρήματα που αφορούν κυρίως μεταφορικές υποδομές, οι οποίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί και το συνολικό ύψος τους προσεγγίζει τα 250 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, αφορούν την απορρόφηση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της προηγούμενης περιόδου. Και αυτά τα κονδύλια κινδύνευαν να χαθούν. Όμως, μπορούν να εκταμιευθούν φέτος, εφόσον αποσταλούν άμεσα προτάσεις από την Ελλάδα.
Άλλη μία πηγή, είναι η χρήση των αδιάθετων ποσών από το προηγούμενο ελληνικό πρόγραμμα στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Κονδύλια, επίσης, από το τρέχον ελληνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ και από το γεωργικό αποθεματικό για το επόμενο έτος. Αυτά τα κονδύλια θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να συμβάλουν στην αποκατάσταση των δασικών γεωργικών υποδομών που επλήγησαν σοβαρά.
Συνολικά, η Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να απορροφήσει έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιολογήσει ελληνικό αίτημα για στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Αυτο μπορεί να προχωρήσει εφόσον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνήσει στην πρόταση της Κομισιόν για προσαύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου Αλληλεγγύης (πάνω από την οροφή του), η Ελλάδα Θα μπορούσε να λάβει από εκεί ακόμη 400 εκατομμύρια ευρώ.
Και πάλι, για την χρήση αυτών των κεφαλαίων, απαιτείται η Ελλάδα να υποβάλλει αίτημα αλλά και σχέδιο για κάλυψη των αναγκών που δημιουργήθηκαν από τις φονικές πλημμύρες.
Τέλος, θα μπορούσε να εξεταστεί και η χρήση των δανείων που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης εφόσον γίνει νέα αναθεώρηση του πλαισίου. Η Επιτροπή θα μπορούσε και σε αυτήν την περίπτωση να δείξει σημαντική ευελιξία.
*Γιώργος Μελεας, εθνικός εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή


Latest News

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Χρηματοοικονομική Ανασφάλεια στους πολίτες του 21ου Αιώνα
Όταν η χρηματοοικονομική άγνοια κοστίζει και η ανασφάλεια κυριαρχεί

«Έχει θέση η Τουρκία στην ευρωπαϊκή άμυνα;»
Το διευθυντήριο των Βρυξελλών εύλογα «έχασε τη Γη κάτω από τα πόδια του», μόλις ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε τη βούλησή του να διακόψει η χώρα του την εγγύηση της ασφάλειας της Ευρώπης

«Στοπ σε διαταγή πληρωμής – Δεν υπήρχε νόμιμη επικύρωση εγγράφων»
Η μη κατάθεση επικυρωμένων αντιγράφων καθιστά την απαίτηση ανυπόστατη - Η δικαστική απόφαση

Bitcoin, Ethereum, Solana. Η διαγραμματική εικόνα μετά τις πιέσεις του τελευταίου διμήνου
Η προτερόχρονη των αμερικανικών εκλογών αισιοδοξία για την κρύπτο αγορά έχει δώσει τη θέση της σε μια διστακτικότητα, που έχει οδηγήσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων πολύ χαμηλότερα. Κι έτσι, πολλά νομίσματα (ξανα)έγιναν ελκυστικά.

Ενας κόσμος που γύρισε ανάποδα
Οι πολιτικές και οι αβεβαιότητες της δεύτερης κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία με εξωγενές σοκ

Τι φοβάται η Fed και δεν μειώνει επιτόκια
Άνευ ετέρου, η αβεβαιότητα για την οικονομία των ΗΠΑ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο την επενδυτική κοινότητα. Και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, απλά επιβεβαιώνει.
![Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/enfia-600x360.jpg)
Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]
Έκπτωση λόγω ασφάλισης των κατοικιών
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/taxes-scaled-1-600x429.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]
Προϋποθέσεις άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα αναστολής καταβολής ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού

Από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα επηρεάζονται
Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2025 στους μισθωτούς του ιδιωτικό τομέα - Ποιους δημοσίους υπαλλήλους επηρεάζει

Ο ρόλος των Ψηφιακών Διδύμων στη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση Έξυπνων Πόλεων – Η περίπτωση της Αθήνας
Η τεχνολογία των Ψηφιακών Διδύμων έχει αρχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των αστικών κέντρων