Η χρήση κονδυλίων από τα Ταμεία Συνοχής από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020), τα οποία δεν έχουν ακόμη δαπανηθεί, και τα οποία διαφορετικά θα χαθούν είναι φρέσκα χρήματα. Αυτό υπό τη σκοπιά της εμπροσθοβαρούς χρήσης μέρους των τρεχόντων κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής. Πρόκειται για χρήματα που αφορούν κυρίως μεταφορικές υποδομές, οι οποίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί και το συνολικό ύψος τους προσεγγίζει τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, αφορούν την απορρόφηση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της προηγούμενης περιόδου. Και αυτά τα κονδύλια κινδύνευαν να χαθούν. Όμως, μπορούν να εκταμιευθούν φέτος, εφόσον αποσταλούν άμεσα προτάσεις από την Ελλάδα.

Άλλη μία πηγή, είναι η χρήση των αδιάθετων ποσών από το προηγούμενο ελληνικό πρόγραμμα στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Κονδύλια, επίσης, από το τρέχον ελληνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ και από το γεωργικό αποθεματικό για το επόμενο έτος. Αυτά τα κονδύλια θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να συμβάλουν στην αποκατάσταση των δασικών γεωργικών υποδομών που επλήγησαν σοβαρά.

Συνολικά, η Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να απορροφήσει έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιολογήσει ελληνικό αίτημα για στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Αυτο μπορεί να προχωρήσει εφόσον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνήσει στην πρόταση της Κομισιόν για προσαύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου Αλληλεγγύης (πάνω από την οροφή του), η Ελλάδα Θα μπορούσε να λάβει από εκεί ακόμη 400 εκατομμύρια ευρώ.

Και πάλι, για την χρήση αυτών των κεφαλαίων, απαιτείται η Ελλάδα να υποβάλλει αίτημα αλλά και σχέδιο για κάλυψη των αναγκών που δημιουργήθηκαν από τις φονικές πλημμύρες.

Τέλος, θα μπορούσε να εξεταστεί και η χρήση των δανείων που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης εφόσον γίνει νέα αναθεώρηση του πλαισίου. Η Επιτροπή θα μπορούσε και σε αυτήν την περίπτωση να δείξει σημαντική ευελιξία.

*Γιώργος Μελεας, εθνικός εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Experts |

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές

Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Experts |

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια

Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.