Ο Ρώσος μεγιστάνας του χάλυβα Βίκτορ Ράσνικοφ δεν κατάφερε να κερδίσει «άφεση αμαρτιών» και να εξαιρεθεί από την ευρωπαϊκή λίστα των κυρώσεων, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως γράφει το Bloomberg,  το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, το δεύτερο υψηλότερο δικαστήριο του μπλοκ, απέρριψε την προσφυγή του την Τετάρτη.

Δεκάδες πλούσιοι Ρώσοι επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένων των Ρομάν Αμπράμοβιτς, και μέλη της οικογένειάς τους έχουν προσφύγει στα δικαστήρια του μπλοκ σε μια προσπάθεια να απελευθερωθούν από τις κυρώσεις και να ανακτήσουν τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων, των επαύλεων και των σούπερ γιοτ τους.

Ο Ράσνικοφ, 74 ετών, είναι ένας από τους γηραιότερους Ρώσους δισεκατομμυριούχους, έχοντας κάνει την περιουσία του ως ιδιοκτήτης της Magnitogorsk Iron & Steel PJSC, γνωστής ως MMK, μεταξύ των μεγαλύτερων χαλυβουργιών της χώρας.

Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε σχεδόν 1.800 άτομα και οντότητες μετά τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, ξεκινώντας με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Εκτός κυρώσεων

Μία ημέρα πριν έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα παρατείνει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί σε βάρος τριών Ρώσων.

Όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο Reuters, πρόκειται για τους Γκριγκόρι Μπερέζκιν, Φαρχάντ Αχμέντοφ και Αλεξάντερ Σούλγκιν.

Οι κυρώσεις

Η ΕΕ χρειάζεται ομοφωνία μεταξύ των 27 κρατών μελών της για να επιβάλει κυρώσεις, οι οποίες ανανεώνονται κάθε έξι μήνες. Η επόμενη δέσμη κυρώσεων λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ο Αχμέντοφ δραστηριοποιείται στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Ρωσίας, ενώ ο Μπερέζκιν, ο οποίος ανήκει στο κοντινό περιβάλλον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δραστηριοποιείται σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης, των υποδομών και της ενέργειας, σύμφωνα με τον επίσημο κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ.

Ο Φαρχάντ Αχμέντοφ, όπως αναφέρει η ρωσική υπηρεσία του BBC, ο οποίος βρίσκεται στην 99η θέση της κατάταξης των Ρώσων δισεκατομμυριούχων του Forbes, βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, όταν διέρρευσε στο διαδίκτυο μια ηχογραφημένη συνομιλία που πιστεύεται ότι ήταν μεταξύ του ιδίου και του παραγωγού Ιόσιφ Πριγκόζιν. Στην συνομιλία τους, οι δύο συνομιλητές επέκριναν με σκληρούς χαρακτηρισμούς τη ρωσική ηγεσία για τον πόλεμο που κήρυξε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας, ο οποίος οδήγησε στην απομόνωση της Ρωσίας από τον υπόλοιπο κόσμο.

Το Συμβούλιο της ΕΕ επέβαλε κυρώσεις κατά του Σούλγκιν στις 8 Απριλίου 2022 με την αιτιολογία ότι ήταν ένας «επιχειρηματίας με επιρροή» που συμμετείχε σε συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την ημέρα που η Ρωσία εξαπέλυσε την εισβολή της στην Ουκρανία.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου έγινε γνωστό ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να άρει τις κυρώσεις κατά του Αλεξάντερ Σούλγκιν. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένα ευρωπαϊκό δικαστήριο έλαβε μια τέτοια απόφαση όσον αφορά έναν Ρώσο επιχειρηματία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βρετανία: Tesco και Lidl… αγάπησαν ξαφνικά τους αγρότες
Διεθνή |

Να σε κάψω Γιάννη, να σ΄ αλείψω λάδι - Η ανέξοδη υποστήριξη Tesco και Lidl στους βρετανούς αγρότες

Ο εμπορικός διευθυντής της Tesco, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ στη Βρετανία «κατανοεί πλήρως» τις ανησυχίες που εγείρονται από «πολλές μικρότερες φάρμες»